Hlavní navigace

Zemřel spoluzakladatel Intelu, Red Hat láme rekordy, CDN77 spouští kompresi

24. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Výkonný ředitel Red Hatu Jim Whitehurst. Autor: Jan Sedlák
Petr Biskup končí v české IBM. Huawei vyplnil nejvíce žádostí o patenty. IBM zase nakupuje. Výběr zpráv ze světa velkého IT, před Velikonocemi ve čtvrtek.

Vždy na konci týdne připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Zemřel spoluzakladatel a bývalý šéf Intelu Andy Grove, bylo mu 79 let. Maďarskému emigrantovi byla už v minulosti diagnostikována rakovina a Parkinsonova choroba. Jeho odkaz v polovodičovém světě je zcela zásadní dodnes. Intel nadále dominuje trhu s PC a serverovými čipy. Mobilní vlna mu utekla, masivně ale investuje do nových slibných oblastí typu IoT či wearables. Skrze Intel Capital ročně vkládá stovky milionů dolarů do startupů, v Česku aktuálně drží podíl třeba v GoodData.

Red Hat se oficiálně stal první open source firmou s tržbami přes dvě miliardy dolarů. Ve fiskálním roce 2016 konkrétně utržil 2,05 miliardy dolaru a v posledním kvartálu meziročně rostl o 17 procent. Před čtyřmi lety firma, která má v Brně největší vývojové centrum na světě, jako první překonala hranici miliardy dolarů. Linux a open source už dávno mají v enterprise světě jasné postavení, nyní to vidí i Microsoft.

CDN77 Zdeňka Cendry nedávno spustila podporu HTTP/2 a nyní nasazuje také Brotli. Technologie Googlu má výrazně zlepšovat kompresi. CDN77 na blogu tvrdí, že měření ukazuje redukci velikosti dat o 25 procent (CSS, JavaScript).

Výkonný ředitel Red Hatu Jim Whitehurst.
Autor: Jan Sedlák

Výkonný ředitel Red Hatu Jim Whitehurst.

Petr Biskup, který se v IBM v Česku a na Slovensku staral o startupy (startupové programy, lanaření na SoftLayer, BlueMix a podobně), koncem března po třech letech ve funkci končí, informuje na LinkedIn.

IBM kupuje britskou firmu Optevia, částku neříká. Optevia se soustředí na integraci Microsoft Dynamics CRM pro veřejný sektor. IBM chce využít především rostoucí poptávky po nasazování cloudových verzí CRM v této oblasti. Obchod zapadne do divize IBM Global Business Services.

Google zvažuje cloudové akvizice a sepsal si list těch nejzajímavějších, píše Re/code. Konkrétně jde o Metavine, Shopify, CallidusCloud, Xactly a Namely. Všechny za sebou mají investice v milionech, někdy i vyšších desítkách milionů dolarů.

Podle World Intellectual Property Organization vyplnil čínský Huawei v roce 2015 nejvíce žádostí o patenty, konkrétně 3 898. Firma má občas stále pověst „za ty prachy dobrý“. Po obsazení Česka v rámci mobilních sítí se nyní snaží uspět i v serverech či storage, více v mém textu.

ebf - partner 1

Nový šéf Cisca Chuck Robbins se do změn opřel více, než se čekalo. Nyní reorganizuje inženýrskou divizi – konkrétně vytvořil sekce Networking, Cloud Services & Platforms, Security a Applications & IoT. Všechny reportují přímo jemu. Jednu reorganizaci už v roce 2014 prováděl tehdejší šéf John Chambers. Součástí bylo i propuštění osmi tisíc lidí. Cisco má dnes 25 tisíc lidí v technické části. Robbins už dříve výrazně obměnil také nejvyšší vedení.

Cisco v Berlíně investuje 500 milionů dolarů do rozvoje chytrého města, spolupracovat budou i vládní složky. Pro Cisco je tato oblast (a IoT) důležitá (jako pro ostatní IT podniky), data se musí někudy přenášet, někde skladovat a analyzovat. U nás se rovněž rozjíždí první projekty, ten nejvíce viditelný je v Písku, kde se zase hodně angažuje Schneider Electric a tamní Technologické centrum Písek. Kolem smart city se má točit i Prague Startup Centre.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).