Hlavní navigace

Apríl na českém Internetu opět řádil

2. 4. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Rok se s rokem sešel a na českém Internetu opět řádil apríl. Vedle tradičních mystifikačních článků, tu více, tu méně vtipných, se objevilo i několik vydařených kousků. Například akvizice Atlasu Centrem (a naopak), bluescreen a bootování počítače na Tiscali či kandidatura Patricka Zandla na ředitele Českého Telecomu.

Jako každoročně i letos přinášíme přehled nejčerstvějších aprílů. Je však třeba konstatovat, že se na českém Internetu jedná o jev stále vzácnější. Minulých několik let byl na vině fakt, že 1. dubna vycházelo vždy na sobotu či neděli. Poslední dva roky se naopak zdá, že všichni již svoji práci považují za natolik seriózní a závažnou záležitost, že jdou žerty stranou jako ve starých médiích. Jejich ochota účastnit se aprílových žertíků většího rozsahu poklesla poté, co Mladá fronta Dnes před čtyřmi lety téměř vylidnila Brno zprávou o tom, že praská brněnská přehrada a hrozí zatopením města. Vzhledem k probíhající válce jsou navíc čtenáři poměrně citliví.

Za nejzdařilejší apríl považuji nákup Atlasu Centrem (či naopak Centra Atlasem), i když byl určen spíše novinářům. Ve 0:04 mi dorazila tisková zpráva Internetový portál Atlas.cz pohltil svého konkurenta Centrum.cz. Musím přiznat, že jsem asi pět vteřin zcela vážně uvažoval, koho že vytáhnu z postele, abych o tom na ráno mohl napsat článek, a zda mi to vůbec kdy odpustí. :-) Pak jsem se ovšem podíval na datum a uklidnil se. Přesměrování domény Centra na Atlas už jsem pak tak trochu očekával, i když se u mně, jakožto uživatele Mozilly, na první pokus minulo účinkem. Centrum udělalo to samé, ovšem opačně. Jeho PR Veronika Šandová tvrdí, že někteří novináři příliš vrozené inteligence neprojevili, takže se ještě možná v dnešních novinách dozvíte zajímavé věci. :-)

Na posledním portálu z „velké trojice“ jsem včera odpoledne objevil pouze změněné logo (místo Seznam – Neznám). Pokud se na něm ukrýval ještě nějaký další apríl, nepodařilo se mi jej odhalit. Blýskl se ovšem Tiscali, i když jsem na něj vstupoval již dopředu varován. Nejprve se na monitoru objevil bluescreen, „obrazovka smrti“ operačního systému Windows, která byla následována obrazovkou bootujícího BIOS, který hlásil: CPU Detection Error, Memory Test Failed, Detecting IDE, Primary Master Failed atd. Vše bylo řešeno formou okna roztahujícího se na celý monitor, takže u Internet Exploreru to působilo naprosto přesvědčivě, v Mozille zůstávala horní lišta, takže její majitelé byli šoku ušetřeni.

Ostatní apríly se nesly ve znamení tradičních mystifikačních článků, tu více, tu méně vtipných, jejichž společným rysem většinou je, že lidi nebaví, ale matou. Přiznám se, že mám raději variantu absolutní mystifikace, kterou čtenář buďto spolkne i s navijákem, nebo alespoň není poznat, zda jde či nejde o výmysl. Příkladem budiž nevinná zprávička na Neviditelném psu: „Václav Klaus zaslal americkému prezidentovi Bushovi dopis, v němž připomněl, že Česko se neúčastní bojů v Iráku, avšak podporuje USA v boji proti terorismu.“ Ani nyní si nejsem jejím obsahem jist, ačkoli ten člověk udělal za poslední rok tolik obratů o 180 stupňů, že to docela dobře může být pravda – třebaže na Českých novinách jsem nic takového nenašel.

BRAND24

Jinde vypadal apríl většinou způsobem, že jej bylo poznat i bez čtení článku. Příkladem z nejotřepanějších může být například akvizice AMD Intelem, o níž psali na Živě, zvláště s přihlédnutím ke skutečnosti, že tentýž server o rok dříve psal o koupi Transmety AMD. Řečeno s Járou Cimrmanem, to už pomalu přestává být vtipné. Z lepšího soudku byl velký test IDE kabelů, v němž se tvrdí, že kvalitní kousek může zvýšit výkon počítače až o 30 procent. Na MobilManii je naopak článek Od června budeme u Twistu platit za příchozí hovory. I když lidé někdy dokáží být překvapivě hloupí, chtít po nich, aby skočili na takové věci, je už asi poněkud příliš. :-)

Na Mobilu se objevila aktualita, že: „Patrick Zandl, zakladatel serveru Mobil.cz, dnes ráno oznámil, že se bude ucházet o funkci generálního ředitele Českého Telecomu.“ Její nadpis si dokonce klade otázku, zda se Patrick Zandl nachází na shortlistu potenciálních ředitelů. A ačkoli to dotyčný ve svém weblogu nepopírá, je daleko pravděpodobnější, že jeho jméno v Českém Telecomu figuruje spíše na blacklistu než shortlistu. Jinak všechny články na titulní straně Mobilu jsou nenápadně zařazeny v rubrice GSM humor, takže šance věřit, že dluh za Novu zaplatí Eurotel, je takřka nulová. Na Technetu jsou alespoň vloženy ve standardních rubrikách. Stejně jako na Bonuswebu, kde se nachází exkluzivní návod na Tetris.

Vyvedla vás nějaká internetová stránka aprílem?

  • Ano.
    31 %
  • Ne.
    15 %
  • Pokud ano, tak o tom nevím. :-)
    54 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).