Hlavní navigace

Domažlice jako pokusný králík digitalizace?

7. 6. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 29
Tři sta tisíc obyvatel Domažlicka se stane už letos na podzim „pokusným materiálem“ pro pilotní projekt spuštění zemského digitálního vysílání a vypnutí analogové televize. O podmínkách experimentu nyní intenzivně jedná Český telekomunikační úřad (ČTÚ) s provozovateli přechodných digitálních sítí, Českou televizí a komerčními stanicemi Nova a Prima. Domažlice jsou jednou ze dvou příhraničních oblastí s Německem, které budou muset přejít na digitální vysílání jako vůbec první v republice.

Problém s 12. kanálem eskaluje

Domažlice mají podobný problém jako vysílač Buková hora na Ústecku, analogové televizní vysílání na 12. kanále tu ruší digitální rozhlasNěmecka. Zatímco u Bukové hory se tato potíž týká kmitočtu, na kterém vysílá televize Nova, na Domažlicku je rušený program ČT 2. Respektive dochází ke vzájemnému rušení ČT 2 a digitálního rozhlasu na německém území. Na základě mezinárodních dohod má 12. kanál ve střední a západní Evropě připadnout digitálnímu rozhlasu, takže německé požadavky mají přednost před analogovou televizí v České republice. Německo navíc opakovaně požádalo českou stranu, aby urychlila vypnutí problematických vysílačů a přešla v dotčených oblastech na digitální vysílání.

Nova perex

Uspíší Nova digitalizaci v severních Čechách?

Televizi Nova hrozí, že v nejbližších týdnech či měsících přijde o značnou část diváků v severních Čechách. Její analogové vysílání totiž naruší digitální rozhlas z Německa. Ten se už se signálem Novy začal rušit přede dvěma lety, tehdy ale ještě Český telekomunikační úřad (ČTÚ) společně s Radiokomunikacemi našel náhradní analogové kmitočty. Německý rozhlas T-DAB ale brzy spustí další vysílače v příhraničí a zvýší výkon stávajících vysílačů. Žádné další náhradní analogové kmitočty pro Novu v záloze nejsou.

Máme na stole dopis od německého regulátora, který přišel 9. května. Německá strana nás v něm žádá, abychom urychlili řešení otázky 12. televizního kanálu, potvrdil serveru DigiZone.cz předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Telekomunikační úřad kvůli digitálnímu rozhlasu z Německa dokonce upravil Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání. S vypínáním analogové televize by se podle něj mělo začít v severních Čechách a postupovat po oblastech podél hranic s Německem „proti směru hodinových ručiček“. První oblast přijde na řadu v červnu 2007, rok po podepsání dohody o rozdělení kmitočtů, ke kterému by mělo dojít v následujících dnech na mezinárodní konferenci v Ženevě. Jenže Domažlice by měly přijít na řadu ještě letos (definitivní rozhodnutí padne do konce června).

Digitální zkušebna ve velkém

Je pravděpodobné, že Domažlice přijdou na řadu ještě letos na podzim. Záleží ale na dohodě všech subjektů, kterých se to týká, říká Pavel Dvořák. Česká televize je podle šéfa digitálního týmu Pavla Hanuše na domažlický experiment připravena, otázkou ale zůstává, jak se k němu postaví komerční televize. Pro ně by mohlo být předčasné vypínání analogových kmitočtů a zavedení digitálního vysílání na Domažlicku ekonomicky nevýhodné. ČTÚ však chce, aby v této oblasti začaly vysílat všechny tři přechodné digitální multiplexy. Ty sice nemají Domažlice v kmitočtových přídělech, úřad by jim ale vydal oprávnění k definitivním kmitočtům, na které všechny tři vysílací sítě přejdou v příštím roce. Domažlicko by se tak mohlo stát vedle Prahy a Brna první oblastí, kde na podzim zahájí vysílání některé z šesti nových digitálních televizí. Konkrétně zpravodajský kanál Z 1 a hudební televize Óčko.

Také u nich ale záleží na ekonomické situaci a vzájemné dohodě s provozovateli multiplexů. Domažlicko s 300 tisíci obyvateli není z hlediska inzerentů příliš atraktivním regionem. Nejen nové digitální programy proto usilují, aby se digitální vysílání spouštělo spíše ve větších aglomeracích. Proti tomu stojí názor, že na Domažlicku by mohli provozovatelé multiplexů, digitálních programů i realizátor státní informační kampaně k zavádění digitálního vysílání „vychytat mouchy“ před zahájením definitivního přechodu na DVB-T. Nešlo by totiž o žádný dočasný experiment, ale opravdové vypnutí analogového vysílání a jeho definitivní nahrazení digitálním signálem. Zatím však není jisté, zda by se tento pilotní projekt dotkl opravdu všech obyvatel Domažlicka.

Tři měsíce souběžného vysílání

Pokud by všechny strany postupovaly podle návrhu Technického plánu přechodu na digitální vysílání, došlo by na Domažlicku nejprve ke spuštění digitální televize, minimálně po dobu tří měsíců by probíhalo souběžně analogové vysílání současných čtyř programů (ČT 1, ČT 2, Nova, Prima) a poté by ČTÚ analogové kmitočty vypnul. Během tříměsíčního souběžného vysílání by na celém území proběhla informační kampaň, z níž by se diváci dozvěděli, co mají podniknout, aby po vypnutí analogových kmitočtů mohli nadále sledovat televizi. Podle předsedy Národní koordinační skupiny pro zavádění digitálního vysílání Zdeňka Duspivy se regionální kampaň odehraje v místních médiích a také formou letáků do poštovních schránek. Zákazníků kabelových společností a diváků satelitní televize by se vypínání analogových kmitočtů nijak nedotklo.

cif 24 - early cena - média

Soutěžte s DigiZone.cz o tři set-top-boxy!

Pečeť perex
Chcete sledovat Mistrovství světa ve fotbale v digitální kvalitě? Potom se zúčastněte naší soutěže o tři set-top-boxy. Každý, kdo správně zodpoví tři soutěžní otázky, bude zařazen do slosování o tři set-top-boxy, které pro vás ve spolupráci s distributory připravil server DigiZone.cz. Dalším třem vylosovaným změří jejich krok krokoměr serveru DigiZone.cz. Soutěž je spuštěna v souvislosti s fotbalovým šampionátem v Německu a na podporu nového symbolu „Umí dobře česky“.

Podobné zkušební vypnutí analogového vysílání provedla předloni Velká Británie. Pokus se ale týkal jediného městečka s dvěma tisíci obyvatel. Organizátoři se tak mohli zaměřit na přímou pomoc starším a méně vzdělaným divákům, například při instalaci set-top-boxu či formou rychlokurzu ovládání digitálního přijímače. U Domažlicka by šlo o mnohem rizikovější záležitost. Nejenže by se vypnutí analogového vysílání dotklo mnohem většího počtu diváků, ale také oblast, kterou má pilotní projekt zasáhnout, je rozsáhlejší, a tedy i hůře zvládnutelná. Rozhodně je ale lepší vyzkoušet si switch off nanečisto na menším městě a několika obcích než si koledovat o problémy při vypínání analogu u oblastí s milionem diváků.

Podrobnosti o domažlickém pilotním vysílání přineseme koncem června.

Je domažlický experiment dobrý nápad?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).