Hlavní navigace

Coinbase otevírá první bitcoinovou směnárnu v USA. Další budou následovat

26. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Bitcoin se ve Spojených státech zabydlel a na světě je první směnárna, která má povolovací a regulační razítko federálních úřadů.

Kauzy bitcoinových burz Mt.Gox a Bitstamp trochu snížily důvěru ve virtuální měnu, každopádně ji ale nezastavily. Kurz bitcoinu se uklidnil a z loňských extrémů, kdy se cena pohybovala i nad tisícovkou dolarů, se momentálně zastavila kolem tří set dolarů. 


Roční vývoj kurzu BTC- USD

Podle deníku Wall Street Journal se dnes rozjela první americká směnárna, která má veškeré potřebné certifikace od federálních úřadů. Vyjednávání o povoleních trvalo pět měsíců. Tedy podobně dlouho jako jednání tuzemské P2P směnárny Valutomat s ČNB. Potřebná povolení nakonec získala až po půl roce. 

Coinbase umožňuje měnit bitcoiny přibližně v polovině států Unie, ve kterých služba získala povolení od úřadů. Směnárna si z každé transakce bere čtvrt procenta, ale první dva měsíce jsou zdarma. 

Peněženka Coinbase získala už 2.1 milionů zákazníků a spolupracuje s osmatřiceti tisíci obchodníků. A to včetně velkých značek jako třeba Dell, Square nebo Mozilla. Štědří jsou k tříletému startupu i investoři, ti už do něj nasypali více než 106 milionů dolarů. Podle šéfa firmy Briana Armstronga se po rozjezdu v USA chystají i na další trhy v zámoří. 

A nejsou rozhodně sami. Start bitcoinové směnárny už totiž ohlásili bratři Winklewossové. Ti investovali bolestné od Facebooku právě do nové měny. Svůj projekt pojmenovali příznačně – Gemini. Spustit by se měl také během letošního roku.

BRAND24

Bitcoinová vlna už se naplno dovalila i do Česka. V pražských Holešovicích vznikl prostor, kde zákazníci jinak než virtuální a anonymní měnou nezaplatí. Tuzemské soudy také už mají za sebou první kauzu kolem prodeje zboží za bitcoiny, a v obchodních domech se instalují první bitcoinové bankomaty

Aktuálně poslední tuzemská kauza kolem bitcoinu ale ukázala, že politická reprezentace o měně buď nic neví, nebo má zkreslené informace. Česká pošta totiž umožňuje platit za objednané bitcoiny na svých pobočkách, stejně tak je možné v rámci služby EasyCoin zaplatit i přes terminál Sazky. Novinka ale v tomto případě narazila u ministra vnitra Milana Chovance, ale i ministra financí Andreje Babiše. Oba si totiž zřejmě mysleli, že pošta začala fungovat jako směnárna. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).