Hlavní navigace

Babiš se setkal s Gatesem, na iPad míří plnohodnotný Photoshop, Palm se vrací

19. 10. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Andrej Babiš a Bill Gates
Deutsche Telekom a Telefónica se spojují v Německu. MIT investuje do AI kampusu. Systém iOS 12 je na polovině zařízení. Výběr zpráv z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Apple uvádí, že poslední operační systém iOS 12 už běží na 50 procentech zařízení. Předchozí iOS 11 má 39 procent a starší verze pak 11 procent.

Reuters přichází s informací, že američtí senátoři varovali kanadského premiéra Justina Trudeaua před tím, aby Kanada dovolila nasazení technologií od Huawei v 5G sítích. Opět zmiňují národní bezpečnost. Huawei už v 5G zakázala Austrálie, podobný krok zvažuje Japonsko a v testech se mu vyhýbá také Indie.

Adobe informovalo, že pro iPad připravuje plnohodnotnou verzi aplikace Photoshop CC. Spolupracuje přímo s Applem s tím, že ovládací rozhraní bude přizpůsobené dotykové obrazovce. První verze by měla na trh dorazit někdy v roce 2019. Nadále se tedy potvrzuje, že Apple chce z iPadu udělat více produktivní nástroj.

Deutsche Telekom a Telefónica Deutschland v Německu rozjíždí spolupráci. Telefónica konkrétně připojí svých pět tisíc mobilních základnových stanic na optickou síť DT. Díky úsporám bude podle firem možné lépe investovat do 5G sítí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v Bruselu sešel s Billem Gatesem. Věci kolem ICT neprobírali. Úřad vlády informoval, že tématem byly „plány na poskytování humanitární pomoci v Africe a možnost spolupráce na charitativních projektech“. Babiš také Gatese pozval na příští rok do Prahy. Ten zatím účast nepotvrdil.

Google a JetBrains spouští Kotlin Foundation. Jejím cílem je podporovat a rozšiřovat programovací jazyk Kotlin, za kterým stojí právě JetBrains a který se stal oficiálním jazykem pro Android. Poslední statistiky GitHubu zároveň ukazují, že Kotlin pro Android je na této službě nejrychleji rostoucím jazykem.

Legendární Palm se vrací, ovšem v podobě, která příliš nenadchne. Práva na výrobu zařízení s touto značkou získal čínský podnik TCL, který vyrábí i novodobé Alcately a BlackBerry. Také Palm Pepito má Android, ovšem nejde o plnohodnotný smartphone, ale o 3,3" přístroj sloužící jako doplněk ke klasickému telefonu – s ním sdílí SIM kartu. Nový Palm prozatím nabízí pouze Verizon.

Razer představil chytrý telefon Razer Phone 2 určený pro hráče mobilních her. Má 120Hz displej s úhlopříčkou 5,72“, Qualcomm Snapdragon 845 (2,8 GHz), GPU Adreno 630 a 8 GB RAM (LPDDR4X). Z hraní na mobilech se stává zajímavý segment s tím, jak se na něm objevují i velké multiplayerové tituly typu Fortnite a PUBG. Společně s tím se rozšiřují mobilní e-sporty.

ARM představil novou značku Neoverse, pod kterou bude spadat široká škála procesorů. Ares na 7nm technologii dorazí začátkem roku 2019, Zeus postavený rovněž na 7nm přijde v roce 2020 a Poseidon postavený na 5nm o rok později. Každá generace má přinést 30procentní nárůst výkonu.

Nenápadný Roblox je mezi dětmi podobným fenoménem jako Minecraft. Firma nedávno dostala novou investici ve výši 150 milionů dolarů (celkem přes 185 milionů) a nyní realizuje svojí první akvizici. Roblox kupuje startup PacketZoom, která kombinuje CDN síť a analytiku pro lepší aplikace využívající síťovou komunikaci.

Vychází kniha Dawn of the Code War. Z amerického pohledu popisuje, jak se tato země vypořádává s kybernetickými útoky ze strany Číny nebo Ruska.

Nvidia společně s Oraclem, IBM, Hewlett Packard Enterprise a dalšími partnery rozjíždí open source platformu Rapids. Umožňuje pracovat s daty a strojovým učením a využívat u toho akceleraci pomocí GPU.

Slavné MIT investuje miliardu dolarů do založené nové sekce zaměřené na umělou inteligenci a práci s daty. Škola chce podle svých slov podchytit tuto přicházející revoluci v IT. Vzniká tak MIT Stephen A. Schwarzman College.

Docker získal novou investici ve výši 92 milionů dolarů. Celkově už posbíral přes 334 milionů dolarů. Firma, díky které se masově začaly šířit kontejnery, stále hledá ideální způsob, jak na celém open source vydělat.

Samsung kupuje barcelonskou firmu Zhilabs. Její nástroj umožňuje testování a analyzování mobilních sítí v reálném čase a – jak jinak – se do toho zapojují algoritmy. Samsung toho chce využít při nástupu 5G sítí.

Twilio, které nedávno za miliardu korun koupilo český startup Ytica, nyní za dvě miliardy dolarů v akciích získává firmu SendGrid. Twilio nyní do svých omnichannel nástrojů přidává také e-maily.

Oracle si pořídil firmu goBalto vyvíjející cloudový software a služby pro zdravotnictví. Firma si tak rozšíří nabídku Oracle Health Sciences Cloud.

cif 24 - early cena - média

Palo Alto Networks mění prezidenta. Od listopadu se jím stane Amit Singh, který měl dříve na starost enterprise byznys v Google a také se tam zaměřoval na rozšířenou a virtuální realitu.

Violin Storage od X-IO Technologies kupuje její storage byznys X-IO Storage. Získává tak její all-flash a hybridní ISE, které využívají zejména i menší a střední firmy. Violin se se svými flash storage soustředí na vysoký výkon.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).