Hlavní navigace

Digitální rozhlasový DAB multiplex firmy Teleko chystá rozšíření nabídky

11. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Teleko šíří signál digitálního rozhlasu v Praze, Příbrami, Brně, na Ostravsku a také ve východních Čechách z vysílače Černá hora. Typ programu nové pozice je označen jako Pop Music.

Včera odpoledne se v rozhlasovém multiplexu firmy Teleko objevila již patnáctá pozice.  Ta je označena jako „TEST“ a zatím přenáší v normě MPEG4-AAC s datovou rychlostí 64 kbps zpěv ptáků. Doprovodný text zní: Připravujeme pro Vás nový program. Typ programu je nastaven na „Pop Music“. Zároveň s přidáním nové pozice z názvů již vysílaných stanic zmizelo „+“ označující, že je konkrétní stanice vysílána se zdrojovým kódováním MPEG4-AAC – zjednodušeně DAB+.

ROZHOVOR: Digitalizace rozhlasu bychom měli využít, než bude pozdě, říká šéf SeeJay Radia

Multiplex má v tuto chvíli obsazenu prakticky veškerou datovou kapacitu, přidání dalších programů tak bude možné pouze tehdy, pokud provozovatel omezí datový tok již vysílaných stanic. Dá se tedy očekávat, že do budoucna budou do DAB+ převedeny i programy ČRo Dvojka a ČRo Wave, které jsou dosud šířeny s méně efektivním zdrojovým kódováním MPEG-Layer II. Tyto dvě stanice mají ale možnost poslouchat i majitelé vybraných starších T-DAB přijímačů bez normy DAB+.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas v Česku nabídne další operátor. Nejdřív z Klínovce a později i v Praze

Lákadlem by multiplexu zajisté byly programy ČRo Jazz a Rádio Junior, které na rozdíl od ostatních programů Českého rozhlasu vysílají pouze na internetu. Připomeňme, že licenci pro celoplošné digitální šíření rozhlasového signálu získala nedávno od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) doposud výhradně internetová stanice SeeJay Radio, která právě v multiplexu operátora Teleko plánovala spustit své vysílání. To je dostupné kromě Prahy i v Příbrami, Brně, na Ostravsku a z východočeské Černé hory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je členem Československého DX klubu. Působí na Katedře radioelektroniky ČVUT-FEL v Praze v Laboratoři radiových vysílačů a přijímačů. Specializuje se na systémy pro digitální rozhlasové a televizní vysílání. 

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).