Hlavní navigace

Chcete investovat do budoucna? Kupte si tuner pro digitální rozhlas. Vyplatí se už teď

29. 10. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud uvažujete o rozšíření systému vašeho domácího kina o kvalitní komponentu, pořiďte si tuner pro poslech digitálního rozhlasu. Této investice rozhodně nebudete litovat.

Tuner není žádné „šeptátko“

české kotlině vládne obecně přesvědčení o tom, že digitální rozhlas je něco, co se nás vůbec netýká, a co bude aktuální možná za „několik“ let. Je to pochopitelně omyl. Tuzemské rozhlasové stanice se s výjimkou Českého rozhlasu staví k digitalizaci negativně. Pochopitelně, ohrozilo by to jejich pozici. V sousedním Německu už se ale digitální vysílání DAB a DAB+ rozjelo loni na plno a mohou z toho těžit i obyvatelé naší republiky žijící především v severních, západních, jižních a také středních Čechách (včetně části Prahy).

Už delší dobu jsem přemýšlel nad tím, zda-li si nekoupit tuner pro digitální rozhlas. „Šeptátko“ do kuchyně nebo do vašeho obývacího pokoje je sice věc pěkná, nicméně například do systému vašeho domácího kina zapadne jen těžko. A navíc, jak jsem zjistil, nejsem první, kdo už podobný problém řešil. Na základě několika textů, které server DigiZone.cz přinesl, na můj pracovní e-mail napsalo několik čtenářů s podobným dotazem. Nyní už mohu hovořit, dá se říci, zasvěceně, protože jsem si tuner Yamaha T-D500 pro příjem digitálního rozhlasu pořídil.

Autor textu má v hledáčku tuner Yamaha T-D500. "Tranzistorák", i když s upraveným vstupem pro anténu, není pro dálkový příjem úplně vhodným kanditátem.
Autor: de.yamaha.com

Tuner Yamaha T-D500, který používá pro příjem digitálního rozhlasu autor tohoto textu.

Yamaha T-D500: Elegantní design a skvělý zvuk

Proč si pořídit tuner pro DAB/DAB+? Jednoduchá otázka, ale složitější, nebo spíš obsáhlejší odpověď. Kromě toho, že perfektně zapadne do systému vašeho domácího kina, má také perfektní zvuk. Ano, mohu potvrdit, že tato složka je pochopitelně na mnohem vyšší úrovni, než je tomu na VKV. Stanice Lounge FM naladěná na digitálním tuneru Yamaha T-D500, který je připojen optickým kabelem k systému vašeho domácího kina, to je opravdové pohlazení pro vaše ucho. Pro přenos není použit klasický MPEG, ale zvuk ve formátu AAC. 72 kbps je pro tuto potřebu naprosto ideální.

Ačkoliv se může zdát, že na první pohled není co poslouchat, opak je pravdou. Obyvatelé České republiky mohou sázet, jak již bylo řečeno, především na příjem z Německa. K dispozici je vždy signál minimálně dvou rozhlasových multiplexů. Za zmínku stojí především ten celoněmecký na kanálu 5C (178,352 MHz), který byl vytvořen speciálně jako lákadlo při restartu digitálního rozhlasu u našich západních sousedů. Obsahuje například stanice Lounge FM, Energy, Kiss FM, sunshine live a Radio BOB! nebo pět streamů věnovaných čistě fotbalu. Vybere si tu zkrátka každý.

Programová nabídka rozhoduje

Ve své lokalitě, kterou je hlavní město Praha, navíc těžím i ze skutečnosti, že tu digitální rozhlas provozuje příbramská společnost Teleko. Ta ale na rozdíl od III. pásma užívaného v Německu využívá takzvaný L-band. V případě Prahy jde o kanál LA (frekvence 1452,96 MHz). Tuner, který jsem si objednal z Německa, obsahuje obě pásma. Využívat ho tedy můžete v tuto chvíli jak pro poslech stanic domácích, tak i zahraničních. Co se týká programové nabídky, kromě multiplexu společnosti Teleko a německého 5C lze pochopitelně poslouchat i sesterský kanál 9C s programy Mittlerdeutscher Rundfunk (MDR) – v překladu Středoněmecký rozhlas (veřejnoprávní).

Bohatá programová nabídka tedy rozhodně k dispozici je a obzvlášť potěší skutečnost, že jde o stanice, které není možné poslouchat v rámci klasického VKV. A o to tu jde především. Abych ale jen nemaloval modré nebe bez mráčků, bohužel mě zklamala u Yamahy poměrně podstatná věc, která je prý ale u DAB tunerů naprosto běžná. V menu sice existuje funkce Tune Aid, ovšem, pokud si myslíte, že jde o klasické manuální ladění, pak by vás čekalo velké zklamání. Ukáže se vám jakási síla signálu, číslo kanálu a název multiplexu, ale to je všechno. Ladění nelze provést manuálně, alespoň v tom smyslu, že byste si zvolili vámi požadovaný multiplex a ten naladili.

Absence manuálního ladění? Je třeba si zvyknout

Výše uvedená skutečnost může být překážkou především pro ty, kteří požadují tuner pro dálkový příjem. Slabší signály se objevují pouze na chvíli a při automatice už tam zkrátka být nemusí. Na stranu druhou, automatické ladění u Yamahy T-D500 je velice kvalitní, takže, i když probíhá poměrně rychle, zachytí i velice slabé signály, a to i ty, které vám hrát nebudou, ale tuner jednoduše dokáže přečíst jejich identifikaci. V mém případě jde například o německou síť ze SaskaAnhaltska na kanálu 11C, která ve většině případů nehraje a ani nevykáže sílu signálu, ovšem vždy ji Yamaha přečte a na displeji se ukáže S-ANHALT. Je to zkrátka o zvyku a na ladění z VKV hodně rychle zapomeňte.

Pokud digitálních stanic přijímáte prostřednictvím DABu více, může se vám snadno stát, že se v nich ztratíte. Pro snadnou orientaci proto tuner myslí na řazení podle jednotlivých kritérií. Můžete tak poskládat stanice například abecedně, podle síly signálu nebo podle jednotlivých multiplexů – od nejnižšího kanálu po nejvyšší. Poslední kritérium se zvláště v mém případě osvědčilo, protože snadno najdete, které stanice se vám přiladily. V orientaci vám pak pomáhají snadno funkce, jako je například název kanálu a frekvence. To pomůže v případě, že se vám podaří naladit dva multiplexy z různých lokalit, jejichž některé programy se shodují – mimo jiné saské multiplexy na kanálech 9C a 12A.

BRAND24

Koupě u nás versus koupě v zahraničí

Nalákaly vás předchozí řádky dostatečně a už uvažujete o koupi tuneru? Není problém. Raději než od některého domácího prodejce doporučuji, abyste si ho objednali ze zahraničí. Nejlevnějším internetovým obchodem byl v době psaní tohoto textu německý HI-FI Regler. Internetovou stránku tuneru najdete zde. Navíc, pokud si zadáte do Googlu název Yamaha T-D500, objeví se vám pravděpodobně hned na prvním místě. Tuto koupi si musím skutečně pochválit. Cena tuneru byla 311 euro plus přibližně 12 euro poštovné. V přepočtu tedy něco přes osm tisíc korun. Pro vaši informaci, u nás se prodává za téměř deset tisíc korun. Ve výsledku tedy ušetříte nějaké dva tisíce.

Komunikace s Němci byla naprosto bezproblémová. Při objednávce jsem zasekl pouze u platby, kdy mi HI-FI REGLER neakceptoval platbu kartou. Raději jsem tedy zvolil další možnost, kterou byl PayPal, a ta již byla bez problémů. Platbu následně potvrdí automat, který zaslal i fakturu a Obchodní podmínky internetového obchodu. Při převzetí kurýrní službou, která byla v ceně poštovného, mi pak opět přijel e-mail s kódem a odkazem na stránku, kde jsem si mohl kontrolovat aktuální stav svojí zásilky. Balík jsem měl následně doma druhý den. Celá operace pak trvala přesně deset kalendářních dní a prodloužila se jen díky tomu, že jsem si objednal stříbrný model, který zrovna nebyl na skladě.

Uvažujete o pořízení tuneru pro digitální rozhlas?

  • Ano, vážně o tom uvažuji
    19 %
  • Váhám, možná si ho pořídím
    18 %
  • Pravděpodobně si ho nepořídím
    19 %
  • Digitální rozhlas jde mimo mě
    26 %
  • Ne, mám už digitální přijímač (rádio)
    6 %
  • Tuner již mám
    5 %
  • Nevím
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).