Hlavní navigace

Budníkova medicína zřejmě funguje. O2 opět zvýšilo zisk

26. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: O2
První čtvrtletí přineslo operátorovi čistý zisk ve výši 1,24 miliardy korun. Výpadky příjmů z volání se firma snaží dohnat novými službami.

Loni překonal zisk rozděleného operátora všechna očekávání a dostal se přes hranici pěti miliard. A očistná kůra Tomáše Budníka v O2 pokračuje. Provozní výnosy v prvním čtvrtletí klesly o jedno procento na 9,03 miliardy. 

Poklesy byly znát ve všech klasických oblastech operátorových aktivit. Výnosy z pevných linek klesly o 2,2 procenta na 2,83 miliardy a z mobilů mobilního segmentu zaznamenaly pokles o 1,4 procenta na 4,64 miliardy korun. 

Konkrétně to znamená, že počet přípojek xDSL poklesl o jedno procento na 790 tisíc a ubylo i hlasových linek. Tam hlásí O2 propad o 11 procent na 803 tisíc.

Přesto ale provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o pět procent na 2,5 miliardy korun. Průměrný měsíční výnos na klienta se totiž po letech zase začal zvyšovat. Od začátku roku poskočil o čtyři koruny na 284 korun. Operátor o výsledcích informoval na svém webu

Naopak rostou nové oblasti. „Výnosy z O2 TV vzrostly v březnu meziročně téměř o 80 procent. To nám vytváří prostor pro další investice do nákupu sportovního obsahu. Stále platí, že rok 2016 pro nás zůstává rokem zvýšených investic do oblastí, které ponesou růst v dalších letech. Budeme pokračovat v transformaci IT s cílem uvádět rychleji na trh nové služby. Na Slovensku budeme pokračovat v investicích souvisejících se vstupem na fixní trh a do výstavby mobilní LTE sítě,“ vysvětluje finanční ředitel O2 Tomáš Kouřil.

Počet zákazníků, kteří si do své televize pouští O2 TV, už překonal hranici dvou set tisíc a na konci března se zastavil na čísle 206 tisíc. Vlastní televizi už rozjíždí i konkurenční T-Mobile

Data jsou růstová obecně. Datový provoz se zvýšil o 56 procent a v mobilu už surfuje 1,59 milionu zákazníků O2. Tedy o 14 procent více než loni. 

Tipy C

„Novými aktivitami tak budeme kompenzovat negativní vliv evropské regulace roamingu a dlouhodobě neudržitelné cenové trendy v korporátním segmentu,“ uvedl generální ředitel Tomáš Budník.

Operátor už si otevřel vlastní IT centrum v Pardubicích, do kterého chce nabrat kolem šedesátky lidí. Zároveň si v únoru pořídil podíl ve vývojářské firmě Corpus Solutions. Akvizice přivede do O2 IT Services pětatřicet nových vývojářů včetně dvou klíčových manažerů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).