Hlavní navigace

Digitální televize dorazila na Pardubicko, ale s omezením

31. 3. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
Devět místo čtyř televizních programů mohou od pondělního odpoledne naladit diváci na Pardubicku a Vysočině, kteří přijímají televizní signál z vysílače Krásné v Železných horách. Musí si ale pořídit set-top-box nebo nový televizor s integrovaným digitálním tunerem. Do Pardubického kraje dorazila zemská digitální televize, i když s určitým omezením. Kvůli obavě z rušení analogové televize v Polsku musí vysílač Krásné vysílat mnohem menším výkonem.

Původně měly odstartovat jen komerční televize

Start zemského digitálního televizního vysílání na Pardubicku byl naplánovaný na dnešek, už od pondělního odpoledne ale České Radiokomunikace toto vysílání testují, takže mnoho diváků přešlo na digitální příjem televize ještě před jeho oficiálním startem. Původně měla začít z vysílače Krásné vysílat pouze digitální síť 2 s pěti nejsledovanějšími komerční televizemi: Novou, Novou Cinema, Primou, Primou Cool a TV Barrandov. Veřejnoprávní Česká televize měla následovat až za dva měsíce, 31. května. Vedení ČT se ale nakonec dohodlo s Českými Radiokomunikacemi a především s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), a start svého digitálního vysílání na Pardubicku uspíšilo.

Vedly nás k tomu především zkušenosti z jiných oblastí, kde digitální vysílání začínalo jen s jednou sítí a divákům chyběla kompletní digitální nabídka základních programů, vysvětluje technický ředitel ČT Rudolf Pop. Předčasný start se ale neobešel bez problémů: ČTÚ musel snížit výkon digitálního vysílání ČT z Krásného na čtvrtinu předpokládané hodnoty – ze 100 kW na 25 kW. Důvodem je riziko rušení analogového televizního vysílání v Polsku, vysvětlil předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Ze stejného důvodu úřad omezil také výkon digitálního vysílání komerčních televizí z Krásného.

Pardubice 200

Podrobnosti o digitální televizi na Pardubicku

Jaké jsou technické parametry zemského digitálního televizního vysílání na Pardubicku? Zajímá vás, které programy, v jakých sítích a na kterých kanálech naladíte? Kdy se bude vypínat analogové vysílání a co potřebujete pro to, abyste mohli přijímat digitální televizi? Chcete si prostudovat mapu pokrytí digitálním signálem z východočeského vysílače Krásné? To vše najdete na jednom místě v kapitole Pardubice stálé přílohy serveru DigiZone.cz Digitální vysílání v regionech.

Vysílač Krásné šíří devět televizí a dvanáct rádií

Omezený výkon se nijak nedotkl kvality příjmu digitálního vysílání v krajském městě. V Pardubicích lze nyní na obyčejnou anténu, napojenou na set-top-box nebo digitální televizor, z vysílače Krásné naladit devět televizních a dvanáct rozhlasových programů. V digitální síti 1 na kanálu 32 vysílají televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 4, ČT 24 a rozhlasové stanice ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha/ČRo 6, ČRo 3 – Vltava, ČRo Rádio Wave, ČRo Rádio Česko, ČRo Leonardo, ČRo D-dur. Digitální síť 2 na kanálu 39 nabízí pět komerčních televizí, jmenovaných výše.

Analogové vysílání televizních programů ČT 1, ČT 2, Nova a Prima z Krásného pokračuje. Vypínat se bude až příští rok v červnu. Start digitálního televizního vysílání se také nijak nedotkl rozhlasových stanic, které z tohoto vysílače analogově vysílají v pásmu FM. Posluchači nadále naladí ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Prahu, ČRo 3 – Vltavu, ČRo Pardubice, Rádio Impuls, Frekvenci 1 a Rádio OK. Pokud však budou chtít využít další stanice veřejnoprávního rozhlasu, neobejdou se bez digitálního příjmu přes set-top-box nebo televizi. To se týká především Rádia Wave, Rádia Česko, stanic D-dur a Leonardo.

Vysílač Pardubice - Krásné

Vysílač Krásné, z něhož v pondělí začaly testovat digitální televizní sítě 1 a 2. Na polovinu dubna naplánovaly České Radiokomunikace výměnu jeho antény.

Nižší výkon vysílače připraví 150 tisíc diváků o signál

Nižší výkon vysílače, dokonce čtvrtinový oproti plánované hodnotě, se odrazí na zhoršeném nebo vůbec žádném příjmu digitálního vysílání z Krásného na samé hranici předpokládaného dosahu tohoto vysílače. Zejména na Vysočině a na Rychnovsku. Podle výpočtů Českých Radiokomunikací by to mělo znamenat, že signál nezachytí asi 150 tisíc diváků, kteří by ho jinak při plánovaném výkonu chytali, řekl serveru DigiZone.cz technický ředitel televize Barrandov Michal Kratochvíl. Nižší výkon vysílače se podle něj podepíše na efektu „větších ementálských děr“ v pokrytém území – tedy že se zvětší počet míst, které se ocitnou bez signálu, protože jim v příjmu budou bránit různé překážky.

Jak dlouho se bude z Krásného digitálně vysílat omezeným výkonem, není jasné. Nejhorší varianta počítá s pěti lety, protože do roku 2015 jsou v celé Evropské unii chráněné analogové televizní kmitočty před rušením digitálními vysílači. Vzhledem k tomu, že Polsko s pozemní digitalizací televizního vysílání velice zaostává, bude záležet na tom, jak rychle zahájí digitální vysílání v příhraničí s východními Čechami. Podle technického ředitele ČT Rudolfa Popa proběhne krátce po spuštění digitálního vysílání z Krásného intenzivní měření signálu v celé oblasti, které by se mělo dotknout i Polska. Na základě jeho výsledků by se výkon Krásného mohl zvýšit, i když zatím ne na definitivních 100 kW.

Pokrytí digitálním signálem z Krásného při plném a omezeném výkonu
Krásné - výkon 100 kW
Krásné - výkon 25 kW

Zdroj: České Radiokomunikace (mapy lze kliknutím zvětšit)

Vlevo je teoretická mapa pokrytí digitálním signálem z vysílače Krásné při plném výkonu 100 kW, vpravo je fialově naznačeno předpokládané pokrytí při sníženém výkonu 25 kW (tmavší fialová plocha; světlejší ukazuje dosah signálu při plném výkonu). Obě mapky lze kliknutím zvětšit.

cif 24 - early cena - média

Další multiplexy se na Krásné nechystají

Současná programová nabídka digitálního vysílání z Krásného je definitivní, žádné další digitální sítě kromě prvních dvou se na tento vysílač nechystají. Diváci, kteří budou chtít přijímat multiplex 3 s programy Public TV, Z1 a Rádiem Proglas, budou muset od srpna nasměrovat svoji anténu z jihu na sever – a signál nepřijímat z Krásného, nýbrž z krkonošské Černé hory. Právě odtud už mnoho obyvatel Pardubického kraje digitální signál přijímá, protože od loňského léta zde digitálně vysílá Česká televize. Letos v srpnu se přidají multiplexy 2 a 3 s komerčními kanály. Do té doby ale bude možné komerční televize digitálně naladit pouze z Krásného – tedy alespoň ty, které vysílají v digitální síti 2.

Start digitálního vysílání z Krásného je také dobrým argumentem pro majitele a správce domů v dosahu tohoto vysílače, aby upravili společné televizní antény (STA) pro příjem digitální televize. Podle Oldřicha Korynty z pardubické společnosti Star-mont, která se zabývá úpravami antén, lze rekonstrukce STA do termínu vypnutí analogového televizního vysílání na Pardubicku s jistotou stihnout jen tehdy, najmou-li si majitelé domů servisní firmy do konce letošního roku. Poté by se mohlo stát, že všechny servisní společnosti budou mít příliš mnoho zakázek a úpravu by do konce června příštího roku, kdy skončí analogové vysílání z Krásného, nestihly.

Stačilo by vám devět televizních programů jako kompletní dostupná televizní nabídka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).