Hlavní navigace

Chceme domény s háčky a čárkami?

4. 8. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kdyby žil Jan Hus, musel by mít radost. Jeho diakritická znaménka si začala razit cestu i do českých doménových jmen: zatímco doposud jsme si museli vystačit s ASCII, brzy budeme psát v adresách nabodeníčka. Úplně jisté to tedy ještě není, ale na půdě CZ.NIC se o tom vážně přemýšlí. Pojďte se zapojit do diskuse a tvořit dějiny!

Kdyby žil Jan Hus, musel by mít radost. Jeho diakritická znaménka si začala razit cestu i do českých doménových jmen: zatímco doposud jsme si museli vystačit s ASCII, brzy budeme psát v adresách nabodeníčka. Úplně jisté to tedy ještě není, ale na půdě CZ.NIC se o tom vážně přemýšlí. Pojďte se zapojit do diskuse a tvořit dějiny!

Pravidelní čtenáři Lupy už vědí, že jsme před časem vstoupili do sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu. Díky tomu se můžeme účastnit i tzv. technických seminářů pro členy, které řeší konkrétní otázky spojené s rozvojem domény .cz. Na rozdíl od valných hromad, jež jsou většinou spíše „politické“, se na těchto seminářích řeší poněkud praktičtější problémy. Setkávají se tu navíc lidé, které zajímá spíše technický rozměr věci než politika a peníze kolem ní.

Na posledním technickém semináři, který se konal minulý týden, se kromě jiného rozebírala právě otázka domén s diakritikou. Zatím je vše ve stádiu úvah, které jsou však již poměrně pokročilé. V českém Internetu – i na Lupě – se zprávy o možném zavedení této novinky průběžně objevovaly už v minulosti a vždy vzbuzovaly poměrně kontroverzní názory. Část lidí se domnívá, že je to bezvadná věc, která přiblíží Internet běžnému uživateli, který je na diakritiku zvyklý a nezřídka se ji v doménách snaží používat už dnes. Další skupina je ostře proti, zejména kvůli technickým aspektům a problematickému přístupu k takto „oháčkovaným“ doménám ze zahraničí. Ojediněle se dají najít i názory, že jde jen o trik, jak vytáhnout ze stávajících držitelů domén další peníze: ke své doméně si budou muset zaregistrovat i verzi s diakritikou, aby jim ji nevyfoukl někdo jiný.

Mnohé kritiky CZ.NIC, kteří v něm vidí jen bandu provázaných spiklenců, možná překvapí, že se podobné rozdělení názorů objevuje i uvnitř sdružení. Vzhledem k určitému mediálnímu tlaku – je to přece jen atraktivní téma – tak CZ.NIC tuto úvahu rozpracovává, zatím však definitivní slovo nepadlo. Významný vliv by mělo hrát také mínění internetové veřejnosti; zda sami uživatelé, resp. držitelé domén, o podobné rozšíření stojí. Způsob, jak se jich „zeptat“, ale není úplně jednoduchý.

cif 24 - early cena - média

Pokud se CZ.NIC nakonec rozhodne pro nějaký výzkum, jistě zvolí sofistikovanější metodu. Nemohu ale odolat, abych k malému průzkumu čistě pro svoji vlastní potřebu nezneužil tuto půdu. Sám si totiž nejsem úplně jistý, jestli by zavedení diakritiky do domén přineslo víc dobrého či špatného. Přestože se čtenáři Lupy těžko dají považovat za reprezentativní vzorek, malé utříbení názorů nemusí být na škodu.

Tak co vy na to? Nabodeníčka ano, či ne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).