Hlavní navigace

Železo, nebo Internet? Železo

29. 3. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tam, kde dříve bývalo neskutečně rušno, je dnes spíše klid a "blbá nálada". Ještě před pár měsíci zažívala Amerika horečku internetových firem, kdy na tamní burzu byla uváděna jedna firma ".com" za druhou a Česká republika je měla následovat. Máme však jaro "roku poté" a na Internet už všichni zapomněli: vítězí pravá a nefalšovaná ocel.

Firma potřebuje peníze, peníze potřebují dobrou firmu. Po dlouhých čtyřech letech dostane tento nekonečný kolotoč zhodnocování peněz zajímavý impuls také v České republice – v podobě primární emise akcií. Před rokem milovaný termín IPO (Initial Public Offering), zmiňovaný povětšinou společně s technologickými firmami, měl být i u nás spojený s některou softwarovou či internetovou firmou, výsledek ale bude jiný: novou emisi provede největší český zpracovatel plechu Limart (www.limart.cz).

Vypadá to jako symbolika českých poměrů: v roce 1997 jako poslední česká firma, která vydala veřejně obchodovatelné akcie, byla softwarová společnost – Software602. Její akcie však přišly na trh v nevhodné období – pražská burza se plácá na mrtvém bodě již řadu let, kdy skutečné obchodování se týká jen několika málo titulů. Oživení mohl původně přinést minulý rok, kdy to vypadalo, že lékem mohou být technologické firmy – v tisku padly zmínky o portálu Atlas, mezi sledované má patřit i plzeňská Tiny Software, která se úspěšně rozbíhá ve Spojených státech. Jenže k ničemu dosud nedošlo a pravděpodobně ani rychle nedojde – české internetové firmy se musely s vidinou rychlé české IPO rozloučit.

KL24

Důvodem přitom není pouze všeobecně špatná nálada kolem Internetu a technologií z pohledu finančníků. I kdyby loňská euforie totiž trvala ještě do dnešních dnů, k ničemu by to nevedlo a kupovat si akcie Seznamu a spol. bychom si stejně nemohli. Pražská burza se nejen začala velmi pozdě ohlížet po receptu, který pro oživení trhu našli například v Německu, Francii či Polsku, po tzv. Novém trhu, ale také pro jeho reálné fungování mnoho neudělala. Podle nedávné zprávy Komise pro cenné papíry by totiž jen vyřízení papírů pro takové uvedení zabralo 10–22 měsíců. Když si to spočítáte, od dnešního dne to znamená někdy v roce 2002 nebo 2003 – trochu ironicky řečeno, možná právě teď je ta správná doba uvažovat o uvedení svého serveru na burzu, protože za rok či dva bude dobrá nálada opět zpátky.

Emise Limartu bude tedy první vlašťovkou, která bude mít vliv i na další vývoj českých internetových firem. Konkrétně se to bude přinejmenším týkat Atlasu, který má za investora sesterskou společnost patrona této emise Epic Securities. Pokud se toto uvedení povede, možná se přeci jen dočkáme první české internetové IPO.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje na mikroplatebním projektu I LIKE Q společnosti Villusion, kterého se účastní Sun Microsystems. Dlouhodobě se věnuje elektronickému obchodu, pracoval na řadě studií pro bankovní sektor.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).