Hlavní navigace

23 milionů pokuty za ADSL

12. 3. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Český Telecom dostal koncem února pokutu 23 milionů korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za způsob, jakým uvedl na trh služby na bázi ADSL. Nejedná se ovšem o stávající nabídku ADSL, ale o služby IOL Platinum z poloviny loňského roku. Rozhodnutí ÚOHS dosud není pravomocné, běží lhůta k podání rozkladu.

Včera se v tuzemských masových médiích objevily zprávy o tom, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil Českému Telecomu vysokou pokutu (oficiálně v řádu desítek milionů korun, neoficiálně 23 milionů korun) za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže v souvislosti s ADSL službami. Jako první o tom informovala ČTK zhruba v půl druhé odpoledne, v článku ÚOHS dal Telecomu pokutu kvůli ADSL. Odsud se zpráva rozšířila i do dalších médií a večer ji zařadily do svých hlavních večerních zpravodajských relací také hlavní televizní stanice. Existenci rozhodnutí potvrdil na kameru předseda ÚOHS Josef Bednář, který však nespecifikoval přesnou výši pokuty.

Informace o rozhodnutí ÚOHS se objevila i na webu této instituce, s datováním k 25. únoru. Dovolím si ji zde ocitovat v plném znění:

ÚOHS informuje

ÚOHS věnuje velkou pozornost dynamicky se rozvíjejícím trhům, mezi něž patří i telekomunikace. Věnuje také velkou pozornost tomu, zda dominantní operátor nebrání vzniku konkurenčního prostředí, tj. zda nebrání vstupu nových soutěžitelů na trh. Tak tomu bylo i v tomto případě, kdy dominantní operátor čelil tomuto podezření.

Mohu potvrdit, že ÚOHS vydal koncem února prvoinstanční rozhodnutí, kterým konstatoval, že došlo k porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže a uložil Českému Telecomu sankci řádově v desítkách milionů korun. Rozhodnutí je však zatím nepravomocné, běží lhůta k podání rozkladu.

Chtěl bych ještě zdůraznit to, že služba tzv. rychlého Internetu využívající technologie ADSL nebyla zavedena v České republice plošně, je alarmující a je jednoznačně v neprospěch zákazníků. Je nutné dále dodat, že cenová kontrola je plně v kompetenci cenového regulátora, kterým je Český telekomunikační úřad.

Josef Bednář

předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Za co to je?

Povšimněte si na citovaném vyjádření ÚOHS jedné zajímavosti: poznáte z textu, k čemu se vztahuje? Jde o verdikt ÚOHS k současné nabídce ADSL? Je „služba tzv. rychlého Internetu využívající technologie ADSL“ nynější službou vysokorychlostního přístupu k Internetu na bázi ADSL, kterou kromě Českého Telecomu a jeho IOL nabízí již i řada alternativních operátorů a ISP, za prakticky identických podmínek pro koncové uživatele?

Čtenáři Lupy jistě dobře vědí, že nejde o „stávající ADSL“, ale o „předchozí ADSL“. Tedy o to, které Český Telecom začal nabízet již 29. května 2002 – ale pouze sám sobě, resp. své vlastní dceřinné společnosti Internet OnLine, jež začala příslušné služby poskytovat pod názvem IOL Platinum. Právě tato skutečnost – tedy že Český Telecom nabídl ADSL jen sám sobě – zvedla ostatní operátory a poskytovatele doslova ze židle a přinutila je mohutně protestovat proti něčemu, co celkem pochopitelně označili za zneužití dominantního postavení. Protestující operátoři a poskytovatelé se prakticky ihned obrátili se svým protestem na dva orgány: na telekomunikačního regulátora (Český telekomunikační úřad) a na antimonopolní úřad (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže).

Telekomunikační regulátor zareagoval vcelku promptně a již 27. června 2002 vydal předběžné opatření, kterým Českému Telecomu zakázal tento způsob nabízení ADSL „jen sám sobě“. V listopadu pak následovalo finální rozhodnutí ve správním řízení, které Český Telecom napadl žalobou atd. (podrobněji viz sled článků).

Druhý oslovený orgán, tedy ÚOHS, si na rozdíl od regulátora dal pořádně načas. Ke kauze IOL Platinum z léta 2002 se dostal až počátkem roku 2003, a nyní tedy konečně rozhodl – byť jen v první instanci, takže celá kauza ještě může mít pokračování.

UX DAy - tip 2

Rád konstatuji, že naše média se nenechala zmást tiskovou informací ÚOHS a dokázala rozpoznat, že se nejedná o „současné ADSL“, ale o kauzu IOL Platinum z poloviny loňského roku. Snad všechny zprávy, které jsem měl možnost zaznamenat, o tom referovaly správně.

Telecom dementoval

Na závěr si dovolím ocitovat informaci, kterou rozesílal tiskový odbor Českého Telecomu novinářům 28. února 2003 – tedy tři dny po dnu 25. února 2003, ke kterému je datována tisková informace ÚOHS informující o již existujícím prvoinstančním rozhodnutí:

Dobry den,

dovolte, abych Vam upresnil informaci, podle ktere Urad na ochranu hospodarske souteze zahajil s Ceskym Telecomem spravni rizeni kvuli cenam za sluzby ADSL. Tato zprava se behem stredy a ctvrtka objevila v Ceske televizi a nasledne nekterych dalsich mediich. Jedna se vsak o nedorozumeni.

V lonskem roce zahajil UOHS proti CTc spravni rizeni kvuli tomu, ze spolecnost CTc podle UOHS nevytvorila podminky, aby jini opravneni provozovatele verejnych telekomunikacnich siti mohli poskytovat koncovym ucastnikum spolecnosti CTc pristup k sirokopasmovym sluzbam site Internet s vyuzitim technologie xDSL (ADSL), a to tak, ze tito opravneni provozovatele budou poskytovat sluzbu obsahu i sluzbu prenosu dat. V teto veci dosud nebylo vydano zadne rozhodnuti, ale da se ocekavat v dohledne dobe.

Zadne jine spravni rizeni tykajici se sluzeb ADSL s CTc Urad podle nasich informaci nevede.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).