Hlavní navigace

Balíkomaty dva měsíce od spuštění hlásí 10 tisíc zásilek, teď míří i mimo Prahu

29. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V červnu a červenci se Kouzelné almary objeví například v Brně, Ostravě, Plzni či Hradci Králové. O prázdninách začnou fungovat i balíkomaty polského Integeru.

Už jsou to téměř dva měsíce od oficiálního spuštění projektu Kouzelná almara, za kterým stojí investiční firmy Miton Investment a Enern a spoluzakladatel Slevomatu Tomáš Čupr. Za tu dobu si zákazníci ze zelených boxů rozmístěných na patnácti místech v Praze vyzvedli téměř 10 tisíc zásilek, uvedl Tomáš Čupr na včerejším setkání E-business Akademie.

Kouzelná almara v OC Chodov.

Kouzelná almara v OC Chodov.

Už dříve se provozovatelé Kouzelné almary nechali slyšet, že podle zájmu zákazníků a internetových obchodníků chtějí do konce letošního roku v českých městech rozmístit 70 až 100 balíkomatů. Nyní Čupr prozradil, že během června a července se síť Kouzelných almar rozšíří i do dalších měst. Mělo by se jednat například o Brno, Ostravu, Plzeň, Hradec Králové, Pardubice a Liberec.

Další podrobnosti fungování jednotlivých systémů, včetně rozměrů schránek, váhového omezení zásilek, rychlosti doručení či doby, po kterou je zásilka v balíkomatu uložena:

O prázdninách by měly v ostrém provozu začít fungovat i žluté balíkomaty alias poštomaty polského poštovního operátora Integer.pl. Podle Petra Hlaváčka ze společnosti Postal Terminals CZ s.r.o., která má v Česku projekt na starosti, je plánováno spuštění systému na červenec.

Poštomat polské firmy Integer, jak jej zachytil loni v prosinci Petr Škyřík.
Autor: Petr Škyřík, 365.knihovna.cz

Poštomat polské firmy Integer, jak jej zachytil loni v prosinci Petr Škyřík.

Podobně jako na sousedním Slovensku bude exkluzivním partnerem pro zabezpečení logistického procesu společnost IN TIME spol. s r.o., člen skupiny Oesterreichische Post AG. Ta zajistí dopravu zboží od obchodníka do jednotlivých poštomatů. Ty už jsou v současné době rozmístěny ve větších městech po celé České republice. Integer chce těžit ze skutečnosti, že poštomaty provozuje i v dalších evropských státech a plánuje, že tuzemským obchodníkům zpřístupní jejich síť v Polsku a na Slovensku.

BRAND24

Cestou balíkomatů se chce vydat i státní Česká pošta. Její představitelé nehovoří o balíkomatech, ale o automatizovaných balíkových centrech. Podnik počítá do budoucna s jejich využitím nejen pro doručování a odesílání balíků, ale také například pro platbu složenek či dobíjení kreditu mobilních telefonů.

Pilotní provoz deseti automatizovaných balíkových center plánuje pošta spustit v průběhu letošního posledního čtvrtletí. Podle Pavla Bobka, ředitele odboru regionální podpory logistické sítě má Česká pošta v současné době smluvně zajištěno 150 lokalit, kde plánuje rozmístit balíkomaty v příštím roce. Pokud se jejich provoz osvědčí počítá podnik s umístěním celkem až 280 balíkomatů, jejichž síť by pokryla všechna okresní města.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).