Hlavní navigace

Do České republiky vstupuje nový HDTV kanál, další čeká přeměna

24. 7. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Čeští diváci se mohou těšit od srpna na program Spektrum ve vysokém rozlišení obrazu. Prozatím bude dostupný pouze v digitální kabelové síti společnosti UPC Česká republika, ale jednání s dalšími operátory již probíhají. Tuto stanici také kompletně čeká redesign grafického vizuálu. Diváci se také mohou těšit na již dříve oznámenou proměnu seriálového a filmového kanálu Hallmark na Universal Channel. A aby toho nebylo málo, ze satelitů Astra by měly konečně zmizet „odpadní“ kanály propagující erotické linky.

Spektrum se mění, Hallmark též

Dokumentární kanál Spektrum, který patří mezi kabelovými a satelitními diváky k nejoblíbenějším, chystá od 2. srpna kompletní změnu svého grafického vizuálu a loga a také zařazení nových pořadů. Důraz klademe i na bohatou vlastní produkci a nákup té kvalitní, zahraniční, uvedl při této příležitosti chief executive officer společnosti Chello Central Europe Levente Malnayi. Od 3. září se pak filmový kanál Hallmark v nabídce všech provozovatelů kabelové, satelitní a IP televize změní na Universal Channel. Dlouho očekávaný rebranding se podle Jany Bryndové, mediální zástupkyně Universal Channel pro Českou republiku a Slovensko, nedotkne zaměření stanice. Televize ale bude chtít oslovovat i mladší publikum. Více než 30 německých erotických kanálů, které lákají prostřednictvím satelitu Astra statickou obrazovkou nebo jednoduchými videy na erotické linky, bude koncem příštího roku ukončeno. Stane se tak po zásahu Kommission für Jugendmedienschutz (KJM), která dohlíží na ochranu dětí v médiích a podobně.

Lukáš Polák: Spektrum se divákům představí 2. srpna kompletně v novém a v HD verzi
Jan Potůček: Hallmark se změní na Universal Channel od 3. září, chce oslovit i mladé
Lukáš Polák: Ze satelitu Astra zmizí další kanály lákající na erotické linky

Pražáci už nemohou terestricky sledovat Primu HD a TV Noe

Úderem půlnoci ze čtvrtka na pátek přestal v Praze vysílat multiplex 3 na menších vysílačích Strahov, Ládví a Zelený pruh. Digitální síť na kanále 46 obsahovala část stejných programů jako multiplex 3 ze silných vysílačů Žižkov a Cukrák, navíc ale nabízela televize Prima HD a Noe. Ty už není možné pozemní cestou naladit, protože Český telekomunikační úřad (ČTÚ) provozovateli této sítě, společnosti Czech Digital Group (CDG) odebral oprávnění pro digitální vysílání na kanále 46. Firma CDG se hodlá proti tomuto rozhodnutí bránit u soudu. Ve věci stále probíhá správní řízení, společnost CDG podala proti rozhodnutí rozklad. Musíme vyčkat verdiktu rozkladové komise, uvedl v této věci předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. Vypnutím multiplexu 3 na 46. kanálu byly také ohroženy plány chystané televize Inzertmax. Ta měla v Praze prostřednictvím těchto tří vysílačů šířit od října svůj program. Kanál v současné době situaci řeší.

TV Noe - technické potíže

Tentokrát už o technickou chybu nejde. Multiplex 3 na 46. kanálu se pravděpodobně odmlčel definitivně. (Foto: autor)

Jan Potůček: Praha přišla o dva digitální programy: Primu HD a televizi Noe
Lukáš Polák: Czech Digital Group přišla o 46. kanál pro multiplex 3. ČTÚ to odmítá povrdit
Lukáš Polák: Televize Inzertmax analyzuje situaci po vypnutí 46. kanálu v Praze
Lukáš Polák: Prima HD i TV Noe v kabelových a IPTV sítích beze změn

Premiér Nečas by zrušil Jedničku i Čtyřku České televize

Česká televize by se měla soustředit především na svou službu veřejnosti a neplést se do cesty čistě komerčním kanálům. Myslí si to premiér Petr Nečas (ODS), který v on-line chatu na zpravodajském serveru Aktuálně.cz reagoval na dotazy čtenářů po prvním zasedání nové vlády. Jako prostý televizní divák, ne jako předseda vlády, mohu pouze říci svůj subjektivní dojem: ČT 1 a ČT 4 neplní úkoly veřejnoprávního vysílání a jsou to v podstatě poplatky dotované na komerční plytkou zábavu orientované sportovní a zábavní kanály, uvedl Nečas. České televize se zastal pedagog pražské Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Milan Šmíd. Tvrdit, že ČT 1 svoje úkoly neplní jako celek, je nepřípustnou generalizací, které se dopouštějí zvláště ti diváci, kteří sledují ČT 1 pouze občas a pouze ve večerních hodinách, řekl Šmíd agentuře ČTK. Kavčí hory podle něj naplňují poslání televize veřejné služby tím, že vysílají pořady, které by se na komerčních stanicích neobjevily.

ČT HD screenshot 500

Sport je podle Petra Nečase doménou placených kanálů. (Foto: autor)

Jan Potůček: Premiér Petr Nečas zpochybnil důvod existence programů ČT 1 a ČT 4
Jan Potůček: Jiří Janeček nechce komentovat výroky premiéra Nečase o České televizi

Stručně

Aktuální mapy pokrytí zemské analogové a zemské digitální televize vyvěsil na svůj web http://dtv.ctu.cz Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Mapy zachycují aktuální stav pokrytí po vypnutí analogového vysílání na Sušicku a Českobudějovicku, a také všechny spuštěné dokrývače digitálních sítí 1, 2 a 3. Úřad rovněž doplnil technické parametry všech spuštěných digitálních dokrývačů.

Jan Potůček: ČTÚ aktualizoval na webu mapy pokrytí analogové i digitální televize

Satelitní služba Digi TV pokračuje v odpojování programů z původního kódovacího systému Nagravision 2, který byl opakovaně prolomen piráty a umožňoval příjem placených televizí bez oficiální karty operátora. Během pátku Digi TV znemožnila nelegálním divákům příjem prémiového filmového kanálu HBO. O několik dní dříve se tak stalo u hudebních stanic MTV Czech a Musicbox.

Jan Potůček: Satelitní Digi TV odpojila pirátům českou verzi filmového kanálu HBO
Lukáš Polák: Další hudební stanice pro černé diváky satelitní Digi TV odpojeny

3D televize už by mohla být na konci tohoto měsíce standardizovaná, alespoň co se týká obchodních podmínek. Vyplývá to z kroků, která prozatím udělalo konsorcium Digital Video Broadcasting Project (DVB Project). To vydalo dvacetibodový dokument, v němž se snaží dát stereoskopickému zobrazování určitý řád. Dvanáctistránkový materiál shrnuje požadavky provozovatelů sítí a obsahuje celkem patnáct kapitol.

Avatar 3D screenshot - Anixe HD

Jeden ze způsobů 3D zobrazování – side-by-side. (Foto: autor)

Lukáš Polák: Konsorcium DVB Project udělalo jeden z kroků ke standardizaci 3D televize

Změny v hlavní zpravodajské relaci Události plánuje od příštího roku Česká televize. Na programu ČT 1 by měly být Události kratší než dnes a navazovat by na ně měly Události v regionech tak, jako tomu bylo již dříve. Serveru DigiZone.cz to řekl budoucí šéf programu ČT 1 Radan Dolejš. Už jsme se na tom dohodli s Romanem Bradáčem (budoucím ředitelem ČT 24, pozn. red.), uvedl Dolejš.

Jan Potůček: ČT od ledna zkrátí Události a naváže na ně Událostmi v regionech
Jan Potůček: ČT 24 má potenciál pětiprocentního podílu na trhu, tvrdí její odcházející šéf

ebf - partner 1

Česká a Slovenská republika se příští rok opět spojí, aby společně našly další Česko-Slovenskou SuperStar. Ředitelé TV Nova a TV Markíza se na tom dohodli se společností FremantleMedia, která drží licenci k tomuto formátu. K Martinovi Chodúrovi, vítězi první řady této mezinárodní pěvecké soutěže, se tak brzy připojí další federální hvězda.

Jan Potůček: Nova s Markízou chystají na příští rok další Česko-Slovenskou SuperStar

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).