Hlavní navigace

Začátek roku se zájemcům o digitální televizi ukázal v plné parádě

8. 1. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Digitalizace se zájemcům o tento příjem televizního signálu nemohla na počátku roku ukázat v lepším světle. Hned první den roku 2011 přinesl několik událostí, především v oblasti satelitní televize. S úderem půlnoci ze Silvestra 2010 na 1. ledna 2011 například ukončila analogové vysílání německá verze kanálu MTV a zároveň se stala placeným kanálem, slovenská Živa přerušila distribuci signálu úplně a z družice tak zmizela. Hudební kanál VIVA se pak převlékl do nového kabátu. Událostí číslo 1 pro tuzemského diváka je ale jistě zahájení nekódovaného vysílání Country Radia na Astře 3B.

Country Radio již na satelitu nekóduje

Tuzemské Country Radio, které je třetí nejposlouchanější regionální rozhlasovou stanicí v České republice, podle posledního průzkumu Radio Projektu si ho denně naladí 204 tisíc posluchačů, začalo vysílat nekódovaně prostřednictvím satelitu Astra 3B. Stanice už byla na této družici dostupná delší dobu, ale musela být kryptovaná – neměla totiž udělenou licenci. To již v tuto chvíli neplatí. Country Radio je soukromou rozhlasovou stanicí, která byla založena v srpnu roku 1991 jako první stanice formátu country hudby v Evropě. Alespoň to tvrdí na svých webových stránkách. Toto rádio vysílalo dlouhou dobu pouze na dvou kmitočtech – ve středních Čechách možná trochu neobvykle na 1062 kHz a pro Prahu na 89,5 MHz. S tím, jak však začala stanice expandovat do dalších oblastí (Berouna, Mladé Boleslavi, Hradce Králové a tak dále), bylo nutné vyřešit otázku distribuce, a právě tu bude zajišťovat satelit.

Lukáš Polák: Country Radio zahájilo nekódované vysílání ze satelitu

Hackeři prolomili pakety ORF Digital a AustriaSat

2. leden 2011 se určitě zapíše černým písmem do pomyslné kroniky digitální satelitní televize v Rakousku. Pirátům specializující se na tento příjem se totiž podařilo otevřít v neděli hned dvě služby. Po paketu ORF Digital podlehl hackerům i rakouský AustriaSat – nová služba, která začala působit na tamním trhu teprve před několika měsíci. Obě platformy na pozici 19,2 stupně východně jsou kódovaný systémem CryptoWorks. Divákům podporujícím neautorizovaný příjem se tak otevřel přístup k dalším zahraničním stanicím. Konkrétně jde o AXN, Animax, Sat.1 Comedy, kabel eins classics, RTL Living, sportdigital, paket tematických stanic MTV Networks, Hustler TV, Dorcel TV a Alpenglühen. Programy jsou v tuto chvíli bohužel dostupné na všech přijímačích, které podporují takzvanou softwarovou emulaci.

Lukáš Polák: Po ORF prolomili piráti další satelitní službu – AustriaSat
Lukáš Polák: Rakouská veřejnoprávní televize podlehla útoku satelitních pirátů

Kanál ČT 24 v regionálních verzích na satelitu

V pondělí těsně před pátou hodinou ráno došlo k významné změně v distribuci regionálního vysílání České televize na satelitu Astra 3A. Na pozicích CT SM test a CT JM test byl ukončen program ČT 1 a nově se zde objevil zpravodajský kanál ČT 24. Pozice pro severní a jižní Moravu jsou nyní označeny jako CT24 SM a CT24 JM. Neobsahují už tedy slovíčko test, které označovalo do 2. ledna zkušební provoz. Tento krok souvisí se změnami ve zpravodajství, které naplánovala Česká televize od nového roku 2011. Na ČT 24 přechází ode dneška komplet lokální informace. Diváci se tak budou s Událostmi v regionech setkávat pouze na této zpravodajské stanici. K dispozici je na všech pozicích také elektronický programový průvodce (EPG). Diváci tak nemusí přepínat zbytečně na klasickou ČT 24, aby se dozvěděli, kdy se regionálních zpráv dočkají. EPG pro jednotlivé kraje je odlišeno.

ČT 24 - grafika 2010

Zpravodajské studio České televize s pohledem do velína. (Repro foto: Česká televize)

Lukáš Polák: Na satelitu Astra 3A začalo regionální vysílání kanálu ČT 24

Stručně

Se začátkem roku došlo na satelitech k řadám změn. Bylo ukončeno vysílání některých programů jak v analogovém tak digitálním provozu, některé stanice též změnily vizuál. To je příklad německé hudební televize VIVA a také dětského programu BeBe TV, který se nyní jmenuje Duck TV.

Lukáš Polák: Letošek už má svou první oběť na satelitu, německý kanál 9 Live
Lukáš Polák: Dětský kanál bebe tv se změnil na duck tv
Lukáš Polák: Slovenská Živa přerušila vysílání. Svůj signál však nevypnula
Lukáš Polák: Velké změny kanálů MTV a VIVA na satelitu Astra v digitálu i analogu
Lukáš Polák: Hudební kanál VIVA se představil divákům v novém
Lukáš Polák: Večer startuje v analogu na satelitu nová televizní stanice

V minulých dnech došlo v rumunské satelitní službě Digi TV k vyřazení hard erotického kanálu Private Spice. Platforma nabízí své programy také pro tuzemský trh. Zákazníci mohou nyní na jeho bývalé pozici naladit nový program z Maďarska – stanici MusicMix SuperOne. Parametry programu se nezměnily, divák tedy nemusí přijímač přelaďovat.

Lukáš Polák: Erotický program Private Spice nahradil v Digi TV kanál SuperOne

Óčko - zimní grafika 2010/11

Nedávno změna grafiky, nyní i zásadní proměny v programu. (Zdroj: Óčko)

Poměrně velké změny ve svém programu provedla na začátku letošního roku hudební televize Óčko. Důvodem k tomuto kroku jsou především peoplemetry, které lépe vedení stanice ukážou, o které pořady je zájem a které by naopak měly být uklizeny do méně atraktivního času.

Lukáš Polák: Óčko přizpůsobilo programové schéma své sledovanosti

Satelitní služba UPC Direct ukončila své působení na družicích Astra, pozice 19,2 stupně východně. Znamená to, že v tuto chvíli už nejsou na tomto odbytišti šířeny žádné programy této platformy. V praxi tak byl definitivně ukončen přechod na satelity Thor, pozice 1 stupeň západně, který trval přibližně půl roku.

Lukáš Polák: Služba UPC Direct skončila definitivně na satelitech Astra
Lukáš Polák: UPC Direct pokračuje na satelitech Astra i na Nový rok

Zpravodajská televize Z1 získala do svého týmu novou moderátorku – absolventku Vysoké školy ekonomické v Praze a Dvořákova gymnázia v Kralupech nad Vltavou – Terezu Špačkovou. Ta doposud pracovala jako burzovní makléř ve společnosti Patria, kde získala dvouletou praxi. Již během studia na University of Economics v Praze pracovala pro skupinu HSBC.

Lukáš Polák: Televize Z1 má novou moderátorku zpravodajství, Terezu Špačkovou

BRAND24

Začátkem prosince ještě nebylo na Kavčích horách jasno, nyní už se však ví, že kvalifikační zápasy české fotbalové reprezentace pro Euro 2012 v Polsku a na Ukrajině na obrazovce České televize budou. Česká televize zakoupila po mimořádně složitých jednáních vysílací práva na všechny zápasy kvalifikační skupiny, sdělil novinářům mluvčí Ladislav Šticha.

Lukáš Polák: Kvalifikační zápasy českých fotbalistů na Euro 2012 Čtyřka nabídne

Nejzásadnější události tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).