Hlavní navigace

České služby nabízí hudbu ve vyšší kvalitě než iTunes Store nebo Xbox Music

23. 10. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

České služby proti těm nadnárodním nasadily těžký kalibr: nabízejí hudbu i ve formátu FLAC. Jak si v dalších ohledech online distribuce hudby počíná tradiční vydavatelství Supraphon či síť kamenných obchodů Bontonland? A jak si vede český MusicJet oproti Deezeru?

Není tajemstvím, že malý český internetový trh v oblasti placených hudebních a filmových služeb dlouho zaostával za těmi severoamerickými nebo západoevropskými. Ještě před několika lety pořízení hudby přes Internet znamenalo tak maximálně objednat si klasické CD v e-shopu a mnohdy i několik týdnů čekat na jeho doručení, tedy pokud přehlédneme výměnné sítě a různé file-hostingové služby.

Zábavnímu průmyslu se příliš nechtělo dát zelenou oficiální elektronické nabídce hudby a filmů v středoevropském či východoevropském regionu, ovšem ve výsledku si tak působil ztráty, protože vývoj technologií se nezastavil a potenciální zákazníci si hledali jiné cesty, jak si hudbu a filmy na Internetu opatřit. Nakonec se však situace začala obracet k lepšímu.

V oblasti oficiální online nabídky filmů je český Internet stále ještě v pionýrských dobách, ale na poli oficiální a legální online distribuce hudby si český internetový uživatel už příliš nemůže stěžovat. Na tuzemský trh po letech čekání vstoupili nadnárodní hráči v čele s iTunes Store od Applu a do 21. století s desetiletým zpožděním vstoupili i lokální reprezentanti hudebního průmyslu.

Dnes si může český internetový uživatel vybírat, jestli si hudbu stáhne za jednorázový poplatek anebo jestli dá přednost přístupu do hudební knihovny třeba i zdarma. Od dob, kdy výkladní skříní české oficiální online distribuce hudby byl server I-legálně.cz poskytující skladby v exotickém formátu WMA opatřené po většinu doby fingování služby DRM ochranou výrazně omezující možnost konzumace obsahu, se toho hodně změnilo. A k lepšímu.

Supraphonline.cz: česká hudba ve špičkové kvalitě

Milým překvapením z českého hudebního rybníčku je služba Supraphonline.cz, tedy internetový obchod tradičního českého hudebního vydavatelství Supraphon, který nabízí ke stažení za poplatek hudbu českých umělců. V nabídce se najde ovšem i tvorba slovenských interpretů. K dispozici je aktuálně více než 1600 alb populární hudby a přes 1300 alb vážné hudby.

Tradiční české hudební vydavatelství Supraphon se pustilo do poskytování hudby ke stažení za poplatek vlastními silami.

Přesto nabídka není tak pestrá, protože nepokrývá zdaleka celou českou hudební scénu. Supraphonline.cz obsahuje hudbu, kterou vydává samotný Supraphon. Zajímavostí, kterou se nemohou pochlubit ani mamutí americké služby, je ale poskytování hudby ve špičkové kvalitě ve formátu FLAC využívajícího bezztrátovou kompresi.

Za hudbu v tomto formátu si ovšem zákazníci připlatí. Levněji vyjde pořízení hudby v tradičním formátu MP3 s vysokým datovým tokem 320 kbit/s. U novinek lze kompletní alba ve formátu MP3 zakoupit i za 199 Kč. Cena starších alb pak mnohdy klesá pod 100 Kč. Jednotlivé skladby ve formátu MP3 z novějších alb vyjdou nejčastěji na 25 až 30 Kč. Pořízení hudby ve formátu FLAC je dražší.

U novinek může cenový rozdíl dělat 50 Kč za celé album nebo 10 Kč za jednotlivou skladbu. Dlužno dodat, že kromě hudby ve formátu FLAC je zároveň poskytována i tatáž hudba ve formátu MP3, takže bez dalšího převodu lze alba či skladby přehrávat i v zařízeních, která FLAC nepodporují. A že jich je stále bohužel hodně. Bezplatně lze u každé skladby přehrávat dvě ochutnávky v délce po 30 sekundách.

Supraphonline.cz nabízí ke stažení za poplatek hudbu jak v tradičním formátu MP3, tak v bezztrátovém formátu FLAC

Nákup na Supraphonline.cz probíhá přímo prostřednictvím webových stránek, takže stačí libovolný webový prohlížeč na jakékoliv platformě. Z rychlých platebních metod je podporována platba přes mobilního operátora (neplést s Premium SMS), platba kartou prostřednictvím 3D Secure brány, rychlá platba z vybraných bank (Česká spořitelna, GE Money Bank, Fio Banka, Komerční banka, mBank, Raiffeisenbank a Volksbank) nebo nová česká služba Mobito pro mobilní platby.

Na Supraphonline.cz potěší široká paleta dostupných platebních metod od online platby kartou po platbu složenkou.

Podporovanými alternativními metodami, které ovšem neumožňují prakticky okamžité stažení hudby (to je možné až po potvrzení provedení platby), je převod z běžného účtu v libovolné bance, platba složenkou anebo v hotovosti na místech s terminály Sazky prostřednictvím služby SuperCash. Také je možné platit kreditem, který lze jednorázově nabít na 100 až 5000 Kč a pak dle potřeby dobíjet. Pro nabíjení jsou podporovány tytéž metody jako pro přímou platbu.

Bontonline.cz: od kamenných prodejen na Internet

Do 21. století dorazil také Bontonland. Síť maloobchodních prodejen a e-shop prodávající hudbu na CD (a také filmy a hry) doplňuje dnes služba Bontonline.cz, kde je možné stažení hudby za poplatek. Má širší nabídku než Supraphonline.cz, protože se neomezuje jen na tituly jednoho vydavatele. Celkem nabízí přes 40 000 hudebních alb včetně vážné hudby (nepočítáme singly) od českých i zahraničních interpretů.

Bontonland vedle e-shopu s hudbou na CD provozuje též službu Bontonline.cz pro stahování hudby za poplatek.

Nakupovat lze opět přímo na webových stránkách služby. K nákupu je nutné se zde registrovat (konkurenční Supraphonline.cz podporuje i přihlášení přes uživatelské účty vedené u Facebooku a Googlu), ale na rozdíl třeba od iTunes Store služba nechce od zákazníků znát údaje o platební kartě. Ta je jen jednou z podporovaných platebních metod, přičemž využita je dle českých zvyklostí platební brána.

Dalšími podporovanými platebními metodami je rychlá platba z účtů u Raiffeisenbank (ePlatba) nebo České spořitelny (Platba24) a český platební systém PaySec. Při těchto metodách platby lze hudbu stahovat prakticky okamžitě. U platby prostřednictvím mobilního operátora Bontonline.cz přenáší náklady na platbu na zákazníka, takže se přičítají k ceně za stahovanou hudbu.

Alternativní platební metodou je převod z běžného účtu. Případně je možné také použit kredit, který si lze v rámci svého uživatelského účtu dobíjet. A to minimálně částkou 200 Kč některou z výše zmíněných platebních metod (ePlatba, Platba24. PaySec, převod z běžného účtu, kartou přes platební bránu).

Také Bontonline.cz nabízí více platebních metod.

Zdarma lze poslouchat ukázky o délce 30 sekund. Ceny jsou různé a nezřídka se stává, že poplatek za stažení hudby je vyšší než cena CD v e-shopu Bontonlandu, což provozovatel služby zdůvodňuje nastavením cen hudebními vydavatelstvími. Poplatek za stažení celého alba z kategorie novinek běžně činí 249 Kč. Cena za stažení jedné skladby z novějšího alba dělá obvykle 24 Kč. To platí při stahování ve formátu MP3 s datovým tokem 320 kbit/s.

Hudbu je též možné stáhnout v bezdrátovém formátu FLAC, ovšem pak její cena stoupne například i o 80 Kč u novějšího alba anebo 11 Kč jednotlivých písní z novějšího alba. Při stažení hudby ve formátu FLAC poskytuje Bontonline.cz zároveň i kopii ve formátu MP3 – ale jen u vydavatelů, kteří to umožňují. Což je v podstatě pouze Supraphon, jehož katalog Bontonline také prodává. Licenční podmínky ostatních vydavatelů to podle informací provozovatele neumožňují, takže si zákazník, který koupí hudbu ve FLAC, musí  případný převod hudby pro zařízení nepodporující FLAC zrealizovat svépomocí. Žádná forma ochrany typu DRM tomu nebrání.

MusicJet: streamování hudby v českém podání

Od tuzemské služby MusicJet se hodně očekávalo. Avizování jejího příchodu na českou internetovou scénu bylo poslední kapkou pro I-legálně.cz, první českou službou poskytující oficiální online distribuci hudby. I-legálně.cz svůj provoz ukončilo, ale služba MusicJet velká očekávání nenaplnila, přestože nabízí poslech hudby zdarma.

MusicJet je služba inspirovaná Spotify a jeho klony, jako je i u nás dostupný Deezer, takže zde uživatel neplatí jednorázový poplatek za stažení vybraného alba či zvolené skladby. Získává neomezený přístup do celé hudební knihovny služby. Hudbu je možné poslouchat zdarma anebo jsou k dispozici dva placené tarify.

Rozsah knihovny, kde je zastoupená česká i zahraniční tvorba, je na první pohled nejasný. Provozovatel uživatelům služby slibuje „miliony alb, singlů a playlistů na jednom místě“. Miliony alb ovšem nabízí jen sotva. Na přímý dotaz jsme se dozvěděli, že v nabídce jsou aktuálně přes dva miliony skladeb. To už je uvěřitelnější číslo.

K využívání služby i v bezplatném režimu je nutná registrace pro ověření, že uživatel je z České republiky. Konkrétně ověření probíhá odesláním SMS za běžnou cenu dle tarifů z českého mobilního čísla anebo přihlášením přes Facebook a ověřením města, kde uživatel žije (resp. které uvedl do svého profilu). K poslechu hudby na počítači přes Internet je vždy nutný program MusicJet podporující pouze Windows XP a vyšší. Podpora jiných platforem není v plánu.

MusitJet vyžaduje pro poslech hudby na počítači instalaci vlastního programu, kde se při poslechu hudby zdarma zobrazují reklamní bannery a jsou omezeny některé funkce.

Z programu MusicJet je pak možné přistupovat k hudbě. Program není zrovna vzorem uživatelsky přívětivého softwaru a navíc občas při navigaci zamrzává. Na to, že má být hudebním přehrávačem, mu chybí třeba alespoň nějaký jednoduchý ekvalizér.

Neexistuje způsob, jak program propojit s Last.fm. Pouze je možné sdílet informace o přehrávané hudbě na Facebooku, o což se služba s až přehnanou vehemencí snaží vždy při přihlášení k účtu přes Facebook, kdy se dožaduje práva na zveřejňování příspěvků.

V bezplatném režimu se v programu zobrazují bannery, ale hlavně je poslech hudby přerušován reklamními spoty. Vedle bezplatného režimu jsou k dispozici dva prémiové tarify s měsíčním předplatným hrazeným formou Premium SMS nebo online platbou kartou. Tarif Start za 75 Kč měsíčně (+ 14 Kč při platbě přes Premium SMS) v první řadě uživatele zbavuje reklamy.

Za 149 Kč měsíčně (+ 22 Kč při platbě přes Premium SMS) je možné využívat tarif Naplno. Ten už přináší podporu mobilních zařízení a možnost stahovat si hudbu pro její poslech i offline. Aplikace služby MusicJet je v současnosti k dispozici pro Android 1.6 nebo vyšší, iOS 4.0 nebo vyšší, Windows Phone 7.5, Symbian 5th Edition a Symbian3.

Mobilní aplikace může být v jednu chvíli instalovaná maximálně ve třech zařízeních, ale používat se smí vždy jen v jednom. Kromě toho jsou tu další limity, přestože web služby prémiové tarify propaguje s mottem „žádná omezení“.  Například v mobilním zařízení lze mít v playlistech maximálně 2000 skladeb a poloviční počet jich je možné uložit pro offline poslech.

MusicJet má vlastní aplikaci pro všechny podstatné platformy chytrých mobilů a tabletů na českém trhu.

Poslech offline lze nechat automaticky aktivovat při „pomalém připojení“, ovšem není možné si zvolit například jen poslech přes WiFi a nikoliv přes 3G síť. Na počítači je možné pro offline poslech uložit 3333 skladeb do vyrovnávací paměti. Hudba se streamuje a ukládá ve formátu OGG Vorbis. Informace o datovém toku nejsou dostupné.

Resumé: jak si stojí české služby?

Jejich nabídka je užší, ale zase lépe pokrývá českou hudební scénu. Supraphonline.cz a Bontonline.cz mile překvapují nabídkou hudby v bezztrátovém formátu FLAC, čímž překonávají i mamutí americké služby iTunes Store, Amazon MP3 nebo Google Music. Vysokým datovým tokem 320 kbit/s u MP3 souborů pak předčí i nový Xbox Music Store, jenž nabízí hudbu ke stažení MP3 soubory s datovým tokem jen 246 kbit/s.

Obě dvě zmíněné české služby pro stahování hudby za poplatek podporují více platebních metod. Neomezují se jen na platbu kartou jako velcí zahraniční hráči. Navíc při platbě kartou je použita nezávislá platební brána, takže údaje o kartě nezíská přímo obchodník, nýbrž je ověřuje banka provozující platební bránu.

MusicJet má největšího konkurenta ve službě Deezer, která jej v mnoha ohledech válcuje. Nevyžaduje speciální software, má rozsáhlejší hudební knihovnu, uloží do cloudu i vaše hudební soubory, mobilní aplikaci lze nainstalovat na neomezený počet zařízení, subjektivně má hudba čistší zvuk a podporována jsou i různá IP rádia (např. Logitech Squeezebox Radio) a moderní Hi-Fi systémy.

BRAND24

I MusicJet má však své klady. Nabízí poslech hudby zdarma, což Deezer teprve chystá. Na rozdíl od nové služby Xbox Music, která zatím není dostupná českým zákazníkům, pak neomezuje bezplatný poslech nějakým časovým limitem. Platba za prémiové tarify nevyžaduje nutně platební kartu s povolenými internetovými transakcemi.

Mobilní aplikace pak podporuje i u nás stále hojně zastoupenou platformu Symbian. A v neposlední řadě má hudební knihovna služby MusicJet podstatně širší nabídku z české hudební scény, což může být pro české uživatele klíčovým aspektem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).