Hlavní navigace

Poslední v Evropě. Jak se v Bavorsku vyrábějí základní desky a počítače

23. 11. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Rozlehlá továrna v Bavorsku je jedním z mála objektů v Evropě, kde se vyrábějí technologie kolem počítačů. Součástí jsou i laboratoře a vývojové centrum.

V Evropě se toho v oblasti počítačových technologií příliš nevyrábí. Například ve Foxconnu v Kutné Hoře se sice skládají servery HP pro kus světa, jde ale především o montáž dovezených součástek vyrobených zejména v Asii. Na starý kontinent se s výrobou serverů, sítí a storage systémů chystá Lenovo, jinak tu ale nic moc není. V sousedním Bavorsku se ale nacházejí dvě pěkné výjimky.

Jednu menší produkci je možné najít v malém sedmitisícovém městečku Freyung. Tam sídlí malá rodinná společnost Thomas-Krenn.AG, která zde vyrábí vlastní servery, zařízení na ukládání dat a výkonné pracovní stanice. Dodávat se je snaží i na český trh.

Druhou a o poznání větší bavorskou továrnou je pak zhruba tři sta kilometrů vzdálený objekt v městě Augsburg nedaleko Mnichova. Zastavená plocha o rozloze 57 tisíc metrů čtverečních (s podlažími 77 tisíc) se začala budovat už v roce 1986 a první výrobky odsud začaly do celého světa vyjíždět o rok později. Továrna zde zůstala i během boomu v posledních letech, kdy výrobci technologií výrobu masivně přesouvali ze Spojených států a Evropy do levnější Číny či na Tchaj-wan.

Žádné daňové prázdniny

„Vláda o to tady velice stojí, snaží se nám vycházet vstříc a podporuje nás,“ popisuje během návštěvy šéf zdejšího provozu. Pracuje pro japonského obra Fujitsu, kterému tato augsburská továrna patří. Ona podpora neznamená žádné daňové prázdniny nebo další výrazné úlevy. „Získáváme díky tomu některé státní zakázky na dodávky informačních technologií,“ vysvětlují zástupci Fujitsu.


Autor: Jan Sedlák

Bavorská vláda má na oplátku na svém území továrnu a výzkumné a vývojové centrum, kde je zaměstnáno kolem 1700 lidí. Většina z nich pracuje především ve vývoji na kvalifikovaných pozicích, dělníků ve výrobě je pouze 500, i díky automatizaci. „A přímá zaměstnanost je jedna věc. Celé to podporuje také ekosystém dodavatelů kolem.“ Objekt například za měsíc spotřebuje dva a půl milionu kWh.

Součástí výroby Fujitsu je celkem devět budov. Čtyři z nich jsou v podstatě stejné. Ve třech probíhá samotná výroba, konkrétně serverů a storage systémů, osobních počítačů a základních desek. Ve čtvrté běží interní datové centrum o rozloze 4500 metrů čtverečních. To jsem možnost vidět neměl, ale asi před rokem jsem jedno od Fujitsu navštívil poblíž Londýna a bezpochyby jde o světovou špičku.

Množství výrobků, které Augsburg denně opustí, se různí podle poptávky a zakázek. Továrna každopádně denně zvládne vyprodukovat až osm tisíc základních desek, tisíc serverů či storage, 50 racků a 11 tisíc počítačů.

Hala pro výrobu základních desek.
Autor: Jan Sedlák

Hala pro výrobu základních desek.

Kompletace počítačů v jedné hale není ničím zásadně objevným a spíše by se dala označit za montovnu. Zaměstnanci zde na lince skládají jednotlivé komponenty, následně se automatizovaně nahraje operační systém a další případné aplikace a pak se vše zabalí a expeduje. V případě základních desek už je ale vše o poznání zajímavější.

Základní desky všeho druhu

Fujitsu si v továrně nevyrábí pouze základní desky pro své servery, notebooky či stolní počítače, ale ve velké míře realizuje rovněž zakázkovou výrobu. Desky dodává třeba výrobcům bankomatů, průmyslových robotů nebo ovládacích a kontrolních stanic. Kompletní výroba desek je přitom plně univerzální. To v praxi znamená, že přístroje, které do desek pájí miniaturní elektronické komponenty, tuto úlohu můžou realizovat pro všechny typy desek.

Zpracování základních desek.
Autor: Jan Sedlák

Zpracování základních desek.

Celý proces začíná dodáním samotných desek s tištěnými spoji na automatizovanou linku. Následné osazování je pak řízeno softwarem. Větší komponenty jako jsou konektory, záložní baterie a podobně už ale osazují dělníci manuálně. Zde už se konfigurace desek výrazněji liší a proces údajně není možné plně automatizovat.

Když se ovšem mluví o dělnících, je třeba uvést ženský rod. Během návštěvy jsem na této činnosti nezahlédl jediného muže. „Je to především z toho důvodu, že ženy mají menší prsty, které se pro takovou drobnou činnost hodí nejlépe a jde jim vše lépe od ruky,“ vysvětluje manažer. „Já jsem to vydržel dvě hodiny.“

Na konci výrobního procesu už zase automatizovaná linka hotové desky vyfotí ve vysokém rozlišení, na základě čehož je pak možné odhalit případné vady a nedokonalosti. Ještě před balícím procesem se pak provádí testování s osazenými procesory a operačními paměťmi.

Komponenty jako konektory či baterie na základní desky vkládají lidé.
Autor: Jan Sedlák

Komponenty jako konektory či baterie na základní desky vkládají lidé.

Výroba základních desek probíhá v maximálně čistém prostředí. I když nejde o takovou sterilitu jako například v případě výroby procesorů, zaměstnanci do haly vchází skrze skener statické elektřiny. Pravidelně pak probíhá měření a čištění. Když se přijde na to, že by nějaké nedostatky mohly ohrozit kvalitu výroby, musí se vypnout všechny stroje a provést „velký úklid“.

Vlastní super market

Jednotlivé součástky a komponenty jsou ukládány skrze samostatný sklad. Tomu se zde říká supermarket, protože jde v podstatě pouze o distribuční centrum – součástky jsou naskladňovány pouze na 24 hodin. Mít zbytečné skladové zásoby stojí hodně peněz. Fujitsu pro celý „supply chain“ využívá systém od SAPu (jak jinak, jsme v Německu) a zároveň své vlastní technologie.

Laboratoř na testování elektromagnetického záření. Celková rozloha je zhruba 20 na 20 metrů.
Autor: Jan Sedlák

Laboratoř na testování elektromagnetického záření. Celková rozloha je zhruba 20 na 20 metrů.

Výroba je v podstatě celá řízena daty a informacemi. Díky big datům a reálným informacím z trhu lze dosáhnout výrazně větší efektivity a rychlejší výroby. Data umožňují snižovat také spotřebu – zmiňovaných dva a půl milionů kWh za měsíc je o 17 procent méně, než tomu bylo před čtyřmi lety.

Software, který se do výrobků nahrává, má vyčleněnou vlastní uzavřenou síť, jenž nekomunikuje s venkem, kvůli bezpečnosti, virům a podobně. Jde o přímou linku mezi továrnou a vývojem, který připravuje firmwary a další podobné záležitosti. Do výroby zároveň často přichází zákazníci na bezpečnostní audity. „Nejdéle tu byla jedna švédská banka, která vše kontrolovala dva týdny,“ říkají zástupci továrny.

„Díky tomu všemu dokážeme dosáhnout vyšší výrobní kvality, než tomu bývá v Asii. Zároveň jsme ale v Evropě, takže se to následně určitým způsobem projeví na o něco vyšší ceně,“ navazují lidé z Fujitsu.

Augsburský komplex se nicméně neživí pouze samostatnou výrobou. Určitá část byznysu přichází také z laboratoří. Například v jedné menší budově je odhlučněná komora o rozloze zhruba dvacet krát dvacet metrů. Na otočný podstavec se vkládají různé přístroje, na kterých je poté pomocí vzdáleného počítače v jiné místnosti testováno elektromagnetické záření, třeba pro normy Evropské unie.

UX DAy - tip 2

Vedle počítačů a spol. pro partnery i Fujitsu se zde testují i telefony, tiskárny či třeba žárovky. Komora s jehlany je ve své kategorii skutečně velká a podobně rozlehlých objektů je na světě jenom deset.

Prohlídky továrny pro autora organizovala společnosti Fujitsu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).