Hlavní navigace

Co zaznělo na veřejné diskusi o Rádiu Wave?

13. 11. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Server DigiZone.cz uspořádal v úterý 11. listopadu veřejnou diskusi o Rádiu Wave a obvinění z propagace fašismu, kterému tato stanice čelila od Rady Českého rozhlasu. Mezi diskutujícími vystoupil například i generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík, zatímco radní Českého rozhlasu přijít odmítli – stejně jako programový ředitel ČRo Richard Medek, který o posluchačích Rádia Wave prohlásil, že nejsou budoucností tohoto národa. UVNITŘ FOTOGALERIE

Radní nepřišli, nahradili je plyšáci

Pozvánku k diskusi původně dostalo dvanáct hostů. Z Rady Českého rozhlasu její předseda Jiří Florian, místopředsedkyně a mluvčí Dana Jaklová, radní Antonín Zelenka a analytik Radek Vogl, jehož je nedokonalý překlad textu písně Swastika Eyes od skotské kapely Primal Scream. Nikdo z této čtveřice ale nedorazil. Radní Zelenka svoji neúčast odůvodnil „jednostranným složením diskusního panelu“ a neochotou nechat se vypeskovat jako malý školák, mluvčí rady Dana Jaklová v den pořádání diskuse zaslala za celou radu dopis, v němž konstatuje, že radní se ze zákona zodpovídají jen a pouze Poslanecké sněmovně, načež všem přítomným v Divadle Archa popřála „plodnou diskusi“. Analytik Vogl na pozvánku vůbec nereagoval.

Archa - 1

Místo radního Antonína Zelenky, pro kterého bylo složení diskutujících „jednostranné“, zaujal muf (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Do diskusní arény nepřišel ani programový ředitel ČRo Richard Medek, jehož výrok o posluchačích Rádia Wave, kteří „nejsou budoucností tohoto národa, nebo jen velmi ojediněle“ zvedl ze židle mnoho příznivců alternativní hudby a 150 lidí kvůli němu demonstrovalo před budovou ČRo v pražské Římské ulici. Mám ve stejný čas dlouho plánované setkání programových ředitelů regionálních stanic ČRo na Moravě, řekl serveru DigiZone.cz. Do poslední chvíle nebyla jasná ani účast generálního ředitele ČRo Václava Kasíka. Všechny „omluvené“ diskutující tedy na místě zastoupili plyšáci: Jiřího Floriana krteček, Danu Jaklovou vrána, Antonína Zelenku muf, Radka Vogla hroch a Richarda Medka opičák.

Ilustrační fotoaparát

FOTO, AUDIO: Veřejná debata o Radiu Wave v Divadle Archa

Do pražského Divadla Archa přišlo debatovat na šedesát lidí. Jak to na místě vypadalo, můžete posoudit ve fotogalerii, jejíž autorkou je Ivana Dvorská. Nepřítomné radní, jejich analytika a programového ředitele Českého rozhlasu nahradili plyšáci, generální ředitel ČRo Václav Kasík debatu opustil po úvodním slovu. Z celé akce existuje také audiozáznam, který si můžete poslechnout zde.

Kdo tedy diskutoval?

Vlastního opičáka měl připraveného i Václav Kasík. Nakonec ho ale nebylo třeba použít; generální ředitel ČRo byl největším překvapením celé diskuse. Kdo další do Divadla Archa skutečně dorazil? Šéfredaktorka Radia Wave Judita Hrubešová, hudební dramaturg Radia Wave Tomáš Turek, redaktor ČRo 8 Online Filip Rožánek (zastupoval nepřítomného ředitele ČRo 8 Online Miroslava Bobka, který na základě výroku o posluchačích, kteří nejsou budoucností národa, vyzval programového šéfa ČRo Richarda Medka k rezignaci), bývalý člen Rady ČRo a redaktor Britských listů Štěpán Kotrba, ředitel pražského Radia 1 Saša Michailidis a aktivistka Marie Čtveráčková, organizátorka demonstrace na podporu Radia Wave před budovou ČRo.

Archa - 2

Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík shlíží na opičáka, který na debatě zastupoval nepřítomného programového ředitele ČRo Richarda Medka. Vpravo šéfredaktora Radia Wave Judita Hrubešová. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Ti všichni a zhruba šedesát účastníků si na úvod vyslechli výběr nejkontroverzněj­ších výroků radních a programového ředitele ČRo Medka z říjnového výjezdního zasedání Rady ČRo v Ostravě, doplněný o coververzi písně Swastika Eyes od české skupiny Sporto a telefonický vstup Dany Jaklové do ranního vysílání České televize, v němž se vyjadřovala k demonstraci na podporu Rádia Wave. A poté se už skutečně diskutovalo. Václav Kasík na úvod důrazně odmítl způsob a charakter diskuse z posledního zasedání Rady ČRo i nařčení, že pod jeho ochranou ve veřejnoprávním rozhlase bují fašismus. Diskutovat je dobré, ale s takovýmto výsledkem je to spíše kontraproduktivní. Byly použity nesmírně silné výrazy. Pokládám si otázku, zda šlo opravdu o Radio Wave, řekl.

Výrok programového ředitele je neomluvitelný

Václav Kasík se na diskusi příliš nezdržel; ještě před začátkem akce vysvětlil, že by rád učinil prohlášení, ale nemůže si dovolit odpovídat na případné otázky. Co neřekl generální ředitel ČRo, dořekli otevřeně další účastníci diskuse. Podle Štěpána Kotrby, bývalého člena Rady ČRo, lze za celou kauzou Rádia Wave sledovat snahu radních zlikvidovat digitální a multimediální projekty veřejnoprávního rozhlasu, a v konečném důsledku i privatizaci ČRo. K tomu vede cesta skrze odvolání současného generálního ředitele Václava Kasíka, uvedl Kotrba. Na jeho místo by pak mohla rada instalovat například programového ředitele Richarda Medka, který už jednou na funkci generálního ředitele ČRo neúspěšně kandidoval.

Archa - 3

Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík kritizuje způsob jednání Rady ČRo, přihlíží ředitel pražského komerčního Radia 1 Saša Michailidis. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Medek, který odmítnul účast na debatě mj. i kvůli zařazení Štěpána Kotrby do diskusního panelu (Kotrba proti němu vystupoval při poslední volbě generálního ředitele ČRo i poté, co si jej Kasík na základě zákulisních dohod o podpoře při této volbě vybral za programového ředitele, pozn.red.), by podle ředitele konkurenčního pražského Radia 1 Saši Michailidise měl uznat chybu a kvůli svému výroku na adresu posluchačů okamžitě odstoupit. Neměl by nikdy pracovat v žádném veřejnoprávním médiu, řekl Michailidis, podle něhož Radio 1 podporou Radia Wave vyjádřilo solidaritu v boji proti blbosti. Radio 1 vydalo ke kauze Radia Wave vlastní tiskové prohlášení a dnes v podvečer zařadí do vysílání „Festival politické písně pro všechny cenzory“.

Medek chce jednat o programu Radia Wave

Ačkoli programový ředitel ČRo Richard Medek nedávno vzal zpět svoje slova o tom, že Radio Wave je třeba přeformátovat na mainstreamovou stanici pro většinového posluchače, podle šéfredaktorky Wave Judity Hrubešové naplánoval na dnešní den poradu o jeho programovém schématu. Bude to teprve podruhé za existenci Radia Wave, co se se mnou pan Medek setká. Vlastně potřetí. Jednou jsme jednali o rozpočtu a jednou o programu. Teď to bude podruhé o programu, řekla Hrubešová, která společně s ředitelem ČRo 8 Online Miroslavem Bobkem vyzvala Richarda Medka k rezignaci za jeho výroky na adresu posluchačů Radia Wave. Na téhle výzvě se nic nemění, potvrdila Hrubešová. Vedení rozhlasu o ní ale podle šéfredaktorky Radia Wave nejednalo.

Archa - 4

Šéfredaktorka Radia Wave Judita Hrubešová a hudební dramaturg této stanice Tomáš Turek (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

rozhovoru pana Medka pro Týden.cz jsme se dozvěděli, se že prozatím Radio Wave nechystá přeformátovat. Zdůraznil bych slovíčko prozatím, protože to je u pana Medka důležité, řekl hudební dramaturg Radia Wave Tomáš Turek. Není totiž jasné, jak dlouho ona „prozatímnost“ vydrží. Turek i Hrubešová míní, že současné zaměření Radia Wave je to nejlepší možné. Prozatím jsme se ani od Rady ČRo, ani od programového ředitele nedozvěděli, v čem děláme chybu, řekli. Stížnosti na vysílání dosahují takových absurdit, že radní například řeší výtku analytika programu, že hosté v rozhovoru na Radiu Wave striktně neodpovídají na dotazy moderátorky, ale baví se sami mezi sebou.

Osobnost Dana Jaklová

Rada Českého rozhlasu: Přejeme vám plodnou diskusi, ale bez nás

Žádný ze tří členů Rady Českého rozhlasu, kteří dostali osobní pozvánku, ani analytik rady Radek Vogl, na veřejnou debatu o Radiu Wave do pražského Divadla Archa nedorazili. Místopředsedkyně a mluvčí rady Dana Jaklová ale poskytla serveru DigiZone.cz několik hodin před akcí dopis, kterým radní odůvodnili svoji neúčast. Přečíst si ho můžete zde

Kde se vzal hodnotitel Vogl?

Právě hodnotitelé vysílání, které si rada najímá pro analýzu vysílání jednotlivých okruhů ČRo, byli zajímavým tématem části úterní debaty v Divadle Archa. Jedním z těchto hodnotitelů je i Radek Vogl, autor dnes již „populární“ interpretace textu písně Swastika Eyes. Podle Štěpána Kotrby rada nemá jasná kritéria, jak si tyto hodnotitele vybírat. Většinou však jde o odborníky s dlouholetou praxí v rozhlasovém vysílání. Radiožurnál tak nyní pro Radu ČRo hodnotí bývalý předseda této rady Richard Seeman, Vltavu pak další bývalý radní Milan Uhde. Potíž je v tom, že rada plně spoléhá na interpretaci hodnotitelů a zpětně si neověřuje, zda ve svém hodnocení píší pravdu, prohlásil Filip Rožánek z internetového oddělení ČRo. Úplné texty hodnocení navíc nebývají veřejné, takže se dozvíme pouze ty pasáže, které některý z radních odcituje na veřejném zasedání rady a objeví se v audiozáznamu na webové stránce rady, dodal.

Archa - 5

Celkový pohled na diskutující. Zcela vpravo Filip Rožánek z ČRo 8 Online. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Podle Rožánka nebyla obvinění, která padla na adresu Radia Wave na říjnovém zasedání Rady ČRo, zdaleka nejostřejší. Pokud si poslechnete několik záznamů z předchozích jednání, najdete v nich i pikantnější výroky. Nemusíte poslouchat celý záznam, stačí se soustředit na bod jednání Hodnocení vysílání programů ČRo, řekl Rožánek. Radní tento týden veřejně uznali, že je hodnotitel Radek Vogl špatným překladem kritizované písně Swastika Eyes uvedl v omyl, a oznámili, že Voglovi za tento překlad nevyplatí smluvený honorář pět tisíc korun. V prosinci pak plánují prověřit práci všech hodnotitelů a rozhodnout, zda budou s Voglem nadále spolupracovat.

Vypnutí analogového vysílání Rádia Wave bylo účelové

V debatě padly i nové informace o vypnutí analogového vysílání Radia Wave z pražského a středočeského vysílače Cukrák. Na něm Wave vysílal od 13. ledna 2006 do 31. srpna 2008 na frekvenci 100,7 MHz, již předtím využíval program ČRo Region Střední Čechy. Právě kvůli jeho vypnutí na Cukráku kritizovali Radio Wave někteří členové Rady ČRo, a postupně docílili toho, že Wave musel jedinou frekvenci v FM pásmu, díky níž ho bylo možné naladit na autorádio nebo běžný rozhlasový přijímač, opustit. Radní argumentovali mj. tím, že řada posluchačů na Benešovsku a Berounsku přišla výměnou programu na frekvenci 100,7 MHz o možnost přijímat regionální vysílání ČRo, na které mají ze zákona nárok. Jenže po vypnutí analogového vysílání Radia Wave se na frekvenci 100,7 MHz nevrátilo regionální studio, ale začal ji využívat celostátní okruh ČRo 2 – Praha.

Archa - 6

Ředitel ČRo Region Střední Čechy Jan Menger oznamuje, že toto regionální studio frekvenci 100,7 MHz na Cukráku, na níž od ledna 2006 do srpna 2008 vysílalo Radio Wave, nepotřebovalo (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Vysílat z Cukráku jsme nepotřebovali, protože jsme postupně spustili vysílače v Berouně a Benešově, a letos na podzim ještě navíc další v Mělníku, prohlásil na debatě v Divadle Archa ředitel ČRo Region Střední Čechy Jan Menger. Tvrzení radních tedy bylo účelové. Na Cukrák se nemohl vrátit ČRo Region, protože tím okamžikem by rozhlas o tuto frekvenci přišel, reagoval Štěpán Kotrba, podle něhož by se o to postaral Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Vysílání Regionu totiž z Cukráku překrývalo z 60 procent oblast Prahy, pro kterou vysílá jiný regionální okruh ČRo – Regina. ČTÚ by tedy zahájil s rozhlasem správní řízení pro špatné využívání kmitočtového spektra a o frekvenci by svedli bitvu provozovatelé komerčních rádií, vysvětlil Kotrba. Tím, že Wave v éteru nahradil celoplošný okruh Praha, toto riziko podle Kotrby nehrozí.

Komu jsou radní odpovědní a jak je lze odvolat?

Během debaty také zazněly informace, jak by bylo možné jednotlivé radní odvolat. Podle Štěpána Kotrby může takový návrh podat prakticky kdokoli, rozhodnout o něm ale musí Poslanecká sněmovna. Samotnému mi teď leží ve sněmovně návrhy na odvolání tří radních ČRo, řekl Kotrba s tím, že jde o místopředsedkyni a mluvčí rozhlasové rady Danu Jaklovou, radní Mariu Ptáčkovou a radního Ladislava Jíšu. Další protesty pro Radě ČRo mají podle Kotrby smysl pouze tehdy, budou-li směřovány právě na poslance. Aktivistka Marie Čtveráčková, pořadatelka úterního koncertu „Nejsem budoucnost tohoto národa“ v pražském klubu Roxy, v Divadle Archa potvrdila, že skupina rozhořčených posluchačů Radia Wave bude ve svých protestech nadále pokračovat.

Tipy C

Archa - 7

Tyto lístečky se objevily v pražském klubu Roxy, kde v úterý po veřejné diskusi o Radiu Wave probíhal koncert „Nejsem budoucnost tohoto národa“ (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jednou z nejbližších možností, jak podpořit Radio Wave, bude účast na veřejném zasedání Rady ČRo, které proběhne 26. listopadu zřejmě v Praze. Místo konání rada upřesní asi týden předem. Čtveráčková a další odpůrci rady plánují na toto zasedání přijít v tričkách s nápisem „Nejsem budoucnost tohoto národa“. Stejným způsobem by se pak kritici rozhlasové rady měli objevit i na zasedáních sněmovní a senátní komise pro sdělovací prostředky. Další zájemci mohou podepisovat petici za odvolání předsedy Rady ČRo Jiřího Floriana, jejímž autorem je publicista Petr Vizina.

Měla by Poslanecká sněmovna současnou Radu Českého rozhlasu odvolat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).