Hlavní navigace

30 let Windows, Facebook manipuluje zhlédnutí videí a Anonymous válčí s ISIS

22. 11. 2015
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Facebook
Reach i engagement klesá, ale Facebook pomůže s rozchodem. ISIS kam se podíváš a blížící se konec Marissy Mayer. Co přinesl právě končící #tyden.

Deník Anny Frankové a copyrightové chucpe v podobě triku prodlužujícího autorskou ochranu o dalších pár desítek let? Jak něčeho takového lze dosáhnout? Prostě tak, že Nadace ovládající práva k autorům přidala otce Anny Frankové. A rázem je dílo stále autorsky chráněné. Viz Extending the copyright of Anne Frank’s diary is wrongheaded and a disservice to humanity a Anne Frank’s Diary Gains ‘Co-Author’ in Copyright Move.

Reach (dosah) stránek na Facebooku stále klesá, stejně jako zapojení fanoušků. Což je logické, čím méně fanoušků je zasaženo, tím méně se jich zapojí. Podle Locowise je říjnový engagement nejmenší za posledních šest měsíců (5,87 % v průměru). Stejně tak je rekordně malý říjnový dosah (7,25 %). Stále platí, že Facebook zvýhodňuje na něj nahraná videa (mají 9,45 % dosah) a následují odkazy (8,53 %), fotografie (6,84 %) a textové statusy (4,44 %).

Facebook vám pomůže s rozchodem, zařídí, abyste méně viděli vaše expartnery. Pozná to z toho, že si změníte „stav“, a okamžitě na to zareaguje. Píší o tom v Improving the Experience When Relationships End a trochu z toho mrazí. Pokud si nevíte rady, jak naložit s „ex“ na sociálních sítích, je to totiž prosté: zablokujte je. A nechtějte, aby algoritmus Facebooku řešil rozchod za vás.

TELEgraficky

RIP Zune RIP Details ■ RIP Zano mini dronedaas aneb /dev/null as a Service ■ RIP Prague Post ■ RIP Zite ■ Zuckerberg půjde na mateřskou, na dva měsíce.

WEBDESIGN, INTERNET

Návštěvnost Pornhubu se významně snížila po uvedení hry Fallout 4. A jak píší v Pornhub’s traffic dipped significantly the day Fallout 4 came out, může Fallout 4 i za spoustu lidí, kteří se „hodili marod“, aby mohli hrát.

How to lose 76% of your users je poučné čtení. Včetně toho, že se nesmíte bát najít mentory a lidi, kteří vám váš produkt, službu, aktivitu dokáží rozsekat na kousky, popřít, zkritizovat a pak opět složit dohromady.

Google zveřejnil nové Google Quality Raters Guidelines (PDF). Jde o pravidla, podle kterých lidští hodnotitelé hodnotí webové stránky, činnost, kterou Google nepoužívá pro stanovení pozic ve vyhledávání, ale pro ověření použitelnosti a webdesignu a toho, zda výsledky vyhledání poskytují to, co lidé chtějí a potřebují. Viz Updating Our Search Quality Rating Guidelines, kde snadno zjistíte, že to není nic tajného, takže ti, kdo v posledních dnech jásali nad „únikem“, jásali poněkud zbytečně.

Yahoo Directory už není, přesměruje vás na Aabaco. Pokud to netušíte, tak právě adresáře jako Yahoo Directory byly původním způsobem, jak něco na internetu najít. Kdysi dávno takhle nakonec vznikl i Seznam.

I Turned Off JavaScript for a Whole Week and It Was Glorious zní jako zajímavý experiment. Vypnout v prohlížeči JavaScript.

SOFTWARE

The Nmap Project zveřejnil novou, sedmou verzi, Nmap Security Scanneru. K nalezení na nmap.org a líbit by se vám mohlo třeba povedené GUI pod jménem Zenmap.

Kdo že jsou zloději dětí na Mapách od Google?

Kdo že jsou zloději dětí na Mapách od Googlu?

Windows jsou na světě už 30 let. Byť počátky hledejte v roce 1981 (pod jménem Interface Manager) a vznik názvu v roce 1983, Windows 1.0 se objevily 20. listopadu 1985. Viz Microsoft Windows was launched 30 years ago today a případně nezapomeňte na to, že existuje kouzelný emulátor, kde si první Windows můžete vyzkoušet.

Nevíte, jak funguje komprese souborů? Tohle video vám to vysvětlí. Sedm minut, pekelně nudných.

The best open world games nabízí tipy na hry, které se odehrávají v otevřeném světě – Stalker, GTA 5, Assassin’s Creed 4: Black Flag, The Witcher 3, Just Cause 2, Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, Saints Row 4, Batman: Arkham Knight, Fallout 4, Dwarf Fortress, Far Cry 4 a Minecraft.

HARDWARE

Facebook se chystá v roce 2025 přinést světu teleportaci. Bohužel ne tu, kterou známe ze Star Treku, ale v podobě virtuální reality. Má to ale mnoho zásadních háčků. Hmat a zrak, tedy ošálení očí a hmatových vstupů (spojené ruku v ruce s ovládáním přirozeným způsobem a interakci s předměty naším tělem) jsou jenom část. Je tu totiž ještě čich, sluch. A nakonec také samotný pohyb. Škoda je, že Mike Schroepfer, CTO Facebooku, netuší, že nemluví o teleportaci, ale o holodecku ze Star Treku. Viz The 3 big challenges to Facebook’s teleporter dream.

Zní to jako vtip, ale je to tak. Kompletní dovolená v Las Vegas natočena špatně otočeným GoPro. Viz Man Points a GoPro the Wrong Way During an Entire Vacation in Las Vegas (PS: ještě to může být kachna, nebo taky PR od GoPro):

Tahle klávesnice pro iPad se vám určitě bude hodně líbit. Viz QWERKYWRITER:

MARKETING A KOMUNIKACE

Tablety prý ničí digitální schopnosti dětí. Píší to v Tablets ‚eroding‘ children's digital skills a spojují to s výrazným poklesem IT znalostí u studentů. Na tabletech a mobilech se naučí něco zcela jiného, než co potřebují pro pracovní zapojení.

Nejvíce sdílené reklamy roku 2015? Podle Unruly je na prvním místě Friends Furever, kampaň na Android od Googlu. V TOP 20 žebříčku nasbírala nejvíce pozic Adidas. Viz Google Android’s “Friends Furever” Campaign Is Most Shared Ad of 2015. První tři můžete vidět níže:

Ano, takhle nějak se to se sociálními sítěmi opravdu dělat nemá. Selhání jak ministra Dana Ťoka, tak jeho ministerstva. Viz Ťok po nevhodném příspěvku o Studénce smazal účet na Twitteru, chopil se ho recesista.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Anonymous (opět) vyhlásili válku ISIS. Pokud si ještě pamatujete, udělali to například i v březnu, kdy zveřejnili přes 9 000 twitterových účtů, které slouží ISIS (a také jich prý desítky tisíc hackli a odstavili). Předtím v lednu v souvislosti s Charlie Hebdo, ale také už v červnu 2014. Nová akce má být „největší v historii“ a ISIS má čekat „masivní kyberútoky“. Nutno dodat dvě věci: Anonymous jsou dobří a tohle je rozhodně prospěšná aktivita.

A vyhlášená válka už začíná přinášet výsledky. Anonymous odstavili šest tisíc účtů ISIS na Twitteru. ISIS označila Anonymous za „idioty“ a vydala pro své příznivce a členy pokyny, jak se bezpečně chovat. Anonymous zareagovali odstavením nejprve tří stovek účtů na Twitteru. Celkově se to nakonec ale vyšplhalo k šesti tisícům. Viz Hackers vs. terrorists: Over 6,000 ISIS Twitter accounts taken down.

Jak Islámský stát uniká všudypřítomnému šmírování (nejenom) tajných služeb? Wall Street Journal v How Islamic State Teaches Tech Savvy to Evade Detection konečně neřeší nesmysly typu „používají PS4“ (byť bohužel i tohle v závěrečné fázi článku zmiňují). Uvádí i přehled služeb, který by měl pocházet z „manuálu IS“. Ten vypadá poměrně věrohodně, alespoň co se dostupných znalostí (o jednotlivých nástrojích) týče. Podle očekávání je zmiňován i Telegram Messenger, který je už déle cílem kritiky, že slouží jako nástroj pro teroristy a extremisty.

Telegram prý zrušil 78 kanálů, které Islámský stát používal. Šéf Telegramu se tvářil, jako kdyby užívání Telegramu teroristy bylo něco nového, ale má asi velmi krátkou paměť. Na TechCrunch Disrupt v září se totiž právě Pavel Durov holedbal tím, že ví, že ISIS Telegram používá. Ještě tehdy tvrdil, „nemyslím si, že bychom se měli cítit vinni“. Viz Telegram founder knew ISIS was using his service before Paris attacks (updated), kde zjistíte, že to předtím prý nebyly veřejné kanály, ty zrušené veřejné byly:

Yahoo Mail blokuje (některé) uživatele s adblockery. Což je na jednu stranu samozřejmě něco, na co má Yahoo právo, ale na druhou stranu je otázka, jestli to není poněkud kontraproduktivní. Viz Yahoo mail blocks some ad-blocker users.

Bot si vysloužil žalobu od Blizzardu a jeho tvůrci tvrdí, že jim Blizzard ukradl kód. Cheatovací bot je nejenom pro World of Warcraft, ale také pro Diablo, Heroes of Storm a další hry. Zajímavé na tom je i to, že HonorBuddy, DemonBuddy i StormBuddy patří německé společnosti, pro kterou ale skutečný autor viru pracuje jako freelancer. V BLIZZARD ‘STOLE’ OUR SOURCE CODE, BOT MAKER SAYS zjistíte, že je to pěkně zamotané.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook testuje v Messengeru zprávy, které mizí – jako ty ve Snapchatu. Tedy, pokud to bude jako ve Snapchatu, tak je dost jisté, že nic nezmizí. Což nakonec u Facebooku už taky známe, třeba jako dobu, kdy se smazané fotky běžně znovu objevily. V Messengeru by dočasná zpráva měla vydržet hodinu a pak zmizet. Viz Facebook Tests Disappearing Messages for Messenge.

Facebook ignoruje vykrádání videí a kreativně manipuluje s počty zhlédnutí – hlavně že jsou čísla velká. Teď už je to i pěkně sumarizované ve videu, ale nejde o nic nového, ani nic, o čem by už nebyla řeč. Facebook za zhlédnutí považuje tři sekundy a zároveň zapnul automatické přehrávání, takže při klasickém procházení vašeho Facebooku zhlédnete tolik videí, že to ani nedokážete spočítat. Ve skutečnosti jste však jen posouvali timeline. Ale hlavně že jsou tu ty miliardy zhlédnutí. Video níže se samozřejmě vrací k další podstatné věci, tedy k tomu, jak Facebook ignoruje masivní vykrádání videí z YouTube, ale i navzájem uživateli Facebooku:

Facebook vysvětluje, proč zapnul Safety Check pro Paříž, ale moc nevysvětluje, proč ne pro Bejrút a řadu dalších míst, kde umíraly stovky lidí. Zcela oprávněně za to na Facebook míří kritika (viz například Facebook Catches Criticism for Rolling Out Safety Check for Paris but Not Beirut). Původní Safety Check měl navíc sloužit pro přírodní katastrofy. Vysvětlení Facebooku je klasicky bezzubé a v zásadě je opět jenom reklamou na to, jak jsou vlastně hodní a jak myslí na lidi a jak na ně v budoucnu budou myslet. Proč ale Paříž a ne Bejrút? Zuckerberg tvrdí, že právě proto, že to bylo určené pro přírodní katastrofy a Paříž byla první změnou podmínek okolo této služby. Nebo můžete vzít v potaz, že prostě Paříž je z hlediska viditelnosti a marketingu podstatně výhodnější a víc se vyplatí. Volba je na vás.

Ovčáček coby trol roku, zcela jednoznačně.

Ovčáček coby troll roku, zcela jednoznačně.

Twitter prý přinese více emoji. Srdíčko a Líbí (nahradilo hvězdičku a oblíbené) prý nestačí. Ne, není řeč o tom, že byste je mohli dávat do textu, má to být něco jako u Facebooku, který chce Líbí nahradit (nebo spíše doplnit) škálou reakcí. Dokonce by mohlo jít o „kolo“ zobrazující možné reakce. Nutno dodat, opět, že Twitter zase řeší něco, co ho nezachrání. Podstatné věci naopak ignoruje a celé to směruje zatím pouze k maximálnímu zesložitění. A také k tomu, že na displejích mobilních telefonů stejně nebude poznat, co v těch žlutých či hnědých miniikonkách je, takže… Viz Not Into The Hearts? Twitter Appears To Be Testing Multi-Emoji Reactions a jeden jediný tweet (kde člověk musí přemýšlet, zda to není velmi vydařená mystifikace).

Google+ redesignoval. Zmizely Hangouty, Kruhy, možnost použitelné profilové stránky, viditelné komentáře, snadné sdílení na Stránky. V popředí jsou Sbírky (Collections) a Komunity (Communities) a Google si představuje, že to je jediné, po čem lidé touží. Nově má jedno a dvousloupcový výpis, bohužel trpící stejným problémem jako kdysi dvousloupcové stránky na Facebooku, nedá se v tom číst a na velkém displeji je to k ničemu. Když budete hodně hledat, kruhy si v Nastavení (Pokročilé) můžete zapnout zpět, jak vrátit Hagnouty ale netuším. A pokud nenávidíte animované GIFy, tak vězte, že je musíte spouštět kliknutím.

MOBILNÍ APLIKACE

Androidí aplikace na Windows 10 nakonec nebudou, prý pouze ty z iOSu. Microsoft sice plně možnost portování aplikací z Androidu do Windows 10 nezavrhl, ale nijak dobře to nevypadá. Project Astoria má mrtvá fóra a nové Windows 10 Mobile už neobsahuje subsystém nutný pro běh těchto aplikací. Viz Android apps will no longer be coming to Windows 10.

Do aplikace Gmailu můžete napsat cizí mail v podivně psaných uvozovkách a prý je to bezpečnostní chyba, kterou navíc Google odmítá opravit. Je asi vhodné připomenout, že políčko odesílatele je prostě textové políčko a dají se do něj psát věci v uvozovkách i e-mailová adresa. Těžké se rozhodnout, kde je pravda. Viz Gmail bug makes it insanely easy to impersonate other people’s email accounts, k čemuž je vhodné ještě dodat, že „vydávání se za někoho“ přes e-mail je snadné ve všech mailových aplikacích. A článek Gmail Android App Bug Lets You Send Emails Pretending To Be Someone Else je tak trochu jenom fantastický titulkem.

STARTUPY A EKONOMIKA

RIP Rdio a Aether. A jakkoliv se to nepíše vždy přímo, můžete tomu říkat bankrot. Technologii a „design“ se chystá koupit Pandora, což nás v Česku moc vzrušovat nemusí, ale v USA má Pandora velmi slušnou pozici. Viz Important News From Rdio, kde to korporátně okecávají, a Music Service No One Wanted Will No Longer Run on Speaker No One Bought, kde se dočtete, že RIP platí i pro Aether a jejich Cone. Pandora chce koupit zbytky Rdio za 75 milionů dolarů. 

Forbes tak trochu počítá poslední dny Marissy Mayer. V The Last Days Of Marissa Mayer? zmiňují poněkud bouřlivou atmosféru v Yahoo, rozhádaný management, ale také to, že po třech letech vedení Marissou Mayer se Yahoo stále nedaří v zásadních věcech. A také stále prohrává se všemi konkurenty, nově už i s Instagramem, Snapchatem, a dokonce i Twitterem. Dlouhé a dobré čtení.

INFOGRAFIKA

V January Is the Black Friday for App Monetization řeší to, že leden je nejlepší období pro finanční výsledky mobilních aplikací. Proč, je asi jasné.

Proč lidé sledují značky na sociálních sítích? Pro slevy a nabídky, produktové informace a péči o zákazníky. Viz The Real Value in Social Media For Businesses (Infographic).

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).