Hlavní navigace

Digitální televize dorazila do Hradce Králové. Jak ji naladit?

2. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Ještě týden si budou moci diváci v Hradci Králové a blízkém okolí užívat zkušební vysílání zemské digitální televize. Od minulého pátku mohou naladit přechodný digitální multiplex A s programy České televize, Novy a Českého rozhlasu. Experiment potrvá necelé dva týdny, skončit by měl v úterý 8. dubna, na druhý a závěrečný den konference Internet ve státní správě a samosprávě. UVNITŘ MAPA POKRYTÍ + UMÍSTĚNÍ VYSÍLAČE

Jak vyzrát na televizní signál

Zkušební vysílání probíhá na kanálu 54 z budovy společnosti T-Mobile v Collinově ulici 420 přímo v rozšířeném centru Hradce Králové. Pro vysílání jsme použili anténu umístěnou ve výšce 26 metrů, která svým dosahem pokryje území města Hradce Králové a okolí, sdělil Martin Roztočil, ředitel úseku vysílacích služeb Českých Radiokomunikací, které provozují stejný multiplex s totožným obsahem i v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem a Domažlicích. Pro příjem signálu je nutný set-top-box pro zemské digitální vysílání propojený s analogovým televizorem nebo integrovaný digitální televizor a nejlépe venkovní anténa, protože signál je velmi slabý.

Hradec Králové mux A mapa malá

Mapa předpokládaného pokrytí signálem zemské digitální televize v Hradci Králové (kliknutím lze zvětšit)

Region ČR přechodné multiplexyPodrobnosti o digitálním multiplexu A

V Hradci Králové dočasně vysílá tzv. přechodný digitální multiplex A s programy České televize, televize Nova a Českého rozhlasu. Tuto digitální síť mohou naladit také diváci v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem a Domažlicích. Pokud vás zajímají podrobnosti o tomto multiplexu a mapy pokrytí, podívejte se na speciální stránku věnovanou digitální síti A.

Radiokomunikace sice deklarují výkon vysílače až 1kW, podle mediální zástupkyně firmy Marie Fianové ale útlum kabelu, kanálový filtr a zisk antény na televizním kanálu snižují skutečně vyzářený výkon až na 200W. Podle teoretické mapy pokrytí by přesto měli toto digitální vysílání naladit i diváci mimo Hradec Králové, zejména jihozápadním směrem na Lázně Bohdaneč a Heřmanův Městec. Není to tak úplně nereálné, protože u Heřmanova Městce se terén mírně zvedá a diváci mají výhled do polabské nížiny směrem na Hradec Králové. Vysílání začalo v pátek ve 12:15 a skončit může příští pátek. ČRa i Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který k tomuto experimentu vydal krátkodobé povolení platné na dva týdny, ale v oficiální tiskové zprávě potvrdili ukončení vysílání v úterý 8. dubna.

Hradec Králové mux A umístění vysílače

Umístění vysílače v Hradci Králové: budova T-Mobile, Collinova 420

Jede jen ČT a Nova, Primy se diváci nedočkají

Co lze z Hradce Králové digitálně naladit? Z televizních programů ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24 a Novu, z rozhlasových stanic pak ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Prahu, ČRo 3 – Vltavu, ČRo 4 – Rádio Wave, Rádio Česko, ČRo D-dur a ČRo Leonardo. Z programů, které ve východních Čechách analogově nevysílají, diváci uvítají zejména sportovní a zpravodajský kanál ČT, poněkud méně pak rozhlasové stanice ČRo 4 – Rádio Wave pro mladé, zpravodajské Rádio Česko, hudební ČRo D-dur a vědecko-populární ČRo Leonardo. Většina diváků přece jenom není zvyklá poslouchat rádio prostřednictvím televize.

Stanice multiplexu A
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
TV Nova logo zmenšené
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo

V internetových diskusích okolo pátečního startu hradeckého multiplexu (vysílání začalo čtvrt hodiny po poledni a pokračovalo nepřerušovaně po celý víkend a začátek tohoto týdne) se objevují názory, že od pondělí 7. dubna, kdy v Hradci Králové začíná konference Internet ve státní správě a samosprávě, doplní stávající digitální nabídku také program televize Prima. To však není pravda. Prima digitálně vysílá pouze v pražském multiplexu B, který provozuje společnost Czech Digital Group a nemá smlouvu s Českými Radiokomunikacemi. Test probíhá hlavně kvůli konferenci, na které chce ČTÚ demonstrovat, jak fungují jeho vozy pro měření pokrytí signálem DVB-T.

BRAND24

V centru příjem i na pokojovou anténu

Zájemci o digitální televizi ladili hradecký multiplex od pátečního odpoledne a v centru města potvrdili příjem i na pokojovou anténu. „Bydlím cca 500 m od vysílače, jede to perfektně. Přijímám na pokojovou anténu, tak nevím, proč čekat na 7. nebo 8. dubna,“ píše jeden z diskutujících na fóru serveru Digitálnítele­vize.cz. Mírně problematický příjem potvrdil i čtenář v Pražského předměstí na jihu Hradce Králové, který má natočenou anténu na vysílač Krásné, tedy na úplně opačnou stranu, než je budova T-Mobilu: „Úroveň signálu je 72 až 78 procent, výjimečně 66 procent, úroveň bitové chyby 0, dvakrát za den jsem zaznamenal krátce zkostičkování obrazu asi na sekundu, to ale mohlo být přenosem ze závodu.“

Ilustrační anténa sítoMáte správnou anténu pro příjem digitální televize?

Jedním z největších problémů při příjmu zemské digitální televize je volba správné antény. Digitální signál je velmi citlivý a pokud používáte antény se zesilovači, zejména tzv. polská síta, můžete být sice v místě s dobrým příjmem digitální televize, anténa ale bude přesycená a žádné programy nenaladíte. Se základy televizní anténařiny seznamuje čtenáře serveru DigiZone.cz odborník Zbyněk Poisl.

Přímo v centru města naladil digitální vysílání multiplexu A čtenář z Masarykova náměstí. I přes poměrně malou vzdálenost Pardubic (20 km) v tomto krajském městě diváci hradecký experiment nenaladí. Signálu v cestě vadí Kunětická hora a několik kopců. Štěstí by mohli mít jen fanšmejkři na severozápadním okraji Pardubic, ovšem s anténou uzpůsobenou dálkovému příjmu televize. Nicméně pro hradecké diváky je tento test velmi zajímavý, protože řádného digitálního vysílání se dočkají až za dva roky (Česká televize), případně do tří let (komerční stanice) – viz termíny v návrhu Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání, který by měla v dubnu projednat vláda.

Mají podobné experimenty smysl?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).