Hlavní navigace

Změny čekají od letošního roku Českou televizi i Český rozhlas

2. 1. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - O řadě novinek ve zpravodajství České televize jsme vás už na serveru DigiZone.cz informovali. Připravuje se na ně ale také Český rozhlas. Jednou z nich je odchod moderátora Jana Pokorného z ranního vysílání a jeho přechod na post zpravodaje ve Francii. Ke změně došlo i v Dopoledním Radiožurnálu. Protože ale máme teprve za sebou doslova první hodiny roku 2010, ohlédneme se také za tím předcházejícím.

Novinky na obrazovce České televize

Polovinu moderátorů zpravodajství, ale také několik editorů ČT 24 a jejich asistentů ke konci roku propustila Česká televize. Úspory se dotknou i honorářů pro hosty ve studiu, a také jejich dopravy taxislužbou, najímanou Českou televizí. Hosty do studia samozřejmě přivezeme, ale ze studia je taxi doveze už jen na metro, řekl v rozhovoru pro DigiZone.cz ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich. Zároveň popřel, že by celkové úspory zpravodajství veřejnoprávní televize měly v příštím roce dosáhnout částky 20 milionů korun. Ve středu se v ranním bloku ČT, Studiu 6, vzpomínalo na začátky tohoto pořadu, který vznikl před více než patnácti lety v lednu 1993. Tehdy to byl průkopnický počin i tím, že tak brzy televize předtím nevysílala. Tyto vzpomínky nebyly samoúčelné. Studio 6 bylo totiž naposledy vysíláno současně na programech ČT 24 a ČT 1. Od 4. ledna budeme tuto relaci moci sledovat pouze na zpravodajské ČT 24.

Milan Fridrich ve studiu Událostí

Zpravodajství České televize čekají rozsáhlé změny. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Jan Potůček: Milan Fridrich: Moderátory Událostí nevyměníme klidně i několik dalších let
Lukáš Polák: Ve zpravodajství ČT zůstanou pouze univerzální a schopní lidé
Čestmír Polák: Studio 6 se loučilo s vysíláním na ČT 1. Patnáct let od svého vzniku
Jan Potůček: Úprava studia Událostí ČT nebude nijak radikální. Podívejte se

Změny přichystal také Radiožurnál – Český rozhlas 1

Novým moderátorem ranního zpravodajského proudu na Českém rozhlasu 1 – Radiožurnálu je od 1. ledna Petr Král, dosavadní moderátor pražského Oldies rádia. Nahradil tak Jana Pokorného, který počínaje Novým rokem vystřídal Jana Šmída na pozici stálého zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu ve Francii. Nejposlouchanější stanice ČRo také zrušila každodenní pořad Radiofórum a nově jej bude vysílat jen v neděli podvečer. Ke změně dochází i v Dopoledním Radiožurnálu. Každý všední den od 9.00 do 12.00 hodin se posluchači mohou těšit na moderátorku Hanku Shánělovou, která patří k moderátorským oporám Radiožurnálu, a doposud ji mohli posluchači slyšet v Odpoledním Radiožurnálu. Lucie Výborná se na rok s tímto pořadem loučí. Bude totiž pobývat v ruském hlavním městě, sdělil René Zavoral, ředitel oddělení marketingu a PR Českého rozhlasu.

Český rozhlas kolaudace 2

Jedna z chodeb Českého rozhlasu. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Jan Potůček: Radiožurnál zruší denní Radiofórum, z ranního vysílání odchází Jan Pokorný

TV Barrandov opět rekordní

Televizi Barrandov se koncem minulého týdne podařilo atakovat hodnoty celodenních průměrných podílů na sledovanosti, které si stanovila za cíl pro příští rok. V sobotu Barrandov sledovalo po celý den v průměru 4,38 procenta diváků starších patnácti let, kteří zrovna trávili čas u televize. V neděli se celodenní podíl Barrandova vyšplhal až na hodnotu 5,32 procenta. Jde o rekord roku 2009. Oba uvedené dny bodovaly pořady TV Barrandov v TOP 50 nejsledova­nějších pořadů všech televizí, sdělil ředitel marketingu a PR televize Barrandov Janis Sidovský. Na vysoké sledovanosti se podle něj podílely především české filmy a vlastní tvorba TV Barrandov. Z převzatých pořadů, které dosáhly podílu nad 4,5 procenta, Sidovský jmenoval pohádky Zlatovláska a Malá mořská víla, a také film Pane, vy jste vdova. Z vlastní tvorby na Barrandovu bodoval speciál pořadu České milování z produkce studia Febio, dále Tajemství královen popu a Plavení hříbat.

Sidovský Vozárová

Janka Vozárová i Janis Sidovský mohou mít z TV Barrandov radost. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Jan Potůček: Povánoční víkend přinesl rekord TV Barrandov. V neděli podíl 5,32 %

Stručně

Pokud bychom měli srovnávat právě končící rok a jeho události v oblasti digitálního vysílání s rokem 2008, můžeme směle konstatovat, že zatímco loni se definitivně stanovila pravidla pro digitalizaci, letošek se nesl v duchu jejich uplatňování a modelování nového televizního trhu.

Jan Potůček: Jaký byl digitální rok 2009? Nejdůležitější události ve zkratce

Internetový kanál Bedna.TV plánuje na rok 2015 terestrické digitální vysílání. O dva roky dříve už by se přitom měla stanice objevit na satelitu. Do kabelových a IPTV rozvodů plánuje vstup ještě dříve, a to mezi lety 2011 až 2012. V současné době je její program možné najít pouze na internetu a ve vysílání kanálu musiq1.

Lukáš Polák: Internetová televize Bedna.TV plánuje digitální vysílání

Rybářský a lovecký kanál PV TV, který je součástí rumunské satelitní platformy Digi TV, začal vysílat v češtině, resp. s českými DVB titulky. Ty si divák může vyvolat prostřednictvím dálkového ovladače a stisknutím patřičného tlačítka. Titulky však jsou bohužel ještě u většiny pořadů nedostupné a navíc se objevují naprosto nahodile.

PV TV - DVB titulky

Ukázka z vysílání kanálu PV TV s českými DVB titulky. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Lukáš Polák: Rybářská a lovecká PV TV začala vysílat české DVB titulky

Hned tři poskytovatelé kabelové a IP televize na Slovensku vyřadili během tohoto měsíce ze svojí programové nabídky televizi Prima. Reagovali tak na přímý požadavek slovenské Rady pro vysílání a retransmisi, podle níž je šíření Primy na slovenském území neoprávněné. Sama Prima rozeslala loni v říjnu kabelovým operátorům dopis s žádostí, aby ji stáhli ze svých nabídek.

Jan Potůček: Prima mizí z nabídky dalších placených televizních služeb na Slovensku

BRAND24

Chystaný okruh slovenské veřejnoprávní televize STV, určený pro Slováky pobývající v zahraničí, na němž se má začít pracovat již příští rok, by měl vysílat nejen prostřednictvím satelitu, ale také díky internetu. Myslí si to tamní vicepremiér Dušan Čaplovič, který to sdělil tiskové agentuře TASR.

Lukáš Polák: Zahraniční vysílání STV bude na satelitu a možná i internetu

Jaká je podle vás nejzásadnější událost tohoto týdne?

  • Novinky na obrazovce České televize
    27 %
  • Novinky ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu
    3 %
  • Rekordní sledovanost TV Barrandov
    51 %
  • Jiná
    11 %
  • Nevím
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).