Hlavní navigace

Bezpečí zdarma: trezor na hesla a šifrování souborů

22. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes jsme pro vás vybrali a ohodnotili ty bezpečnostní utility, jejichž nové verze vyšly v nedávné době, a zároveň jsou zdarma. Můžete se kromě jiného těšit na bezpečnou správu hesel s programem KeePass Password Safe, šifrování souborů pomocí Blowfish Advanced CS či program SpayCatcher Express, chránící před spywarem.
SpyCatcher Express
Homepage: www.tenebril.com
Lupa hodnotí: 1756

1918

Tato utilita zdárně reprezentuje kategorii programů, které se specializují na ochranu počítače před spyware. Svým vzhledem nápadně připomíná konkurenta v podání Microsoftu, a to MS AntiSpyware, jehož beta verzi jsme představili v dřívějším dílu seriálu.

Během testování systému SpyCatcher kontroluje všechny důležité oblasti – právě běžící procesy, položky registru i pevné disky. Nutno říci, že dosahuje velice slušných výsledků a dokáže odhalit například i programy pro vzdálenou správu, lamače hesel, trojské koně či keyloggery. Samozřejmostí je ochrana počítače v reálném čase ruku v ruce s automatickými aktualizacemi databáze.

Blowfish Advanced CS
Lupa hodnotí: 1749

1919

Každý, kdo se alespoň trochu orientuje ve světě kryptografie, dokáže již podle názvu odhadnout účel tohoto programu Markuse Hahna. S jeho pomocí můžete šifrovat soubory, a to nejen algoritmem Blowfish, ale také CAST, ARCFOUR, Serpent, AES, 3DES a Twofish. Kromě šifrování však Blowfish Advanced CS nabízí také bezpečné mazání dat, přičemž uživateli nabízí čtyři techniky – běžný výmaz, přepsání náhodnými daty, DoD (trojnásobné přepsání) a SFS (35× přepsání).

V době testování programu bohužel nebyla dostupná domovská stránka autora (maakus.dyndns­.org), pokud potíže přetrvají i do budoucna, alternativní download naleznete na adrese lupa.bitto.in­fo/bfacs256in­st.zip. Šifrování probíhá dostatečně rychle, takže si uživatel může bez obav troufnout i na větší soubory. Šifrované soubory mají příponu .bfa, a zpětně dešifrovat je lze opět pouze z programu Blowfish Advanced CS – užitečným doplňkem do budoucna by zcela jistě byla podpora samostatně stojících .exe souborů.

Free KGB Key Logger
Homepage: www.refog.com
Lupa hodnotí: 1756

1920

Aplikace zaznamenávající stisknuté klávesy se předhánějí ve spektru nabízených funkcí, Free KGB Key Logger (FKKL) se v tomto ohledu řadí mezi ty lepší. FKKL představuje odlehčenou verzi programu KGB Key Logger (ten je samozřejmě placený) a uživatel se s tímto faktem střetává na každém kroku – řada funkcí je deaktivována, což mírně znepřehledňuje a ztěžuje ovládání programu.

Kromě stisknutých kláves dokáže FKKL ukládat také adresy navštívených webových stránek a obsah schránky. Získané záznamy lze kromě prostého prohlížení také exportovat, a to do souborů formátu TXT, HTML či XLS. Program je před cizími zraky chráněn poměrně dobře, pokud by však někdo přece jen náhodou stiskl správnou kombinaci kláves (implicitně Ctrl+Shift+Alt+K), může správce přístup do aplikace navíc chránit heslem. Díky podpoře rozličných filtrů lze zaznamenávání kláves nastavit třeba jen pro určité aplikace.

KeePass Password Safe
Homepage: keepass.source­forge.net
Lupa hodnotí: 1757

1921

cif 24 - early cena - média

Tato utilita může posloužit jako kvalitní a snadno ovladatelný trezor na vaše hesla, kromě instalačního balíčku je na domovských stránkách k dispozici také odkaz na stažení zdrojových kódů. Pokud potřebujete variantu pro PocketPC, pak ani toto nečiní programu KeePass Password Safe žádné potíže – viz zde.

Mezi další výhody patří podpora řady jazyků, češtinu nevyjímaje. Pro bezpečné ukládání hesel musí uživatel nejprve zvolit jedno hlavní přístupové heslo, které poslouží při šifrování databáze algoritmem AES či Twofish. U každého nově přidávaného hesla lze nastavit celou řadu parametrů, mezi kterými nechybí odpovídající login, poznámky, typ hesla, datum poslední změny apod. Pro použití hesla lze samozřejmě využít nejen jeho zobrazení, ale také zkopírování do schránky a následné vložení v požadované aplikaci. Zabudovaný je i poměrně kvalitní generátor hesel s hodnocením kvality.

Používáte některého ze správců hesel?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zástupcem šéfredaktora časopisu Computer, živě se zajímá o svět Windows, Internetu a nejen síťové bezpečnosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).