Hlavní navigace

V Pythonu končí master a slave, ani Indie nechce Huawei, Intel nestíhá vyrábět

21. 9. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

PlayStation Classic
Apple doplatil Irsku miliardy eur na daních. Zakladatel Salesforce.com kupuje Time. Přichází miniaturní PlayStation Classic. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Zakladatel a šéf Salesforce.com Marc Benioff za 190 milionů dolarů kupuje časopis Time. Zařadil se tak například po bok Jeffa Bezose z Amazonu, který vlastní Washington Post. Time má dlouhodobě problémy s přechodem do digitální éry a společnost Meredith už se ho nějakou dobu chtěla zbavit. Chce prodat i Sports Illustrated, Fortune a Money a splatit tak dluhy. Benioff své plány ohledně Time prozatím příliš nerozvádí. Bezos ale například Postu pomohl stát se více digitální a pružnou firmou a snaží se prosadit funkční paywall.

Economic Times informují, že indická vláda vyloučila z testování nasazení 5G sítí čínské společnosti Huawei a ZTE. Testy se uskuteční za účasti firem Ericsson, Cisco, Nokia a Samsung. Zástupci Huawei pro ZDNet uvedli, že vztahy s indickou vládou jsou dobré a že se o dalším nasazování 5G baví. Čínské firmy už dříve pro nasazení v 5G sítích zakázala Austrálie a podobný krok zvažuje i Japonsko.

Slashdot přišel s informací, že v rámci Pythonu budou odstraněny v IT tradiční výrazy master (pán) a slave (otrok). Mají být urážlivé. Přijít mají parent (rodič) a worker (pracovník).

Intel údajně informoval své partnery, že v posledním kvartálu roku 2018 a prvním kvartálu 2019 bude schopný uspokojit poptávku po procesorech pouze ze 40 až 50 procentpíše ChannelWorld. Nedostačuje výrobní kapacita na 14nm čipy, což chce Intel řešit i s TSMC. Prioritu mají získat objednávky serverových Xeonů. Lze tedy očekávat růst ceny.

Apple zaplatil Irsku nedoplatky na daních ve výši 13,1 miliardy eur plus úroky ve výši 1,2 miliardy eur. S rozhodnutím už dříve přišla Evropská komise, podle které Irsko poskytovalo Applu neoprávněné daňové úlevy. Peníze jsou nyní ve svěřenském fondu a zůstanou tam do doby, než se vyřeší odvolání.

Rumunská firma UiPath získala další investici. Tentokrát ve výši 225 milionů dolarů, což ji ocenilo na tři miliardy dolarů. Dřívějších 125 milionů dolarů přiteklo teprve letos v březnu. Z českého pohledu je na tom zajímavé, že se tehdejšího kola účastnil také český fond Credo Ventures (Apiary, Cognitive Security). UiPath má celkově 408 milionů dolarů a mezi investory třeba CapitalG (Google) či Sequoia Capital.

Sony se přidává k Nintendu a také se chystá vydat miniaturní retro konzoli. Půjde o původní PlayStation s ovladači bez analogových páček. V základu bude 20 her (mimo jiné Tekken a Final Fantasy VII), prodeje odstartují třetího prosince a cena je stanovena na 99 dolarů. PlayStation Classic kopíruje Nintendo i v podivném zvyku nepřikládat ke konzoli napájecí kabel.

Walmart do svých obchodů ve Spojených státech pošle 17 tisíc VR headsetů Oculus Go. Pomocí virtuální reality chce školit zaměstnance. Právě zaškolování a trénování lidí se nejčastěji zmiňuje jako ideální využití VR.

V iPhonech se začínají objevovat procesory postavené na x86, a nikoliv jen na ARMu, zjistil jeden z vývojářů, který analyzoval binární kód firmwaru od Intelu.

Evernote propouští dalších 54 zaměstnanců, tedy asi 15 procent své pracovní sílyzjistil TechCrunch. Firma naráží na konkurenční služby od Microsoftu, Googlu a dalších, které jsou navíc nabízeny zdarma. Evernote už propouštěl dříve a musel zdražovat.

GitLab krátce poté, co Microsoft koupil konkurenční GitHub, hlásí investici ve výši 100 milionů dolarů a hodnotu jedna miliarda dolarů. V plánu je mimo jiné firmu kolem roku 2020 dostat na burzu.

Google zase vylepšil svůj Git nazvaný Cloud Source Repositories. Konkrétně o nový nástroj vyhledávání, který interně používají přímo vývojáři Googlu. Dále firma do nástroje Cloud Build CI/CD přidala možnost hledání zranitelností a ve finální verzi vychází Cloud Memorystore for Redis.

IT firmy postupně chtějí zjednodušovat trénování modelů strojového učení tak, aby to zvládl „každý“. Microsoft pro tyto účely kupuje startup Lobe, který k trénování AI přistupuje pomocí „drag and drop“. Redmond je letos v nakupování AI startupů aktivní, už získal Bonsai.ai a Semantic Machines.

Microsoft chce také svoji databázi Cosmos DB přenést z Azure do balíku Azure Stackpíše ZDNet. Ten zpřístupňuje různé funkce cloudu Microsoftu také ve vlastním datacentru.

IBM ve svém cloudu vydává nástroj, který by údajně měl vysvětlit to, jak se rozhodují „černé skříňky“ spojené s AI, a vysvětlit proces, který vedl k danému výsledku. Funguje to třeba s Azure ML, TensorFlow, SparkML, Watsonem a AWS SageMaker.

MariaDB kupuje konkurenční databázi Clustrix. Tu plánuje integrovat do své nabídky. MariaDB také oznámila, že do ní investuje ServiceNow, který jinak investice nedělá. ServiceNow je velkým zákazníkem MariaDB, provozuje na ní 80 tisíc instancí.

ebf - partner 1

NetApp kupuje firmu StackPointCloud, která nabízí Kubernetes jako službu. Stane se součástí NetApp Kubernetes Service, která dokáže spravovat on-premise technologie a cloudy Azure, Google Cloud a AWS.

Infor zase získává podnik Vivonet. Významný hráč v ERP softwaru tak získává nové nástroje určené pro byznys v pohostinství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).