Hlavní navigace

Bez set-top-boxu už ČT 2 nenaladíte

8. 3. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 115393
Česká televize připravuje razantní změny v distribuci signálu analogových programů ČT 1 a ČT 2. Vzhledem k tomu, že Nova ani Prima nechtějí přistoupit k Technickému plánu přechodu na zemské digitální vysílání a nehodlají v dohledné době vyměnit svoje analogové kmitočty za digitální, spustí ČT vlastní multiplex veřejné služby. Aby se tento multiplex mohl dostat k co největšímu počtu diváků, musí pro něj Kavčí hory uvolit některé frekvence, na nichž nyní analogově vysílají ČT 1 a ČT 2.

Analogově jen jeden program ČT

Plán České televize spočívá v tom, že nejprve zjistí, které analogové kmitočty ČT 1 a ČT 2 je třeba vypnout, a poté většinu zbylých analogových frekvencí vyčlení pro první program. Celostátně tak bude možné analogově sledovat pouze ČT 1. Na části území bude analogově vysílat i kanál ČT 2, řada diváků ho ale bez set-top-boxu nenaladí. Naopak diváci s digitálním přijímačem budou moci na většině území České republiky naladit digitální vysílání programů ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport a ČT 24. K této dohodě s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) jsme přistoupili mimo jiné i proto, že už v letošním roce očekáváme rušení analogového vysílání ČT v pohraničí s Německem a Rakouskem, řekl na středečním zasedání Rady ČT vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Změna se dotkne prakticky všech domácností, které přijímají Českou televizi pozemní cestou, protože v řadě lokalit si budou muset ČT 1 a ČT 2 prohodit analogové frekvence, někde dokonce začnou vysílat na úplně jiných kanálech. Na jakých, to nyní záleží hlavně na ČTÚ. Telekomunikační úřad má do 16. března televizi předložit návrh technického řešení, který by neohrozil pozdější výstavbu dalších digitálních sítí pro komerční stanice. Na jeho základě pak budeme s ČTÚ dál jednat, přiblížil Hanuš. Ještě předtím se ale vedení ČT sejde na odborném semináři s Radou ČT, aby společně vyhodnotili zvolenou strategii a případně se dohodli na její úpravě. Radní ve středu odhlasovali, že neveřejný seminář proběhne ve středu 4. dubna dopoledne, před řádným zasedáním televizní rady.

Hanuš: Nejde o nejlepší scénář

Pavel Hanuš portrét

Podle Pavla Hanuše není zvolená strategie pro veřejnoprávní televizi úplně nejvýhodnější, za stávající situace ale lepší řešení neexistuje. Pracovali jsme se zhruba osmi scénáři. Některé varianty bych preferoval více než tu, kterou jsme nakonec zvolili. Čistě inženýrsky a manažersky by byly výhodnější. Nicméně z mnoha důvodů jsou neprůchodné, uvedl Hanuš. Nynější plán je komplikovaný právě kvůli revizi kmitočtového spektra, protože ČTÚ původně počítal s výstavbou veřejnoprávního multiplexu až poté, co spustí digitální sítě pro komerční televize, a vyčlenil pro něj kanály, na kterých nyní analogově vysílá program ČT 1. Ten je ale potřeba zachovat, aby veřejnoprávní televize zcela nevyklidila pole ostatním analogově šířeným televizím, zejména Nově a Primě.

Multiplex veřejné služby je postaven na kmitočtech ČT 1. To vytváří určité problémy, protože my je nechceme primárně uvolňovat, protože tím by došlo k destrukci toho nejceloplošnějšího kanálu. Bude tedy docházet k tomu, že budeme zaměňovat kmitočty ČT 1 a ČT 2 tak, aby zůstala zachována celoplošnost ČT 1 a omezovalo se vysílání ČT 2, vysvětlil Hanuš. Odvolal se přitom na dřívější prohlášení vedení ČT, že pokud by komerční televize nepřistoupily k Technickému plánu přechodu na zemské digitální vysílání (TPP), Kavčí hory půjdou vlastní cestou. Tento záměr schválila managementu i Rada ČT. V takovém případě jsme slibovali, že ČT neprodleně začne jednat s ČTÚ a telekomunikačním operátorem o podmínkách realizace tohoto plánu. Přesně k tomu jsme přistoupili, konstatoval Hanuš.

Kavčí hory nechtějí čekat

Dalším důvodem je podle Hanuše stav, do jakého se dostali provozovatelé nových digitálních programů po žalobě televize Nova. Soud zpochybnil platnost jejich licencí a vyřešení této kauzy bude trvat přinejmenším do podzimu příštího roku. Česká televize chce tento čas využít pro budování vlastní digitální sítě. Ani za tyto dva roky nenastane o nic výhodnější situace než dnes. Během té doby chceme rozprostřít nad republikou digitální deštník, abychom si pokud možno zmenšili problémy, které nastanou při vlastním vypínání analogového vysílání, vysvětlil Hanuš. Tím však podle něj ČT neřeší digitalizaci televizního vysílání v ČR jako takovou: Minulý týden se na semináři v Poslanecké sněmovně poprvé mluvilo o problému s výstavbou digitálních sítí. Že není automatické, že se postaví čtyři, pět nebo sedm sítí, a že není vůbec jisté, že všichni občané tohoto státu budou mít stejnou programovou nabídku.

Digitální svět

Záznam z jednání Rady ČT o digitalizaci

Přinášíme audiozáznam z části jednání Rady ČT věnované plánu televize na spuštění vlastního multiplexu veřejné služby. Na začátku hovoří generální ředitel ČT Jiří Janeček o dohodě s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), dále pak vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš a technický ředitel ČT Rudolf Pop (VAW, 44MB).

Výstavba sítí záleží na finančních možnostech provozovatelů televizí, které v nich budou vysílat. Ti ale chtějí, aby jim operátoři vystavěli sítě s co největším pokrytím ještě předtím, než vůbec začnou vysílat. Operátoři na to namítají, že bez klientů a jistoty, že se jim vynaložené prostředky vrátí, žádné sítě stavět nebudou. Základní faktor, tedy ekonomika výstavby sítí, v této chvíli není naplněn. Je dobře, že to ve sněmovně zaznělo, protože to znamená, že se tím bude někdo zabývat a že se budou hledat cesty, jak to udělat, prohlásil Hanuš. S budováním vlastní digitální sítě by mohla mít problém i Česká televize. Ani ne tak kvůli finančním prostředkům jako kvůli zákonu, který jí přikazuje vypsat na operátora veřejnoprávního multiplexu veřejnou obchodní soutěž. Ta by mohla dopadnout podobně jako licenční řízení na nové digitální programy: neúspěšný zájemce může výsledek napadnout u soudu a výstavbu sítě zablokovat.

Spěchá se kvůli pohraničí

Rudolf Pop

Česká televize chce rychlým přechodem na digitální vysílání vyřešit i problém s rušením analogového vysílání v pohraničí. Ke známým případům na Domažlicku a Ústí nad Labem, kde digitální rozhlas z Německa ruší analogový televizní signál na 12. kanálu, se totiž letos přidají další lokality. Německo chystá spustit další vysílače, například v Drážďanech, které začnou vysílat ještě v prvním pololetí letošního roku a potom na podzim a které ovlivní naše vysílače v příhraničních oblastech. Analýzou ČTÚ už máme zjištěno, které naše analogové kanály tím budou ovlivněny a zarušeny. Určitým řešením je urychlené spuštění digitálního vysílání v Ústí nad Labem, ale čeká nás také jednání s ČTÚ a provozovateli dotčených vysílačů na jejich přelaďování, informoval radní technický ředitel ČT Rudolf Pop. Pokud s tím nebudeme nic dělat, připravíme tím divákům další problémy.

Součástí připravované koncepce přechodu ČT na digitální vysílání má být podle Hanuše i výhled na vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV), ale také strategie pro satelitní vysílání: Vycházíme z toho, že podle zákona o ČT bychom měli vysílat na všech distribučních platformách, které tento stát považuje za relevantní. To znamená, že dnes bychom měli mít ošetřeny distribuční kanály pro satelitní, kabelové, pozemní vysílání, IPTV a mobilní vysílání. Naše strategie skutečně všech těchto pět kanálů ošetřuje. Zároveň kategoricky vyloučil spekulaci o tom, že se Česká televize chystala domluvit s Novou na obsazení prvních digitálních sítí a rozparcelování mediálního trhu: I kvůli takovým kauzám bychom měli uspořádat s Radou ČT seminář, abychom se jich napříště vyvarovali.

cif 24 - early cena - média

ČT 1 se přeformátuje, ČT 5 počká

Jiří Janeček

Vypínání analogového vysílání ČT 2 se výrazně promítne do programování kanálu ČT 1. On bude mít po určitou dobu velmi zvláštní postavení, což se musí zohlednit v jeho programování. Dojde k přesunům formátů mezi kanály, ale zároveň se bude muset vytvářet specifické postavení digitálních programů, míní Hanuš. Jestliže ČT 1 zůstane jediným analogově šířeným programem veřejnoprávní televize, bude se muset podle Hanuše částečně změnit její program , aby si udržela diváky a v rámci analogového vysílání představovala alternativu vůči televizím Nova a Prima. Zároveň ale bude muset plnit své poslání, takže se na ČT 1 přesunou některé důležité sportovní přenosy a další pořady, jak to vyžaduje zákon.

Z hlediska managementu tohoto procesu to bude v následujících dvou třech letech velmi komplikovaná záležitost. Programování bude na prvním místě a hned vedle něj ekonomika, protože si nesmíme zastírat, že to bude velmi ekonomicky náročná záležitost, varuje Hanuš. Česká televize také odsune plány na spuštění pátého programu, protože podle generálního ředitele Jiřího Janečka na něj nebude ve veřejnoprávním multiplexu místo. Problém není v tom, že by se tam nevešel, ale vzrůstá počet dat, která šíříme digitální sítí a ta není nafukovací, vysvětlil Janeček na středečním zasedání Rady ČT.

Bude vám analogové vysílání ČT 2 chybět?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).