Hlavní navigace

BBC z družice volně i v Česku? Satelitní událost roku a možná i víc

25. 2. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - To, co si dokázal ještě nedávno divák satelitní televize jen stěží představit, se stalo skutečností. Nad Českou republikou, především tedy Čechami, je možné zachytit kompletní nabídku kanálů britské BBC. Možná se nejedná o trvalý stav, ale i ten minimálně půlrok, co nás nabídka Freesatu bude těšit, je hodně dobrý. Satelitní diváky pak doslova také šokovala zpráva, že Česká televize se rozhodla svůj HD kanál využít pouze pro potřeby stanice ČT 1. Překvapila i výměna ředitele zpravodajství na Nově, kde Martina Ondráčka nahradil Vladimír Mužík.

Britské plnoformátové stanice lze přijímat i v Čechách

Programová nabídka stanic z Velké Británie, kterou je možné v České republice (nikoliv už na Slovensku) zachytit na parabolu běžných rozměrů (do jednoho metru), je už nyní velice bohatá. Na DigiZone.cz jsme vás postupně seznámili se stanicemi z rodiny ITV, Channel 4 a nakonec i BBC. V uplynulých týdnech docházelo k tomu, že byly stanice překlápěny z dosluhujícího satelitu Astra 2D, který bylo možné zachytit s malou parabolou pouze ve Velké Británii a omezené části především západní Evropy, na novou Astru 1N. Ta tu bude pouze dočasně. Satelitní operátor SES pouze čeká na to, až bude v posledním kvartálu letošního roku vypuštěna nová družice Astra 2F. Vzhledem k tomu, že satelit zatím nemá stanoven vyzařovací diagram, není jisté, zda bude možné britské stanice přijímat v Česku i po jeho vypuštění. Pokud si myslíte, že k příjmu z pozice 28,2 stupně východně, respektive satelitu Astra 1N, potřebujete obří parabolu, mýlíte se. Například v hlavním městě Praze vám stačí „talíř“ pouze o průměru 85 centimetrů.

Lukáš Polák: Britské TV ukazují, jak se dělá televize – zdarma, v HD a na malou parabolu!
Lukáš Polák: Roky čekání jsou u konce. Britská invaze skončila
Lukáš Polák: Kanály BBC včetně BBC HD bude možné přijímat ze satelitu volně i v Česku
Lukáš Polák: Letošní olympiáda pro Čechy i ve 3D? Je to pravděpodobné

Česká televize zklamala diváky, kteří chtějí dokumenty a filmy v HD

Česká televize bude ve vysokém rozlišení obrazu šířit už jen výhradně svůj první program. Od 1. března se současný kanál ČT HD, na kterém se střídaly pořady programů ČT 1, ČT 2 a ČT 4, změní na ČT 1 HD a stanice nabídne shodný program s klasickou Jedničkou. Úprava znamená pro diváky především zpřehlednění. Z ČT HD se tak prakticky stane ČT 1 HD, sdělila mluvčí ČT Michaela Fričová. V praxi to tedy znamená, že ČT přestane v HD kvalitě vysílat sportovní přenosy nebo přírodopisné dokumenty. Původně přitom Kavčí hory počítaly s tím, že „přepínací“ program ČT HD zachovají a vedle něj spustí samostatnou ČT 1 HD. Vznik dalšího programu v HD kvalitě sice veřejnoprávní televize nevylučuje, od března tomu tak ale ještě nebude. Zatím tak není jasné, zda a přes jaké vysílací platformy ČT nabídne letošní fotbalové Euro či letní olympijské hry v Londýně ve vysokém rozlišení.

ČT HD screenshot 500

Kanál ČT 4 už diváci na pozici ČT HD nenajdou, stejně jako ČT 2. (Screenshot: autor)

Jan Potůček: Konec přepínání na ČT HD, od 1. března bude jen samostatná ČT 1 HD
Lukáš Polák: Česká televize usilovně řeší, kdy a jak spustí druhý HD kanál

Vladimír Mužík se stal ředitelem zpravodajství TV Nova

Novým ředitelem zpravodajství televize Nova je ode dneška Vladimír Mužík, dosavadní ředitel PR nejsledovanější české televize. Ve funkci nahradil Martina Ondráčka, který byl posledním členem vedení Novy ještě z dob bývalého generálního ředitele Petra Dvořáka, který nyní vede Českou televizi. Serveru DigiZone.cz to sdělil zdroj z Novy, který si nepřál být jmenován, a informaci potvrdil i sám Mužík. Nova výměnu oficiálně potvrdila krátce před pátečním polednem. Zpravodajství je pro nás jako lídra trhu jedním ze základních pilířů našeho vysílání. Proto mě velmi těší, že Vladimír přijal naši nabídku na vedení zpravodajských a publicistických týmů naší televize. Věřím, že nám Vladimír se svými rozsáhlými zkušenostmi z oblasti médií pomůže udržet vysokou kvalitu a sledovanost našeho zpravodajství, komentoval výměnu šéfa zpravodajství generální ředitel Novy Jan Andruško. Mužíkovým úkolem podle něj bude uvést na obrazovku nové zpravodajsko-publicistické pořady. Nova chce ještě během jara zavést nový diskusní pořad.

TK Nova jaro 2011 - Martin Ondráček

Martin Ondráček v roli šéfa zpravodajství na Nově? To už neplatí. (Zdroj: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Televize Nova vyměnila ředitele zpravodajství, Ondráčka vystřídal Mužík

Stručně

Neodmyslitelná pražská dominanta – žižkovský vysílač – oslavila minulý víkend své významné jubileum. Před dvaceti lety se poprvé otevřel veřejnosti. Při té příležitosti jsme vám tuto velice významnou dominantu, které v televizním vysílání pro Prahu „předskakovaly“ vysílače Cukrák a Petřín, představili blíže. Připomněli jsme si také výměnu analogové antény a podívali se do budoucna.

Lukáš Polák: Dvacet let žižkovského vysílače: v očekávání DVB-T2 a digitálního rozhlasu

Na kratší období, než bylo dosud možné, lze předplatit vybrané programové nabídky satelitní služby CS Link. Od 15. února se maximální doba předplatného u balíčků Total, Sport, Dokumenty, Mx, Filmbox i à la carte programů snížila na tři měsíce. Serveru Parabola.cz to potvrdila marketingová manažerka CS Linku a sesterského Skylinku Lucie Gleichová. Ke změně došlo den poté, co obě sesterské satelitní služby oznámily, že umožní zákazníkům CS Linku výhodný přechod ke Skylinku.

Jan Potůček: CS Link omezil dlouhodobé předplatné u některých programových balíčků

Výměnu všech osmi stálých zahraničních zpravodajů chystá v průběhu tohoto roku Česká televize. Informoval o tom ekonomický deník E15, kterému to nepřímo potvrdila i mluvčí ČT Michaela Fričová. Ve výhledu jednoho roku hodlá redakce zpravodajství provést výměnu na většině zahraničních zpravodajských postů, uvedla. Dosud přitom ČT připouštěla, že letos vymění pouze zpravodaje ve Spojených státech a Bruselu.

Jan Potůček: E15: Česká televize vymění všech osm zahraničních zpravodajů

Česká televize, Kavčí hory - letecky

Co čeká zpravodajství na Kavčích horách? Diváci jsou na to velice zvědaví. (Foto: Čestmír Polák)

Předvolební debaty slovenské televize Joj před březnovými předčasnými parlamentními volbami by mohl moderovat Václav Moravec. Vedení stanice to nastínilo na dnešním zasedání slovenské Rady pro vysílání a retransmisi, která schvalovala projekty komerčních televizí k blížícím se volbám. Informaci přinesl server Mediálne.sk, kterému ji ale nikdo z televize Joj nechtěl potvrdit.

Jan Potůček: Václav Moravec i na Slovensku? Joj chce, aby moderoval předvolební debaty

Veřejnoprávní médium z Kavčích hor, Česká televize, začala ve svém vysílání testovat doporučení R 128, které vydali odborníci v rámci Evropské vysílací unie (EBU). Týká se hlasitosti zvuku. Na základě příslušného výzkumu byla jednak definována metodika měření hlasitosti, která co nejlépe odpovídá subjektivnímu vjemu posluchače, a zároveň byl formou doporučení EBU stanoven způsob uplatnění tohoto nástroje v distribučním, resp. vysílacím řetězci.

Lukáš Polák: Česká televize testuje hlasitost zvuku podle doporučení EBU
Jan Potůček: ATO: Schválně hlasitá reklama od televizí je mýtus, zákon se měnit nemusí

ebf - partner 1

Mediální skupina RTL Deutschland oznámila, že v neděli 1. dubna spustí po téměř sedmnácti letech novou nekódovanou stanici. Ponese název RTL Nitro a šířit ji bude mimo jiné i prostřednictvím satelitní pozice 19,2 stupně východně, takže bude dostupná i všem divákům v České republice a na Slovensku, kteří mají doma komplet pro příjem programů z družice.

Lukáš Polák: Na satelitu Astra odstartuje volný kanál s kriminálkami a filmy od RTL Deutschland

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).