Hlavní navigace

Co můžete a nemůžete nahrát na Facebook? Pořád ruská ruleta

22. 6. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Vše určují pravidla komunity. Všudypřítomné bonzování přáteli i sledujícími je pevným základem cenzurních aktivit na Facebooku.

Od doby, kdy Facebook zásadně mazal všechny fotografie kojících matek, se toho moc nezměnilo – byť tedy kojící matky jsou na Facebooku už nějaký ten rok povoleny. S dodatkem, že pouze pokud obrázky nejsou „sexuálně motivované“. Což je pravidlo, které – stejně jako u řady dalších věcí na hraně – často vede k omylům. Když například kojící matku kontroluje příliš prudérní, méně tolerantní, nebo prostě nezkušený cenzor.

Těžké je to i se zobrazováním násilí. Pokud sympatizant ISIS zabije policistu, nemá Live Stream této aktivity šanci na Facebooku zůstat. Pokud ale někdo pustí Live Stream, který zcela náhodně končí několika výstřely, nářkem a smrtí, tak takové video prý „pravidlům komunity“ vyhovuje. Není to vyobrazení násilí, ale prý je to zvyšování povědomí. Což je tak nějak v souladu s představou Facebooku, že bude určovat, co uživatelé smí, či nesmí. A také je bude patřičně vychovávat.

Nehodí se ale ani fotografie zemřelých uprchlíků, jak upozorňuje třeba FACEBOOK CENSORS REFUGEE PHOTOGRAPHS. Co na tom, že v době útoku na Charlie Hebdo vystoupil Mark Zuckerberg s plamenným projevem o tom, jak je důležité mít svobodu projevu.

Za roky existence facebookové cenzury se toho nakonec moc nezměnilo. I Facebook sám tvrdí, že je prý konzistentní. Nakolik to je pravda, můžete posoudit srovnáním s rokem 2014 (Věci, které na Facebooku dělat nemůžete, a přesto jsou zcela neškodné) či ještě lépe s rokem 2012. Tehdy z Facebooku unikla kompletní pravidla toho, co se „smí a nesmí“ (viz následující stránka z těchto pravidel)..

Blahoslavena budiž pravidla komunity

Vše zachraňují pravidla komunity, která Facebook vždy používá jako zaklínadlo. „Neshledali jsme, že by příspěvek porušoval pravidla komunity,“ dočtete se u vysvětlení pod nahlášením příspěvků, které jsou zcela závadné. A naopak „Váš příspěvek porušoval pravidla komunity“ se dozvíte tam, kde jste nahráli zcela neškodnou fotografii, kterou někdo nahlásil a cenzor ji vůbec nepochopil. Zákazu se tak může dočkat třeba reklama s obrázkem špulky nití, protože je to prý „sexuálně vyzývavé“.

Do porušování pravidel komunity mimochodem patří útoky na veřejné osoby, šikana, harašení, sexuální násilí a zboží, jehož prodej je regulován. Nejenom že to jsou poněkud nesourodé kategorie. Hlavně není jasné, co patří kam, a zda to vůbec někam patří.

Jedno je jisté, dámské bradavky jsou stále zásadně zakázané. Do které kategorie patří, je ale otázka, možná to bude prodej zboží. Zajímavé je, že pánské přirození problematické není. Stačí si najít některé z profilů, které mají pánské přirození v profilové fotografii, a zkusit je nahlásit. Setrvale budete dostávat odpověď, že „neporušuje pravidla komunity“.

Pokud ale ukážete dámská prsa bez bradavek, je vše v pořádku. Musíte je tak buď vyretušovat, nebo přelepit. Projdou také fotografie masektomie. Což je celkem jasné, tady jsme opět u onoho zvyšování povědomí. Které mimochodem neplatí, pokud budete chtít zvyšovat povědomí o velikosti podprsenek: zakázáno, nehodí se, pravidla komunity to říkají. A to šlo jenom o fotografie podprsenek, bez samotných ňader.

Facebooku ale vadí i „plně zobrazené hýždě“, byť je těžké si představit, co tím vlastně myslí. Ale pokud to bude useknutá či utržená noha, tak to nevadí, tedy za předpokladu, že není vidět příliš dovnitř na ránu (ano, i tohle obsahují pokyny pro cenzory).

Nečekejte, že by snad Facebook nějak detailně vysvětloval, co vlastně není povoleno. Něco najdete v Jaké druhy věcí nejsou na Facebooku povoleny? a je to jedna z nejkratších nápověd. Nahota, sexuálně vyzývavý obsah, nenávistné projevy, věrohodné výhrůžky, přímé útoky na jednotlivce či skupinu osob, sebepoškozování či zbytečné násilí, falešné a podvodné profily. Spam. Nechybí ani odkaz na právě ony Zásady komunity na Facebooku.

Když cenzor nechápe umění a nemá smysl pro humor

V pořádku jsou prý obrazy a sochy nahotinek, stejně jako „další umění, které vyobrazuje nahotu“. Jenže tady přichází ono typické „ale“. Záleží na tom, nakolik posuzující cenzor pochopí, že jde o antickou sochu. Takže ani tu na Facebook raději nenahrávejte.

Pokud to uděláte, smažou vám ji. Pokud to uděláte podruhé, dostanete zákaz přidávat příspěvky. Až zákaz vyprší a uděláte to znovu, tak smažou nejenom fotografii, ale i váš účet. Nakonec co – jste jenom jeden z 1,6 miliardy uživatelů. Všechny je smazat nezvládnou, ale pár ano.

Pomocné zaklínadlo pro „nude art“ je, že je přijatelné pouze, pokud jde o „výukové, humorné či satirické účely“. Jenže se smyslem pro humor je to těžké, cenzor ho může mít úplně jiný než vy. Nakonec nepřežil ani obraz Donalda Trumpa s malým penisem. Facebook jej promptně odstranil, později se ale omluvili, že to „byla chyba“, a příspěvek vrátil.

Zákaz, povolení, zákaz

V historii Facebooku je řada momentů, kdy po mnoha a mnoha letech tvrdohlavého zakazování došlo ke změně. Bradavky už jsem zmínil, ale povedeným příkladem jsou i býčí zápasy. Původně zakázané, později povolené. Známá je i aféra Instagramu, který odstranil fotografie s ženou ležící na posteli a ukazující krvavou menstruační skvrnu na pyžamu. Těžko říci, proč je zrovna tohle nepřípustné.

Na onlinecensorship.org se snaží přijít na to, co je pro Facebook (ale i Instagram, Twitter i další) OK a co není. Sami ale konstatují, že ani po stovkách praktických příkladů se jim nepodařilo najít žádný jednoznačný klíč. Či návod.

Upozorňují i na to, že vedle nahlašování uživateli se do cenzury více a více zapojuje umělá inteligence, tedy lépe řečeno automatické rozpoznávání obsahu na fotografiích. Jak a co Facebook detekuje detailně, známo není, ale víme například, že vyhledává dětskou pornografii. Někteří si myslí, že detekuje i právě výše zmíněné bradavky. Případně také list marihuany, který patří k dalším věcem, které na Facebooku spíše neprojdou. Tedy opět podle toho, jak se konkrétní cenzor vyspí.

Odvolejte se a modlete se

Facebook má také poměrně rozsáhlý seznam (blacklist) slov a internetových adres, které se nesmí používat. Nevložíte například odkaz na tsu.co a tisíce dalších webů. Nepůjde to dokonce ani v privátní konverzaci, tedy v Messengeru. Seznam se navíc neustále mění a co v něm je, zůstává tajné. Ale Facebook vám kdykoli rád vysvětlí, že jeho obsah určuje komunita.

Ta ostatně určuje i velmi rozsáhlý seznam sprostých, vulgárních a vůbec nevhodných slov. Správci stránek si dokonce mohou zapnout automatickou cenzuru příspěvků od fanoušků. Ty, které budou obsahovat nevhodná slova, určená Facebookem (pardon komunitou), nebudou zveřejněny. Elegantní řešení, kde Facebook vlastně za nic nemůže.

Pokud vám Facebook smaže obsah, můžete se proti tomu „odvolat“. Ale pouze v případě, že vám odstranili kompletní profil či stránku, na odstranění příspěvku, fotografie či videa se to nevztahuje. Tam prostě buďte vůbec rádi, že vám nesmazali právě ten profil či stránku.

KL24

Pro „odvolání“ slouží tento odkaz, který funguje pouze v případě, že máte pozastavený/zrušený účet. Je to mimochodem tentýž odkaz, který budete muset použít, pokud Facebook dojde k názoru, že nepoužíváte své pravé jméno (běžně se stává, že si to myslí, ačkoliv vy ho používáte). 

Pokud vše poctivě vyplníte, odešlete, tak už nezbývá, než se modlit. Reakce může přijít v rozmezí dnů až měsíců, případně také nemusí přijít nikdy. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).