Hlavní navigace

Český Internet v srpnu chytil dech

22. 9. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podobně jako minulý měsíc i tentokrát jsme pro vás připravili zpracování údajů z DCCI auditu, které odpovídá na otázku, jak se vyvíjela celková návštěvnost českého Internetu v druhém letním měsíci, v srpnu. Čísla, která jsme spočítali, hovoří velmi optimisticky.

Před měsícem jsme stejné srovnání udělali pro měsíc červenec a čísla příliš optimisticky nezněla. Provoz byl ve znamení léta, kdy řada z nás raději leží na sluníčku nebo se brouzdá ve vodě a brouzdání po Internetu nechává na dlouhé zimní večery – mezi námi, dobře dělají. Pokles u součtu unikátních IP adres sice činil pouhá čtyři procenta, ale u shlédnutých stránek byl rozdíl mnohem dramatičtější. To mne vede k domněnce, že možná nešlo – abychom použili ekonomickou terminologii – jen o pokles poptávky, ale i o pokles nabídky. Například zpravodajské servery často vycházely v zeštíhlené podobě a i když někdo moc chtěl, zkrátka nebylo co číst.

Už v polovině minulého měsíce, když jsem psal tento článek, však aktuální čísla naznačovala, že srpen by na tom mohl být podstatně lépe. Audit DCCI však vychází vždy s půlměsíčním zpožděním a proto máme přesná čísla až nyní. Celkový vývoj zachycuje následující tabulka:

červen 1.634.576 shléd­nutých stran
červenec 1.386.484 shléd­nutých stran -15,18 %
srpen 1.643.980 shléd­nutých stran 18,87 %

Druhou sledovanou veličinou jsou unikátní IP adresy, neboli unikátní hosty:

červen 133.631 unikátních hostů
červenec 128.294 unikátních hostů -3,99 %
srpen 146.949 unikátních hostů 14,54 %

V případě IP adres má vývoj přeci jen o něco větší setrvačnost a výkyvy tak nejsou tak velké. Důležité je u této tabulky zdůraznit, že nejde o hosty unikátní v celém souboru (tolik jich v českém Internetu asi nemáme), ale o součet hodnot u jednotlivých serverů. Jinými slovy, pokud například počítač proxy.tel.cz přistoupil k deseti serverům v DCCI auditu, je v tomto čísle zastoupen desetkrát, nikoliv jen jednou. Pro poměřování jednotlivých měsíců to však nehraje žádnou roli.

Jak tedy vidíte sami, srpen byl opět měsícem vzrůstu. Zajímavé je v této souvislosti srovnání s loňským vývojem. Zatímco červencový pokles je zcela v jeho intencích, letošní srpen se od minulého poněkud odlišuje. I vloni již sice v srpnu návštěvnost rostla, ale pouze o několik procent. Letos jsme naproti tomu svědky 18,5% růstu shlédnutých stránek, díky němuž se srpen dostal dokonce až o půl procenta nad červnová čísla. Září tak už narozdíl od loňska nebude ve znamení vyrovnávání letního poklesu, nýbrž čistého růstu.

Osobně si nejsem jist, čím byla výrazně vyšší srpnová návštěvnost způsobena. Může jít samozřejmě o vliv počasí, které sice podle mého názoru v srpnu nebylo špatné, ale přeci jen to nebyla červencová vedra. Dalším možným vysvětlením je, že v srpnu se toho už dělo více a lidé více četli – nejsem si však jist, zda tomu tak skutečně bylo. Zajímavé by bylo sledovat vliv uvedení VOLného a Red Boxu na srpnovou návštěvnost, ale vzhledem k tomu, že obě tyto aktivity a spekulace o nich byly spuštěny až po 25. srpnu, nemyslím si, že by měly tak zásadní vliv na celková čísla. Pokud jde o samotnou Lupu, je samozřejmě situace poněkud jiná: naši návštěvnost VOLný a Red Box přechodně zvýšil poměrně zásadním způsobem.

Blíží se konec září, bude tedy opět za pár týdnů, až bude zveřejněn nový Audit, zajímavé pozorovat, jak se vyvíjela návštěvnost nyní. Předpokládám další nárůst, ale přesnější čísla nejsem schopen odhadnout – naše vlastní statistika je stále ještě příliš deformovaná nejrůznějšími Internety zadarmo ze začátku měsíce.

KL24

Marek Antoš


Starší, související články a odkazy:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).