Hlavní navigace

České mikroblogovací systémy – znáte je?

10. 7. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Autor: 29
Stejně tak jako většina oblíbených internetových služeb i mikroblogy mají své české klony. Ve světě populární Twitter má v Česku konkurenci, která zatím v popularitě trochu zaostává. Přesto je na výběr několik zajímavých služeb.

Mikroblogovací systémy (více v anglické Wikipedii) nabízejí v podstatě klasické blogování v té nejsurovější podobě. Hlavní omezení je v délce sdělení a v jeho formě. Příspěvek délkou obvykle nepřesahuje 140 znaků (případně 160 znaků – délka jedné SMS). Obsah příspěvku bývá odpovědí na otázku „Co právě dělám?“. Mikroblogy jsou určeny pro mobilní telefony, ačkoli dnes jsou čteny a publikovány převážně z PC. Mezi nejoblíbenější globální mikroblogovací servery patří Twitter.com, existuje i několik českých serverů, které nabízejí možnost založit si mikroblog. Přestože existují české varianty mikroblogovacích systémů, většina českých uživatelů si oblíbila hlavně Twitter, jelikož tento celosvětově populární a uznávaný systém nabízí to hlavní – dostatečný počet uživatelů a tedy potenciálních konzumentů sdělení. Nicméně české mikroblogy nabízejí technicky to samé, co jejich zahraniční předchůdci. Některé z funkcí jsou dokonce navíc oproti zaběhnutým službám, některé české mikroblogy nabízejí například posílání obrázků nebo videospotů.

Teidu.cz

Teidu.cz je systém, který pochází od autorů blogovacího systému Bloguje.cz. Jeho popularita je na místní poměry slušná, hlavně díky promování jeho spuštění mezi uživateli Bloguje.cz. Zajímavostí je, že uživatelé Teidu.cz mohou posílat své krátké vzkazy i z virtuálního světa Second Life. Ti nejaktivnější fungují okolo dvou set dnů a počet jejich spotů se pohybuje v řádu stovek. Stejně jako u Twitteru je i u Teidu.cz možné využívat klientskou aplikaci přímo v mobilním telefonu. Uživatel tedy nemusí posílat spoty pomocí SMS nebo webové stránky, ale i z mobilního telefonu, pomocí kterého je samozřejmě možné číst spoty ostatních. Na začátku května byla spuštěna slovenská verze.

Nenechte si ujít

Zkusil jsem používat Twitter a sám na sobě jsem zjistil, že jde o naprosto zbytečnou službu, která je většinou neužitečná. Přesto Twitter používám. Rostislav Kocman ve svém blogu na Lupě.

Projekt Teidu.cz rozjížděl stejně jako Bloguje.cz Martin Malý. Podle jeho vyjádření Teidu.cz vzniklo v listopadu a prosinci 2007, v lednu 2008 bylo testováno a spuštěno bylo 8. února 2008. Teidu je podle mne vpředu především technickými schopnostmi a možnostmi; pokud provozovatel jejich potenciálu využije, bude mít obrovskou konkurenční výhodu. Další výhodou je možnost provázání „velkého blogu“ a „mikroblogu“. Co do funkcí se Teidu liší od konkurence jen v detailech, třeba možností posílat příspěvky pomocí MMS (plnohodnotnou MMS, ne „fotku z mobilu na mail“) nebo otevřeným API, díky němuž bylo možné nabídnout např. mikroblogování ze Second Life, hodnotí Martin Malý s časovým odstupem.

A je tedy na českém trhu na podobné projekty ještě místo? Jistě, místa je dost, stačí jen projekt zaměřit na nějakou zajímavou (a dosud nepokrytou) cílovou skupinu nebo nabídnout nadstandardní služby. Třeba takové posílání SMS při aktualizacích jako má Jaiku. Ale nakonec, stejně jako u blogovacích systémů, přežijí ti, co budou mít silného partnera, dobré obchodní schopnosti nebo kvalitní uživatelskou základnu, uzavírá Martin Malý.

teidu

Drbz.cz

Drbz.cz je velmi pěkně zpracovaný systém s podrobnou nápovědou. Ta pomůže hlavně úplným nováčkům, kteří nemají zkušenosti s mikroblogováním. K aktualizaci je kromě internetového prohlížeče možné použít prohlížeč v mobilním telefonu. Příspěvky je samozřejmě možné zasílat také pomocí textových zpráv na vyhrazená telefonní čísla nebo pomocí MMS na e-mail (na propojení s ICQ se prý pracuje). Příspěvky lze odebírat i pomocí RSS nebo e-mailem. Někteří uživatelé posílají nejenom obrázky, ale i videospoty, což je jakousi nadstavbou mikroblogování v širším slova smyslu. Nejčerstvější novinkou je flashový modul, který je možné umístit na blog nebo webovou stránku.

Nováčci uvítají Mikroblogerův kodex, tedy soubor pravidel, jak se chovat při komunikaci prostřednictvím mikroblogů. Tato pravidla jsou jasně formulována a jejich dodržování určitě patří nejen na Drbz.cz, ale i na všechny ostatní mikroblogy na celém světě:

  • Chraň soukromí druhých.
  • Některé věci je lepší si nechat pro sebe.
  • Nevydávej se za někoho jiného.
  • Měj pochopení pro méně zkušené mikroblogery.
  • Neurážej druhé.
  • Vyhni se sprostým slovům.
  • Dlouhé odkazy zkracuj pomocí služeb jdem.cz nebo tinyurl.com.
  • Nemusíme vědět úplně všechno, co jsi právě udělal.
  • Méně je někdy více.
  • Mikroblog není CHAT. Reakce patří do komentářů pod příspěvkem.
  • Blog aktualizuješ jednou týdně. Mikroblog aktualizuj jednou za hodinu.
  • Nemusíš číst všechno.
  • Mikrobloguj, když ti to čas dovolí.
  • Nepoužívej mikroblog pouze k propagaci vlastních služeb nebo zboží.
  • Nemikrobloguj o mikroblozích.

Bližší informace k systému Drbz.cz a pohled do zákulisí poskytl Luděk Podolka ze společnosti MERCADEO, s.r.o. Nápad na založení mikroblogu Drbz.cz podle něho vznikl v červnu roku 2007. První betaverze byla na světě koncem listopadu téhož roku. V současné době máme kolem 300 registrovaných uživatelů, kteří vytvořili přes 8000 spotů. Ve vyhledávači Seznam.cz má Drbz.cz prý z českých služeb tohoto typu nejvíce indexovaných stránek.

A jaké jsou tedy výhody projektu Drbz.cz? Drbz.cz nabízí opravdu širokou škálu možností, jak komunikovat s přáteli. Ať už jsou to SMS, MMS, ICQ nebo WAP verze pro mobilní telefon s webovým prohlížečem. Uživatel může kromě textových příspěvků vkládat také obrázky a videa z YouTube nebo ze Streamu. Zajímavá je možnost integrace s populárními službami Last.fm a Flickr. Z Last.fm umí Drbz.cz automaticky aktualizovat poslední přehrávané skladby uživatele, z Flickru zase poslední nahrané fotografie. Drbz.cz umí stahovat RSS vašeho blogu, takže se ihned dozvíte, že váš kamarád právě aktualizoval svůj blog. Mezi další funkce patří hodnocení příspěvků pomocí hvězdiček, filtrování příspěvků podle autorů, míst, témat, typu a dalších kritérií. Snažíme se množství funkcí neustále rozšiřovat a zvyšovat použitelnost naší služby, vypočítává Luděk Podolka.

A jak se Luděk Podolka dívá na budoucnost mikroblogů v Česku? „Osobně si myslím, že mikroblogy čeká bouřlivější vývoj po masovém rozšíření nových mobilních telefonů s dostupným připojením k Internetu. Mobilní telefony vybavené GPS umožní nabídnout nové služby založené na poloze uživatele. Podle mého názoru je na trhu vždy prostor pro nové, neotřelé nápady. Na druhou stranu jen dobrý nápad nestačí, důležitý je také obchodní model a tým motivovaných lidí, kteří dají nápadu šanci na přežití.“

drbz

NCity.cz

Ncity.cz je dalším z mikroblogovacích systémů, počet jeho registrovaných uživatelů se pohybuje v řádu několika desítek. Nabízí přehlednou registraci a administraci, aktualizace je možné posílat i prostřednictvím ICQ, příjemným osvěžením je možnost vkládat populární smajlíky. Ncity.cz řeší problém s nabíráním nových uživatelů možností zasílání standardních pozvánek (ty co známe z většiny sociálních sítí) na e-mail. Cena za odeslanou textovou zprávu je 3 Kč, tedy více, než je běžný tarif mobilních operátorů. Tento fakt by mohl některým uživatelům vadit, zejméně když posílají nové spoty většinou pomocí mobilního telefony.

ncity

My.azzurra.cz

My.azzurra.cz je poměrně novým mikroblogovacím systémem. Provozuje ho společnost, která se podle informací na svých internetových stránkách zabývá jinými činnostmi, než je vývoj internetových aplikací. Výběr z velkého množství stylů a možnost nahrání obrázků, ale zatím podle informací na webu nabízí na pohled mrtvý systém. Nové spoty nepřibývají, neexistuje žádný důvod, proč se registrovat. Celý tento projekt vypadá jako testovací, nicméně registrace i vkládání spotů funguje. Počet uživatelů by se ale dal spočítat na prstech jedné ruky, žádné funkce navíc neexistují. Možnost aktualizace pomocí textové zprávy existuje, ale registrace přijde uživatele na 10 Kč, což je v konkurenci ostatních služeb dost neobvyklé.

Codelam.cz

Codelam.cz je systém na první pohled neatraktivní, tedy alespoň co se grafického ztvárnění týče. Chybí jedna ze základních funkcí, aktualizace pomocí textových zpráv neexistuje. Počet uživatelů je minimální, soudě podle v průměru jednoho nového spotu za měsíc. A to ještě většinu zápisů obsaral autor projektu Dejv. Sledování zápisků vybraných uživatelů nelze nastavit, takže jedinou možností je psaní spotů a čtení všech spotů, což fanouškovi mikroblogování nemůže stačit. Ve srovnání s ostatními systémy nemá Codelam.cz žádnou šanci na úspěch, připomíná pokus o seminární práci z programování, kterou nakonec autor využívá k tomu, aby o sobě dal jednou měsíčně vědět jednomu, a to ještě nepravidelnému čtenáři. Autor sám komentuje vznik svého mikroblogu takto: Tento projekt jsem si zkusil naprogramovat pouze z pokusu, který měl dokázat, že jsem schopen tento klon naprogramovat za jedno odpoledne, což se taky povedlo, i když pouze v současném rozsahu, a pořád je hromada věcí, které k dokonalosti tento systém potřebuje, a protože jsem prostořece oznámil světu kde ho najdou, tak teď ponesu následky.

Mikroblogy.cz

Mikroblogy.cz má několik desítek poměrně aktivních uživatelů, kteří mohou ocenit hezký design. Autoři projektu byli za svojí práci odměněni cenou Junior Internet v mladší kategorii. Mezi funkcemi potěší možnost sledování blogů kamarádů, což není, jak je vidět, standardem u všech podobných projektů. Potěší možnost vygenerování kódu, který po vložení do internetové stránky zobrazí poslední vložené zprávy na jakémkoliv webu. Bohužel chybí napojení na jakékoliv další aplikace, jedná se o čistě webovou záležitost, i když jednoduše a přehledně zpracovanou.

cif 24 - early cena - média

Výše uvedené mikroblogovací systémy mají své mouchy, i když některé z nich se mohou směle poměřovat se svojí zahraniční konkurencí. To hlavní jim ale chybí – dostatečný počet uživatelů na to, aby se na ně vyplatilo vůbec něco psát. České varianty mikroblogovacích systémů využívají nejspíše jen ti největší patrioti nebo začátečníci, kteří nemají o Twitteru ani ponětí.

České mikroblogovací systémy mohou využít například současné technické problémy Twitteru, který má často potíže s kapacitou. Je s podivem, že se žádný z českých internetových hráčů nepokusil spustit svůj vlastní podobný projekt, případně nekoupil projekt stávající. Za žádným z českých mikroblogů nestojí velké vydavatelství nebo společnost. Kdyby se něco podobného stalo, tento segment by měl více šancí na úspěch. Klasické blogy přinášejí snad všechna významná internetová média a portály, zápisníky politiků a známých osobností se staly standardní součástí jejich obsahu. Pokud by portál přišel s mikroblogem, mohli bychom se dočkat například VIP zápisků z jednání poslanecké sněmovny. A dalších podobně zajímavých projektů by mohlo být i více.

Používáte mikroblogování?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).