Hlavní navigace

Český telekomunikační úřad: DVB-T2 je budoucností zemských sítí

10. 4. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Standard DVB-T2 je budoucností pro digitální terestrické vysílání. Myslí si to Český telekomunikační úřad (ČTÚ), podle kterého všechny televizní multiplexy časem přejdou právě na něj. Své myšlenky prezentuje v materiálu nazvaném „Strategie správy spektra - podpora rozvoje konkurenčního prostředí a optimalizace podmínek využití kmitočtů ve vybraných částech rádiového spektra“. Tento týden však byl především ve znamení oslav. Do České republiky přijeli najednou americký a ruský prezident a satelitní Skylink dosáhl milionu zákaznických karet.

Budoucnost je v DVB-T2, míní ČTÚ

Zemské digitální televizní vysílání v České republice přejde v několika nejbližších letech ze systému DVB-T na systém DVB-T2, který umožní společně s využitím kompresního standardu MPEG-4 pozemní vysílání programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V materiálu „Strategie správy spektra – podpora rozvoje konkurenčního prostředí a optimalizace podmínek využití kmitočtů ve vybraných částech rádiového spektra“ to píše Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Ukazuje se zřejmě, že nástup HDTV bude rychlejší, než se ještě před rokem předpokládalo, avšak správně byl indikován nástup zejména v družicovém vysílání a kabelových sítích, uvádí ČTÚ v dokumentu, který má být podkladem k dnešnímu a zítřejšímu workshopu o naplňování Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání a využití tzv. digitální dividendy, tedy kmitočtů, které se uvolní vypínáním analogové televize.

Lukáš Polák: ČTÚ: všechny multiplexy časem přejdou na DVB-T2

Satelitní Skylink má milion aktivních klientských karet

Významného milníku dosáhla tento týden satelitní platforma Skylink. Společnostem TradeTec a Towercom se podařilo získat milion aktivních zákaznických karet v České republice a na Slovensku. Konkrétně jde o 715 tisíc karet v tuzemsku a 285 tisíc karet u našich východních sousedů. Během posledních dvou let se tak Skylink stal nejrychleji rostoucí satelitní službou v tuzemsku. Ukazuje se, že digitální televize ze satelitu je v procesu digitalizace televizního vysílání atraktivní alternativou pozemského příjmu. V době, kdy se naše domácnosti vybavují velkoplošnými televizory a kdy se HDTV stává novým standardem, sehrává satelitní platforma Skylink nezastupitelnou roli, uvedl při této příležitosti výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník. Základ dnešních platforem CS Link a Skylink dalo v lednu 1997 zahájení DVB-S vysílání stanic Premiéra TV a Kabel Plus Film. Šlo vůbec o první digitální satelitní vysílání ve střední a východní Evropě.

Skylink - milion aktivních karet

Takto dokráčela satelitní platforma Skylink až k milionu aktivních zákaznických karet. (Zdroj: Skylink)

Lukáš Polák: Satelitní platforma Skylink dosáhla milionu aktivních karet
Čestmír Polák: Jak satelitní Skylink slavil miliontou aktivní zákaznickou kartu

Český rozhlas čekají velké změny

Dvě varianty redefinice obsahu celoplošných stanic schválili účastníci březnové programové konference Českého rozhlasu v Poděbradech. Vedení rozhlasu ve středu seznámilo se závěry této akce novináře. Ve hře jsou dvě varianty změn: evoluční, která by byla poněkud delší, a revoluční, která reflektuje potřeby vysílání v 21. století, prohlásil prozatímní ředitel ČRo Peter Duhan. Ať projde jakákoli z nich, největší dopad bude mít na stanici ČRo 2 – Praha, která by dokonce mohla úplně zaniknout. Druhá varianta ruší současný model tří základních celoplošných stanic a zavádí jeden plnoformátový program, podobný Jedničce u České televize. Tím by byl Radiožurnál, který by ale musel utlumit zpravodajskou a publicistickou část. Zpravodajství by se totiž věnovala další celoplošná stanice, do které by se integroval současný ČRo 6, Rádio Česko a Leonardo.

Peter Duhan

Prozatimní generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan plánuje velké změny. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Český rozhlas uvažuje o úplném zrušení stanice Praha, s digitalizací poč­ká

Stručně

Kabeloví a IPTV operátoři nebudou smět ve svých sítích šířit německou verzi programu Sport 1, která odstartuje 11. dubna. Novinářům to oznámil Václav Mozer ze společnosti Chello Central Europe (CCE). Tato skutečnost se však nebude týkat satelitních platforem (tedy UPC Direct). Ty nemají právo do streamu na družici Astra zasahovat. Kanál bude ještě do zítřka využívat svůj původní název DSF.

Lukáš Polák: Operátoři nesmějí šířit Sport 1, i když bude ze satelitu nekódován

220 tisíc, to je počet zákazníků, který přiznává satelitní platformě Digi TV konkurenční Skylink. Při příležitosti oslavy milionté aktivní klientské karty ho ve středu prezentoval výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník. Číslo je aktuální ke konci roku 2009. Tuto cifru bohužel není možné žádným způsobem ověřit, protože platforma neposkytuje výroční zprávy a s novináři její zástupci nekomunikují.

Lukáš Polák: Satelitní Digi TV má v Česku podle odhadu 220 tisíc zákazníků

Telefónica O2 připouští, že špatně odhadla zájem svých zákazníků o domácí videopůjčovnu O2TV. I když ji může využívat všech téměř 140 tisíc předplatitelů digitální televize O2TV, ve skutečnosti ji používá jen zlomek. V exkluzivním rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl nedávno jmenovaný generální ředitel Telefóniky O2 Czech Republic Luis Malvido.

Jan Potůček: Šéf Telefóniky O2 připustil, že o domácí videotéku O2TV není zájem

Plaformy - vývoj do roku 2012 - Skylink

Takováhle je vize výkonného ředitele společnosti TradeTec, provozovatele Skylinku v České republice, Jaromíra Glisníka o vývoji jednotlivých platforem digitální televize do roku 2012. Předpověď se týká hlavního televizoru. (Zdroj: Skylink)

27 % domácností bude na konci roku 2012 využívat na hlavním televizoru příjem digitální terestrické televize. Alespoň takové jsou předpovědi satelitní platformy Skylink, jejíž představitelé se opírají o veřejně přístupná data providerů, statistiky prodejců a vývoj trhu. Zatímco v současné době podle výkonného ředitele společnosti TradeTec Jaromíra Glisníka využívá DVB-T 29 % televizních domácností, o rok později jich bude 30 %, a poté klesne jejich počet o 3 %.

Lukáš Polák: Glisník, Skylink: DVB-T bude mít v roce 2012 asi 30 % domácností

Server DigiZone.cz dostal jako jediné médium exkluzivní možnost nahlédnout do zákulisí vysílání speciálu Nový Start, který Česká televize připravila na svém zpravodajském kanálu ČT 24 při příležitosti návštěvy prezidentů USA a Ruska, Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva, v Praze. Ti ve čtvrtek podepsali v hlavním městě smlouvu o omezení jaderného arzenálu.

Lukáš Polák: Na návštěvě u… vysílání ČT 24 ze summitu Obama – Medveděv
Lukáš Polák: ČT 24 zaznamenala díky návštěvě prezidentů USA a Ruska rekord

KL24

Na družici Eurobird 9 (pozice 9 st. východně) mohou nyní najít majitelé satelitních HD boxů dva atraktivní nekódované programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Tím prvním je nedávno spuštěný francouzský kanál Mezzo Live HD společnosti Lagardère, druhým pak Sundance Channel HD. Oba programy budou pravděpodobně v dohledné době zakódovány systémem podmíněného přístupu Viaccess.

Lukáš Polák: Dva atraktivní HD programy prozatím nekódovaně ze satelitu

Jaká událost byla podle vašeho názoru v tomto týdnu nejzásadnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).