Hlavní navigace

Digitalizace bez Novy? Šlo by to, potvrzuje ČTÚ

26. 9. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Televize Nova Autor: 115393
Digitálním televizím včera došla trpělivost. Poté, co televize Nova odmítla přistoupit na Technický plán přechodu na zemské digitální vysílání, uspěla s žalobou proti výsledku licenčního řízení na digitální programy a podala kasační stížnost proti tomu, že se nemůže účastnit projednávání další podobné žaloby od televize Prima, požadují její vyloučení z procesu digitalizace. Nova by podle nich mohla nadále vysílat analogově, a to až do konce své prodloužené licence, roku 2017.

Kmitočty nejsou potřeba

Asociace digitálních televizí (ADT) vychází z jednoduché představy: pokud Nova všemi možnými kroky zdržuje proces digitalizace, neměl by ji nikdo nutit, aby přešla na digitální vysílání. Tím, že TV Nova odmítla přistoupit na Technický plán přechodu na digitální vysílání, jasně deklarovala, že o tento druh šíření signálu nemá zájem. Proto vyzýváme příslušné státní orgány, aby nezvýhodňovaly společnost CET 21 ve srovnání se subjekty, které aktivně napomáhají digitalizaci, uvedla ADT ve svém včerejším prohlášení. Sestavení čtyř celoplošných digitálních sítí pro první fázi digitalizace se podle ní obejde bez nynějších analogových kmitočtů Novy.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nám potvrdil, že to je technicky možné. Sestaví se plánované sítě a dostane se také na mobilní operátory, kteří chtějí zahájit televizní vysílání pro mobilní telefony ve formátu DVB-H, uvedl na tiskové konferenci místopředseda ADT a generální ředitel zpravodajské televize Z 1 Martin Mrnka. Asociace se domnívá, že Nova jasně projevila svůj negativní postoj k digitalizaci žalobami proti uděleným digitálním licencím, ale i kasační stížností, která zablokovala projednávání podobné žaloby od televize Prima. Kdyby Nově šlo o bezproblémový přechod na digitální vysílání, musela by po úspěšné žalobě svoji kasační stížnost stáhnout, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dostala prostor pro odstranění chyb v odůvodnění, proč některým společnostem digitální licenci udělila a jiným ne, míní členové ADT.

Nadržují soudy Nově?

Fero Fenič

Majitel plnoformátové televize Febio Fero Fenič se pozastavil nad tím, proč Městský soud v Praze neprojednal všechny žaloby proti výsledku licenčního řízení na digitální programy najednou. Proč je nespojil v jedno řízení, když jde v podstatě o totéž, nebo proč z nich neudělal dvě řízení? Proč přišla z šesti nebo sedmi žalob první na řadu právě ta od televize Nova? A proč tyto žaloby projednává soudce, který se v minulosti nikdy nezabýval mediálními kauzami? ptá se Fenič. Kromě Novy s žalobou proti výsledku licenčního řízení uspěla také Galaxie sport, vlastněná stejně jako Nova společností CME. Další dvě žaloby od společností FTV Prima a Minority napadli další neúspěšní žadatelé kasační stížností a žalobu firmy Step PR soud dosud neprojednal.

Nova se podle představitelů šesti digitálních televizí snaží odsunout přechod na digitální vysílání, protože cítí možnost zvýšit výnosy z prodeje reklamních časů. Příští rok totiž Česká televize omezí vysílání reklamy na polovinu a od roku 2008 o ni přijde zcela. Reklamní zadavatelé se pak budou logicky obracet na Novu a Primu. Nova už minulý týden oznámila, že od Nového roku zvýší ceny za reklamu. To je výsměch celému procesu digitalizace, říká předseda ADT a generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín. Česká televize totiž měla přijít o reklamu mimo jiné proto, aby se inzerenti obraceli na nové digitální programy a pomohli jim tak překonat problematické začátky vysílání. Pro příští rok by takto ČT přišla asi o 600 milionů korun, od roku 2008 pak o více než miliardu. Tyto peníze ale místo digitálních stanic získají komerční televize Nova a Prima.

Spatřujeme v tom prvky nekalé soutěže a podnikneme v tomto směru příslušné kroky, prohlašuje ADT. Jiří Balvín na tiskové konferenci nevyloučil, že se nové televize obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten se podle něj o situaci již zajímá. Od ostatních provozovatelů, zejména České televize a Primy, asociace očekává, že se společně s RRTV, ČTÚ a parlamentem zasadí o co nejrychlejší zahájení digitálního vysílání, byť by se mělo týkat jen omezeného území České republiky. Nové digitální stanice ale nemohou zahájit vysílání, dokud nebude jasné, jak RRTV vyřeší problém s napadenými licencemi. My tvrdíme, že nám licence nikdo nesebral, pouze napadl neudělení licencí někomu jinému a že je třeba pouze lépe zformulovat odůvodnění, říká Jiří Balvín.

Vysílání jen pro Prahu, Brno a Ostravu?

Petr Chajda

Některé digitální televize zvažují, že by zahájily vysílání přes satelit a v kabelových rozvodech. To jim ale nemůže nahradit původně očekávané pokrytí a divácký dosah. Zjišťoval jsem si možnost vysílat přes kabel a satelit, ale nevyplatilo by se nám to. V kabelech už není prostor pro nové stanice, leda že by zdigitalizovaly. Jenže digitální kabelovku zatím nabízí jen Karneval a to ještě na omezené části své sítě. U satelitu se zase kvůli konkurenčnímu boji, který vyvolala nová placená platforma Digi TV, očekává pokles cen, řekl serveru DigiZone.cz generální ředitel digitální televize Barrandov Petr Chajda. Zpravodajská stanice Z 1 podle Martina Mrnky o kabelovém a satelitním vysílání uvažuje, nešlo by však o plnohodnotný program. Nebyla by to Z 1, ale nějaká osekaná verze, protože bychom nemohli počítat s tolika diváky jako u pozemního vysílání, vysvětluje Mrnka.

K tomu, aby mohly začít vysílat po kabelu a přes satelit, však digitální televize potřebují novou licenci. Její vydání ale není tak složité jako v případě pozemního vysílání. Získá ji v podstatě každý zájemce, jenom musí splnit zákonné podmínky. Tímto způsobem začínala vysílat televize Óčko, která byla původně jen satelitním a kabelovým programem. Později se objevila v přechodném multiplexu A v Praze, krátce v multiplexu C v Praze a Brně a nyní vysílá v multiplexu B pro Prahu. Pokaždé šlo ale jenom o zkušební vysílání, které může kdykoli skončit. V případě multiplexu B platí experimentální licence pro obsah pouze do konce tohoto roku. Sice se dá předpokládat, že ji RRTV prodlouží i pro příští rok, 30. června 2007 ale skončí platnost přechodných multiplexů A, B i C. Od července by je měly nahradit definitivní digitální sítě. Zda tomu tak bude doopravdy, záleží na Technickém plánu přechodu.

ČTÚ: S Novou zatím počítáme

Telekomunikační úřad i přes včerejší výzvu digitálních televizí s Novou v procesu digitalizace nadále počítá. Musíme postupovat podle zákona, a ten nám říká, že všechny současné televize mají mít rovné podmínky. Jiná situace by nastala, pokud by Nova nepodepsala Technický plán přechodu, řekl serveru DigiZone.cz předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Skutečnost, že Nova odmítla podepsat už minulý návrh, nic neznamená, protože Rada ČTÚ dokument oficiálně neschválila a pracuje na jeho změně. K veřejnému připomínkovému řízení ho předložíme do konce října a koncem listopadu bychom o něm chtěli hlasovat, uvedl Pavel Dvořák. Asociace digitálních televizí ale upozorňuje, že Nova ani k první verzi Technického plánu přechodu nedodala žádné připomínky a na rozdíl od Primy nevyjádřila ochotu s textem souhlasit (byť v případě Primy šlo o podmínečný souhlas za předpokladu splnění několika bodů, jako je dostatečné pokrytí v každé fázi digitalizace a dostatečná penetrace set-top-boxů).

DZ Kulatý stůl - Pavel Dvořák

Pokud by Nova nepodepsala Technický plán přechodu, přišla by o možnost bonusové licence a museli bychom sestavit první čtyři digitální sítě bez jejích kmitočtů. I s touto možností ale počítám a je to realizovatelné, uvedl pro DigiZone.cz Pavel Dvořák. Analogové kmitočty Novy ve III. televizním pásmu nejsou podle předsedy Rady ČTÚ pro chystané definitivní multiplexy ve IV. a V. pásmu potřebné. Určitá potíž by nastala ve chvíli, kdy by Česká republika začala uvažovat o digitálním rozhlasovém vysílání ve formátu T-DAB. Prakticky je ale možné zařídit, aby Nova vysílala analogově do konce platnosti své licence v roce 2017, míní Dvořák. S touto možností však Nova zřejmě nepočítá. Spíše se snaží vyjednat lepší podmínky a využívá k tomu nejen možnost podávat žaloby, ale také skutečnosti, že neexistuje žádný zákonný způsob, jak ji nedobrovolně zbavit analogových kmitočtů.

MMF24

Musíme se domluvit, říká Nova

Petr Dvořák Nova

Sama Nova včerejší prohlášení ADT rezolutně odmítla. Televize Nova pokládá výzvu a závěr tiskové konference Asociace digitálních televizí za naprosto absurdní. Nova již mnohokrát deklarovala připravenost přechodu na digitální vysílání a jako jediná komerční televize v České republice už provozuje řádné digitální vysílání v Praze, Brně a Ostravě, prohlásil generální ředitel Novy Petr Dvořák. TV Nova má platnou licenci, umožňující vysílat jak analogově, tak digitálně. Už proto je požadavek ADT nesmyslný. Namísto toho by jednotliví významní hráči na digitálním trhu měli najít společné řešení, které nepoškodí ani jednu ze zúčastněných stran, dodal. Kvůli vyostřeným vztahům s digitálnímu televizemi nyní hrozí, že se Nova odmítne zúčastnit experimentálního vysílání multiplexu A v Domažlicích.

Již nyní je jisté, že pokud se Nova domažlického experimentu zúčastní, bude si klást podmínku, že v oblasti nedojde k vypnutí analogového signálu. Neexistuje ani žádný právní nástroj, jak by k němu mohlo dojít, aniž by Nova s odebráním kmitočtů souhlasila. To včera v rozhovoru pro server iDnes.cz potvrdil i předseda RRTV Václav Žák. Šéf vysílací rady nedávno serveru DigiZone.cz dokonce řekl, že odebrání analogových kmitočtů Novy nebude možné ani v případě, že televize podepíše Technický plán přechodu. Důvodem je skutečnost, že současná licence Novy platí pro zemské televizní vysílání jako takové, aniž by vymezovala analogovou nebo digitální formu. Nova tak může získat nové digitální kmitočty, ale těch starých analogových se může vzdát jenom sama. A to jen tak neudělá.

Jak byste řešili spor TV Nova a digitálních televizí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).