Hlavní navigace

České startupy v roce 2013: Prodeje za desítky milionů USD i krach státního fondu

27. 12. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Za největší „řachu“ roku — na domácí události jinak spíše chudého — můžeme prohlásit prodej Cognitive Security firmě Cisco. Kterých deset startupových událostí stojí za připomenutí?

Cognitive Security prodána Ciscu za nezveřejněnou částku

CoSe vzešla z univerzitního výzkumu na ČVUT a vyvíjela „inteligentní“ metody na rozpoznávání pokročilých průniků do počítačových sítí. Zaměření firmy i její příběh popsal pro Lupu spoluzakladatel Michal Pěchouček. Nyní je dostupná také prezentace na SlideShare od Vladislava Ježe, partnera Credo Ventures, rizikové investiční firmy, pro kterou měl prodej CoSe význam jako první (a dosud jediný) opravdu úspěšný „exit“.

Před prodejem Ciscu získala v předchozích letech CoSe vklady údajně ve výši jednoho miliónu eur. Za kolik se však prodala Ciscu? Neupřesňuje to ani výroční zpráva Cisca za účetní rok 2013. Podle ní jen odhadněme, že za CoSe mohlo Cisco vydat nižší desítky milionů dolarů, například v rozmezí 25 až 30 milionů.

A důvody pro prodej? Lepší přístup k trhu a zázemí silné firmy. Oba spoluzakladatelé nadále na projektu působí, ale už v rámci Cisca. Zůstali přitom v Praze.


Autor: Credo Ventures

Časová osa vývoje firmy Cognitive Security

Nutno dodat, že jak vyplývá z Ježovy prezentace, celý prodej byl rozjednán i dojednán ještě v roce 2012. V roce 2013 byl jen teprve oznámen a uzavřen.

M.dot prodaný za (možná) 15 milionů dolarů

„Kdo by si chtěl vytvářet web na mobilu?“ můžete kroutit hlavou, jak chcete, ale americký hostingový obr Go Daddy zná své zákazníky z řad drobných podnikatelů. Přišel mu proto vhod M.dot vyvíjený česko‑slovenskou dvojicí Pavlem SerbajlemDominikem Baloghem. Za firmu starou něco přes půl roku zaplatil Go Daddy částku neoficiálně odhadnutou na 15 milionů dolarů. Pro zakladatele to byl opět způsob, jak projekt dostat k zákazníkům a jak jej moci rozvíjet se zázemím větší společnosti. V Go Daddy oba nadále vedou jeho vývoj.

Apiary získalo vklad 1,6 miliónu dolarů

Mimo programátory sotva někdo chápe, co Apiary dělá. Řeší totiž problém programátorům. API se říká rozhraní, kterým se mohou různé aplikace od různých tvůrců domlouvat mezi sebou, vyměňovat si data. Uživatel vidí jen to, že spolupráce mezi různými aplikacemi funguje.

Apiary umožňuje rychle se dopracovat k návrhu takového API, které dává ostatním programátorům smysl. „Apiary“ doslova znamená včelí úl, a v době ohlášení investice v září se v Apiary líhlo už přes 25 000 API za rok, uvedl Jakub Nešetřil.

Do Apiary vložily peníze firmy Baseline Ventures, Flybridge Capital Partners a další investoři, ke kterým se přidalo také Credo Ventures. Apiary sídlí a pracuje ve smíchovském Node5.

(Starší rozhovor z roku 2012, kdy získali teprve 120 000 dolarů od několika „andělů“.)

Skypicker získal „desítky milionů korun“

Může se ve světě prosadit český startup nabízející levné letenky? Prostě díky tomu, že to zvládne uživatelsky přívětivě? Skypicker získal blíže neupřesněné „desítky milionů korun“ na to, aby to zkusil. Peníze dodala jedna z firem skupiny Touzimsky Kapital, zatímco prvotní „andělský“ vklad poskytl Jiří Hlavenka.

Futurelytics získali 800 000 dolarů

Futurelytics se snaží zefektivnit marketing tříděním zákazníků podle jejich chování do určitých skupin se společnými znaky. Firmu lze zařadit do oboru práce s „velkými daty“. (Potkali jsme je na konferenci o SAP HANA). Pro firmu je to první větší investice — po padesáti tisících dolarů, které v roce 2012 získala od Seedcampu. Hlavními investory jsou tentokrát Index VenturesCredo Ventures.

Socialbakers se zhruba zdvojnásobili

Socialbakers letos neohlásili novou investici (po loňských šesti milionech dolarů), ani je nikdo nekoupil, jen se umístili v několika žebříčcích, ale nelze přehlédnout, že opět vyrostli a ve světě marketingu na sociálních sítích jsou stále silnější.

Wayra přinesla větší konkurenci mezi akcelerátory i týmy

V pražské Wayře. Vlevo jsou pracovní „kóje“ týmů

V Praze se v roce 2013 usídlil akcelerátor Wayra. V Česku je to první akcelerátor, který je součástí větší sítě a za kterým stojí nadnárodní korporace. Již první výzva ukázala, že domácí české startupy jej nedokázaly naplnit, přinejmenším ne v konkurenci se slovenskými. Ale Wayra od počátku počítala s tím, že Praha pro ni bude uzlem pro celou „středovýchodní“ Evropu.

Ještě než se pražská Wayra vůbec rozběhla, i české akcelerátory — StartupYardStarCube — snad i právě pod vlivem Wayry přispěchaly s otevřením se zahraničním týmům, a StarCube i vůbec s přepnutím do angličtiny. Úsilí o mezinárodní význam ještě posílí, StartupYard má nového ředitele, Francouze Cédrica Maloux, který hodlá využít své zahraniční styky, a oba domácí akcelerátory jsou také nuceny nějak se v mezinárodní soutěži profilovat. StartupYard proto napřesrok zkusí velká data a analytiku, zatímco týmy ve StarCube budou mít možnost prototypovat hardware.

Seznam.cz podporuje startupy

Nejvýznamnější česká internetová společnost — přinejmenším z pohledu uživatelského — se v roce 2013 pustila pod vedením generálního ředitele Pavla Zimy do podpory startupů s vervou. Především tím, že vložila peníze do StartupYardu a poskytla mu mentory ze svých řad. Ročník 2013 tohoto akcelerátoru byl sice nakonec spíše zklamáním (třebaže jedna firma se už prodala), ale Seznam.cz to neodradilo a rozhodl se, že napřesrok zkusí ještě více: na podporu zaměření akcelerátoru zpřístupní týmům ve StartupYardu vlastní technologii, opět investuje, a chystá i další vlastní podpůrnou činnost.

UX DAy - tip 2

Uvolnily se podmínky k drobnému investování

To není vývoj v zákonech českých (nemůžeme snad ani doufat, že by český stát v něčem prošlapával cestu), ale startupy založené jako firmy americké ho ocení. Za určitých podmínek a do určité výše mohou totiž nyní snáze nabídnout veřejný úpis i investorům drobným. Význam to má například pro ty firmy, které přicházejí s myšlenkou tak převratnou (nebo bláznivou), že se jim nedaří „zlomit“ nějakého investora zavedeného. A opačně si kterýkoli „malý dobrodruh“ se „zbytečnou“ alespoň tisícovkou dolarů může zkusit investici do startupu. Připomeňme pak, že v Británii jsou v tomto před USA ještě o rok napřed a že tam lze vybírat už po deseti librách.

Neudálost roku: státní rozvojový fond se vůbec nespustil

Fond se připravoval od roku 2011 a v roce 2013 měl původně už dávno působit; měl disponovat skoro 53 miliony eur k vyčerpání do konce roku 2015. (V dnešním slabém kursu je to téměř jedna a půl miliardy korun.) Vítěze výběrového řízení na obhospodařovatele fondu vybrala komise Ministerstva průmyslu a obchodu koncem března. Jenže jeden z neúspěšných uchazečů, Avant, nejprve podal námitku, a když ministerstvo nevyhovělo, obrátil se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten nejprve předběžným opatřením zapověděl ministerstvu uzavřít smlouvu s vítězem, a nakonec v září zrušil vyloučení Avantu; to znamená nové posouzení nabídek od všech čtyř uchazečů, ale ministerstvo podalo rozklad a jeho lhůta dosud běží… Fond už přitom sotva může někdy začít pracovat podle původní představy, a ministerští úředníci prý proto připravují řešení náhradní a skromnější.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).