Hlavní navigace

CDG nevylučuje, že spustí vysílání v MPEG-4. Chystá testy.

17. 1. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
17. 1. 2006

Společnost Czech Digital Group (CDG), která provozuje multiplex B, v nejbližších týdnech otestuje vysílání v kompresním standardu MPEG-4. Podle předsedy představenstva CDG Leoše Pohla nelze vyloučit, že firma spustí řádné zemské vysílání právě v MPEG-4, jak o tom uvažuje i provozovatel přechodného multiplexu C, Český Telecom. Pohl ale agentuře ČTK řekl, že formát MPEG-4 se u zemského vysílání hodí spíše pro vysílání televize s vysokým rozlišením obrazu (HDTV) a tedy placených programů.

Domnívám se rovněž, že pokud provozovatelům záleží na rychlém rozšíření na českém trhu, budou muset spíše využít (současný) standard MPEG-2 pro stávající set-top-boxy, jejichž počet v České republice odhadujeme téměř na 100.000 prodaných kusů, uvedl Pohl. Většina dosavadních přístrojů totiž nedokáže přijímat digitální signál v kompresním standardu MPEG-4. Její plošné zavedení by pak znamenalo začít s digitalizací úplně od začátku. Na to upozorňuje ředitel úseku vysílacích služeb Radiokomunikací Martin Roztočil. Radiokomunikace provozují v Praze a Brně přechodný digitální multiplex A. Jeho řádné vysílání probíhá ve standardu MPEG-2.

KL24

Radiokomunikace MPEG-4 podle Roztočila zkoušely, ale pouze pro příjem zemské digitální televize na mobilní telefony (DVB-H). Další vývoj situace okolo MPEG-4 prý bude firma bedlivě sledovat. Otázku jeho i zkušebního nasazení však v tuto chvíli necháváme otevřenou do doby, kdy bude jasněji ohledně cen zařízení, kompatibility, stabilizování technologie a požadavků zákazníků na trhu, uvedl Roztočil pro ČTK. Jak dále dodal, vývoj může postoupit ještě dále a tak je možné, že i MPEG-4 bude časem nahrazen jiným a dokonalejším standardem.

O zemském digitálním vysílání v MPEG-4 a dalších úskalích digitalizace bude i zítřejší rozhovor serveru DigiZone.cz s šéfem projektu digitalizace České televize Pavlem Hanušem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).