Hlavní navigace

CHIPweek končí!

27. 10. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Poměrně ohromující zpráva přišla z vydavatelského domu Vogel Publishing - populární časopis CHIPweek vyjde ještě tento týden a pak sbohem a šáteček; prostě končí. Je to překvapivá zpráva, zeštíhlování tohoto trhu se čekalo, ale jinde.

O tom, že u nás vychází příliš mnoho časopisů s počítačovou tématikou, se hovoří už poměrně dlouho. Je to už nějaká chvíle, co nejsem přímo ve středu dění coby redaktor některého z nich, ale velmi dobře pamatuji, že po celou dobu mého působení v této branži se spekulovalo o tom, kdo se položí první. Člověk nemusí být zrovna velký expert na to, aby poznal, že na směšně nízký počet obyvatel naší země je tu neuvěřitelně mnoho titulů. Když šla ekonomika nahoru a počítače se prodávaly horem dolem s obrovskou marží, byl to pro počítačové časopisy ráj. Jenže situace se zhoupla a hle, není to už co bývalo. Reklama je samořejmě jednou z prvních položek, na které se škrtá – a časopisy to tak poznají z první ruky.

Přesto to s krachy časopisů nebylo tak žhavé, vlastně jako jediný z velkých se před zhruba třemi roky položil Bajt, ale tam byla i řada jiných faktorů. Na trhu vykrystalizovaly tři velké vydavatelské domy – Computer Press (Computer, Connect!, Computer Design), IDG Czechoslovakia (PC World, Computerworld a zkrachovalý Internet4U) a konečně Vogel Publishing (v počítačové sekci CHIP a CHIPweek). Vedle nich pak stojí „nezávislé“ časopisy Softwarové noviny a PC Magazine a plejáda menších titulů. Určité neúspěchy si na konto v minulosti připisovalo především IDG, kde se ovšem zřejmě situace změnila s příchodem nového ředitele, Computer Press a Vogel se zdály být v rámci možností v pohodě. V případě Vogelu je podstatným faktorem také skutečnost, že se podobně jako IDG jedná o společnost vlastněnou zahraničním kapitálem, v tomto případě německým.

O to překvapivější je tedy zpráva, že je to právě CHIPweek, kterého bouchne pešek a ukončí svoji existenci. Jednalo se o jeden ze dvou vycházejících týdeníku u nás (vedle něj existuje Computerworld), ovšem svým způsobem mu do značné míry konkuroval čtrnáctidenní Computer, který podle mne zastával podobnou filosofii působení na čtenáře. Podle oficiálních údajů vycházel v nákladu 16 000, což není mnoho, ale také ne málo. Pro srovnání: Computer má tuším kolem 35 000, CHIP 45 000, Connect! 10 000 (ovšem to je navýsost odborná tiskovina).

Nic přitom nenaznačovalo, že by jeho vycházení chtěl Vogel stopnout. Ještě nedávno bylo rozhodnuto o tom, že šéfredaktora CHIPu Milana Lockého nahradí v jeho funkci Jan Palyza a on sám se přesune o stupínek výš a bude vládnout společně CHIPu a CHIPweeku – tato idea, prakticky už zrealizovaná, tak zřejmě padá. Jedná se tedy zřejmě o dosti náhlé rozhodnutí.

Mne osobně konec CHIPweeku mrzí hned ze dvou důvodů. Především jsem byl už od jeho počátku jeho pravidelným čtenářem a myslím si, že měl v určité době v porovnání s konkurencí nejlepší rubriku o Internetu a komunikacích. Tím nechci říci, že by se později zhoršil – jen ostatní (někteří) dotáhli. Bude mi celkem líto, že se nadále nebudu shledávat, alespoň na tomto místě ne, se zasvěcenými články kolegů Pavla Loudy, Jiřího Peterky či Jana Stoklasy a dalších.

Druhým důvodem je samozřejmě fakt, že jsme s CHIPweekem spolupracovali v oblasti testů poskytovatelů – každý týden jsme jeho čtenářům dodávali čestvé výsledky a čas od času je okořenili hlubší analýzou. Tomu je tedy nyní konec a pokud chceme i nadále seznamovat s výsledky testů širší čtenářskou obec, budeme muset hledat jiného partnera (samozřejmě vedle časopisu Internet, kde výsledky vycházejí i nadále).

ebf - partner 1

Je to škoda. Zdá se však, že situace obecně kolem CHIPweeku je složitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Uvídíme, jak se vyvrbí.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).