Hlavní navigace

YouTube hledá filharmoniky

6. 12. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Konkrétně muzikanty hrající klasiku, kteří si můžou díky videu vysoutěžit přímou účast na koncertu v Carnegie Hall. Šanci má každý, jenom je potřeba něco umět. Což není v případě produkování online videozábavy vždy samozřejmostí.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Server YouTube je obecně vnímán jako místo, kde se na Internetu baví většina. Nevím, ale vážná hudba se mi zrovna nezdá jako mainstreamová záležitost, přesto projekt s názvem YouTube Symfonický orchestr (více čtěte zde) poutá moji pozornost. I když mě vážná hudba nezajímá. Je to skvělá šance pro muzikanty, kteří doposud s trochou závisti sledovali úspěchy pitomců, kteří na YouTube ohromovali miliony diváků s vystoupeními, při nichž byl jejich jediný hudební nástroj vlastní podpaží.

Ti, kteří hrají na opravdové hudební nástroje vážnou hudbu, se teď mohou ukázat trochu širší veřejnosti. Navíc cena pro ty nejúspěšnější je lákavá: zahrát si v newyorské Carnegie Hall. Kromě toho je součástí balíčku pro vítěze setkání s esy vážné hudby a také workshop. Dokážu si představit, že pro „běžného“ muzikanta musí jít o neuvěřitelnou výzvu. Sympatické je, že i přes poměrně malou cílovou skupinu YouTube podobný projekt organizuje a podporuje. Srovnejte třeba s imaginární akcí, kdy se hledají fotbalisté, kteří si nakonec zakopou proti Realu Madrid. Kolikrát by měl fotbal větší ohlas než vážná hudba? Tisíckrát?

cif 24 - early cena - média

Projekt podle ČTK podpořily i Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a Pražská komorní filharmonie. Chtějí pomoci mladé generaci vytvořit si vztah k vážné hudbě. „Jsme si vědomi obrovské síly Internetu. Přijde nám to jako velice dobrý a svým způsobem i bláznivý nápad, jak propagovat vážnou hudbu mezi teenagery,“ říká na YouTube inspektor Pražské komorní filharmonie Jan Staněk. Zadání zní – poslat dvě videa, jedno má být o interpretaci podle zadání, druhé je volnější a jeho cílem je ukázat silné stránky muzikanta.

Soutěžní videa musí být odeslána do 28. ledna 2009, je tedy nejvyšší čas začít cvičit a nahrávat. Jak jsem uvedl v úvodu, vážná hudba mě nezajímá, zajímají mě ale podobné projekty s netradičním obsahem a náplní. V tomto případě se bohužel opravdu nemohu zúčastnit, neznám totiž noty a i když jsem byl v pěti letech označen za budoucího houslového virtuoza (babička mi s předstihem ušila malý fráček), byl to planý poplach. Nicméně doufám, že se nakonec mezi skupinkou vyvolených objeví i nějaký Čech.

Zůčastníte se této YouTube soutěže?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).