Hlavní navigace

Chce Evropská unie regulovat Internet?

22. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Místními médii proběhla pobuřující zpráva, že Evropská komise chce regulovat webový obsah. Důvodem mělo být zjištění, že tištěným médiím klesá náklad a lidé se od nich odvracejí k Internetu. Je však situace skutečně tak horká? Nebo jde o další z řady podivných přehmatů českých médií?

Šokující zprávu můžete najít například na serveru iDnes, Novinky nebo Česká média. Její podstatou je, že Evropská komise zjistila, že tištěným médiím klesá náklad a lidé se od nich odvracejí k Internetu. Vyhlásila prý proto veřejnou diskusi, jejímž výsledkem měla být pravidla pro regulaci obsahu na webu. Vydavatelé prý dokonce (k překvapení Evropské komise) sáhli k velkým protestům.

Když se však podíváte na původní zprávu Pracovní skupiny pro záležitosti médií a související dokumenty, zjistíte, že o regulaci v nich není ani slovo. Skupina v ní konstatuje, že deníky, časopisy a knihy mají nezastupitelnou úlohu při informování veřejnosti a že vydavatelský průmysl je sice se svým půlprocentem podílu na HDP 25 členských zemí poměrně malý, avšak jen noviny stále pokrývají potřeby více než 180 milionů lidí v Evropské unii (EU). Takovému konstatování lze asi jen máloco vytknout, byť samotný záměr pomoci odvětví, které přirozeným vývojem ztrácí svůj význam, vzbuzuje přirozený odpor liberála v nás.

Mediální prostředí se totiž ve skutečnosti „v klidu“ změnám přizpůsobuje: jako vždy v historii dochází ke konvergenci typů médií, jejímž výsledkem jsou zpravodajské stránky televizních stanic, audiovizuální zpravodajství na webech vydavatelů novin a vůbec nenápadné prolínání textu s obrazem a zvukem spolu s čím dál větším počtem zařízení, na kterých si je můžete prohlížet. Vydavatelům zkrátka nezbývá než respektovat, že pro mladé lidi jsou noviny nezábavné, nedůvěryhodné a „pomalé.“

Takže kde se asi skrývá tajemný zdroj, ze kterého čerpala místní média (zřejmě jen internetová, což by možná hnidopich doprovodil poznámkou o skutečně nutné potřebě regulace Internetu)? Na zahraničních serverech je možné najít zprávy, týkající se sice regulace internetového obsahu, avšak ve spojitosti s poněkud jiným záměrem EU – rozšířit regulaci původně jen televizního obsahu na veškerý audiovizuální obsah, tedy i ten na Internetu. To je sice také poměrně nepříjemné (svoboda publikování tohoto druhu obsahu by se tak nutně snížila), avšak ne tolik, jako kdyby EU chtěla regulovat i „textovou“ podobu webu. Navíc je zřejmé, že návrh Evropské komise je teprve na začátku a počítá s kritikou vydavatelů (kteří se také promptně ozvali), takže lze doufat, že v konečné verzi dojde znatelných úprav.

Podle těchto informací to vypadá, jako by novináři v iDnes, Novinkách a jinde prostě jen vzali jednu agenturní zprávu (výzva k diskusi o budoucnosti tištěných médií v konkurenci s novými), volně si ji spojili s jinou (regulace audiovizuálního obsahu) a „upekli“ z nich dort, který nemůže konzumenty zklamat: zlá Evropská unie, hodní vydavatelé (v tomto případě navíc vhodně totožní „s námi“) a nutnost pro jistotu „popohnat“ veřejnost ve směru našich zájmů (tedy zamlčení záměru evropské komisařky Viviane Redingové aplikovat na Internet zákaz křížového vlastnictví, jak upozorňuje server Marigold).

ebf - partner 1

Osobně bych se přikláněl spíše k méně vyhraněné interpretaci, tedy k „obyčejnému“ profesnímu selhání dotyčných redaktorů spolu s potřebou prodat nějakou tu další senzaci. Pokud ovšem k této chybě skutečně došlo. Dost možná prostě původní zdroj zapomněl upozornit, že nejde o zprávu, ale komentář, kterým dává do souvislostí dvě zatím oddělené iniciativy EU, a novináři jednotlivých serverů už to prostě převzali „jako obvykle“ bez ověření. V tom případě se omlouvám a situace je skutečně vážná :-)

PS: Mimochodem, souhrnný náklad čtyř tzv. seriózních českých celostátních deníků (Hospodářské noviny, Lidové noviny, MF Dnes, Právo) činil v únoru 2000 734 tisíc prodaných kusů. Letos v červenci už šlo jen o 515.007 kusů novin. A co je po letech vítězného tažení bulváru nové, klesá i Blesk: z únorových 530 tisíc na červencových 515.893. Pro jistotu proto zůstaňme ve střehu: případná regulace webového obsahu se nemusí vyhnout ani nám. Co když na webu budou moci být pouze „nudné“ deníky a na papíře zůstane jen Blesk?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).