Hlavní navigace

Česko má za sebou extrémně dobré příjmové podmínky, nejlepší za poslední desítky let

25. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ VIDEO V České republice se díky nim podařilo dokonce zachytit i digitální televizi a rozhlas z Belgie i Holandska. Vysílače měly přitom v některých případech jen jednotky kilowattů.

Ačkoliv pro většinu obyvatel České republiky a Slovenska bylo uplynulých přibližně sedm dní pouze velmi špatných z pohledu počasí, naše země se potýkala se silnou inverzí a s ní spojenými problémy, na pásmech, ve kterých funguje rozhlas a televize, se děly jen stěží představitelné věci. Kdo se alespoň na chvíli věnoval příjmu signálu, musel se divit. Na území Čech se podařilo zachytit signály až z Beneluxu, případně Francie, na Moravě pro změnu fungovaly stanice z Balkánu včetně zemí, jako je například Bosna a Hercegovina.

K TÉMATU: Inverzní počasí nad Českem přináší kuriózní příjmy zahraničních televizí a rádií

Podmínky, které máme za sebou, nepamatuji už hodně dlouho. Naposledy jsem zažil něco podobného v 80. letech, kdy jsem v Praze zachytil ještě za dob socialismu analogové vysílání z Bádensko-Württemberska, uvedl pro server DigiZone.cz Pavel Bárta, který pro náš web připravil v minulosti se spolupracovníkem Jakubem Melínem například test set-top-boxů vhodných pro dálkový příjem televize. Mezi nejkurióznější úlovky patří například zachycení digitálního rozhlasu z Belgie, který byl podle našich informací realizován například v Praze, PříbramiPlzni.

KL24

ČTĚTE TAKÉ: Poslechněte si, jak hrál v Plzni díky inverzi digitální rozhlas ze Švýcarska

Zachycení signálu digitálního rozhlasu ze Švýcarska, o kterém vás už server DigiZone.cz informoval minulý týden, nebylo zdaleka tím nejlepším, co se v oblasti dálkového příjmu nad Českou republikou událo. Extrémně dobré troposférické šíření především nad střední a západní Evropou bylo zajímavé zejména proto, že trvalo nepřetržitě několik dní a některé stanice bylo možné zachytit i na běžné přijímače, například pouze s teleskopickou anténou. Digitální televizi z Belgie zachytil na našem území i čtenář DigiZone.cz Robert Zeman. Vzdálenost mezi jeho bydlištěm a vysílačem byla přitom 812 km.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).