Hlavní navigace

Za domény se sice platí, ale někdo je má zadarmo...

8. 8. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zanedlouho to bude už rok, co se stal český Internet svědkem velkolepé změny v systému registrací domén, která kromě zmatků a řady přehmatů při přechodu přinesla také povinnost za domény platit. Většina z nás si už zvykla na faktury, které od CZ.NICu přicházejí, někteří se však stále nechtějí vzdát bez boje - a blokují stovky domén bez placení.

Přestože se za domény platí teprve necelý rok, asi největším zlomem v celém systému bylo magické datum 1.11.1997. Právě tehdy totiž došlo ke změně pravidel i mechanismu registrace domén, která spočívala ve výrazném uvolnění. Až do té doby všechny domény procházely rukama Ing. Jiřího Orsága coby správce naší národní domény, který v podstatě podle svého uvážení doménu buď zaregistroval, nebo odmítl. Existovaly přitom samozřejmě určité zásady a smyslem bylo především zabránit spekulacím s doménami. Snahy o získání domény, která se shodovala s cizí ochrannou známkou či názvem firmy, tak končily zpravidla neúspěšně, komplikované bylo také získání takzvaného obecného názvu, jako je třeba zábava.cz nebo noviny.cz.

S nárůstem objemu registrací a také se stupňující se kritikou Orsága a potažmo tehdejšího EUnetu, který se o domény staral, bylo nutné najít nějaké jiné řešení. Vychodiskem se stala pravidla, podle kterých si kdokoliv mohl zaregistrovat cokoliv – bariérou však mělo být placení registračního poplatku, který měl spekulanty odradit. Smutnou skutečností zůstává, že na naplnění těchto pravidel, kterému ještě předcházel vznik CZ.NICu a výběrové řízení na (staro)nového provozovatele domény, jsme museli čekat bezmála dva roky – a ani pak nešlo všechno hladce.

V současné době je systém už poměrně zajetý a skoro všichni se smířili s tím, že pokud chtějí mít nějakou doménu, musí za její registraci a následné vedení platit poplatek, který činí 1.600, resp. 800 korun. Schválně říkám skoro všichni – našli se totiž i tací chytráci, kteří se rozhodli domény blokovat i bez placení a doufají, že si je od nich někdo koupí. Když se podíváte na stránku s vývojem počtu domén za poslední měsíc, která je součástí naší Doménové centrály, nejspíš vám bude – stejně jako mně – divné, jak a proč vznik zvláštní zub v jinak stále rostoucím grafu. Jak ukazují čísla v tabulce pod grafem, 3. srpna zmizelo skoro 1.200 domén, což věru není příliš obvyklé. Všechny přitom spojuje společný vlastník, který má v databázi CZ.NICu kontakt s označením SMART-SOLUTIONS. Pokud se podíváte na seznam zrušených domén podrobněji, stejně jako na ty, které mu dosud patří, sami zjistíte, že jde často o atraktivní či zdánlivě atraktivní názvy, jež mohou být v tomto objemu určeny k jedinému účelu: ke spekulaci a následnému prodeji. To jsem si ostatně ověřil i prostřednictvím třetí osoby, která o jednu z těchto domén projevila zájem – a obratem jí byla nabídnuta ke koupi.

Na Lupě jsem už několikrát brojil proti spekulativním registracím, nicméně v tomto případě jde o mnohem silnější kalibr. Smart Solutions (alias Zdeněk Socha) totiž za své domény neplatí. Využívá přitom možnosti opakované registrace. Pokud totiž za doménu nezaplatíte, pošle vám CZ.NIC několik upomínek, ovšem doména zhruba měsíc a půl bez problému funguje. Poté je ještě na 14 dní umístěna do takzvané ochranné lhůty, kdy už je sice vyřazena z DNS, ale její vlastník má stále možnost zaplatit – a teprve poté je zrušena úplně. Původnímu vlastníkovi však nic nebráni, aby si ji nezaregistroval znovu – a tak stále dokola. Tímto způsobem tedy může blokovat řadu domén, aniž by ho to cokoliv stálo, a doufat, že se jednoho dne najde solventní zájemce, který si od něj některou z něch koupí.

ebf - partner 1

Tímto způsobem bychom záhy mohli mít desítky tisíc domén s nejrůznějšími názvy, za které by nikdo neplatil – a opravoví zájemci by si ani neškrtli. Zeptal jsem se proto na tento problém Ing. Richarda Kozy, který v současné době zastává funkci předsedy představenstva CZ.NICu. Podle jeho slov CZ.NIC přijal k těmto „falešným“ registracím jednotnou strategii, podle které sice sám nebude tyto případy aktivně vyhledávat, protože je to poměrně obtížné, ale bude řešit jednotlivé případy individuálně. V praxi to znamená, že pokud máte zájem o některou z domén, které jsou stále dokola registrovány popsaným způsobem, je možné podat na CZ.NIC žádost o převedení a poukázat na to, že současný vlastník zjevně nehodlá doménu zaplatit. Pokud už dotyčný subjekt jednou doménu nechal „propadnout“, zaregistroval si ji znovu a ani po měsíci nezaplatil, bere to CZ.NIC za dostatečný důkaz, že ji zaplatit nehodlá ani v budoucnu. Konkrétně v případě Smart Solutions jsou přitom podle záznamů v naší databázi v tomto stádiu už prakticky všechny jejich domény.

Pokud tedy někdy budete mít zájem o nějakou doménu, která je už obsazená, zkuste si nejprve u CZ.NICu ověřit, zda je vůbec zaplacená. Možná budete příjemně překvapeni.

Jsou podle vás spekulace s doménami v pořádku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).