Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz: O nabídkách satelitních operátorů, set-top-boxech i T-DAB

19. 6. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Během jednoho měsíce se nám v redakční poště sešlo opět několik dotazů od našich čtenářů, takže je čas na ně odpovědět. Tentokrát se točily otázky okolo satelitní televize, konkrétně platforem UPC Direct, Digi TV a CS Link nebo anglických stanic vysílajících v DVB-S titulky. Čtenáře preferující terestriku především zajímalo, jak dostat do nového FULL HD televizoru kvalitní signál nebo zda bude možné spustit záznam na set-top-boxu v době vaší nepřítomnosti. Diváci také vyhledávají kanál Eurosport HD a zajímá je, jak je to s povinným zařazováním nabídek některých kanálů do kabelových sítí.

Je lepší Digi TV nebo UPC?

Jiří Kučera: Chtěl bych si pořídit digitální satelitní televizi, ovšem nevím, jestli si vybrat UPC Direct nebo Digi TV. Momentálně mi celkem nezáleží na ceně ani na programovém výběru, jde mi spíše kvalitu obrazu a zvuku. Dočetl jsem se, že rozlišení má lepší Digi TV, naopak kostičkování a jiné deformování obrazu je méně časté u UPC. Mně osobně jde především o sportovní a filmové kanály – rád bych tedy věděl, kterou společnost byste mi doporučili.

Lukáš Polák: Možná vás překvapím, ale nedoporučím vám ani Digi TV, ani UPC Direct, ale CS Link. Digi TV je sice levná a pokud se chce člověk jen koukat, tak mu to stačí, v případě, že však chcete řešit nějakou technickou záležitost, bývá problém. Jejich zákaznické centrum je absolutně neinformované a často podávají mylné informace. S reklamacemi je to u nich zoufalé. Podpora se zkrátka blíží nule. Pokud chcete kvalitu obrazu, rozhodně nevolte UPC Direct. Osobně bych šel do CS Linku proto, jelikož jsou zde hned dva distributoři karet (TaT a Gital), přičemž lepší se mi pro vás zdá nabídka Trade and Technology. Jste sportovním fanouškem, takže od nich získáte v balíčku MULTI nový motoristický kanál Sport 5 a Galaxii sport a jako filmového nadšence vás potěší Filmbox, Filmbox Extra a nově také Nostalgia (kanál československých archivních filmů). Děti pak potěší JimJam a dokumenty přidá Viasat Explorer a Viasat History, večer se pak můžete uvolnit u erotické Spice nebo hard-core kanálu XXX Xtreme. To vše v ceně 222 Kč měsíčně. K dobru pak dostanete už při aktivaci (nezávisle tedy na balíčku MULTI) kanály ČT, STV, Joj-ku, Primu, Novu, Novu Cinemu a Public TV. Obrazová kvalita České televize je pak v CS Linku zdaleka nejlepší ze všech satelitních platforem.

Gital, nebo Trade and Technology?

Miloš Vanc: Rád bych znal váš názor – zda se přiklonit při výběru sat. karty k T&T či Gital. Vím, že mi asi poradíte, že záleží na mnou zvolené programové skladbě (ta je ale cca srovnatelná) – spíše mě zajímá váš názor, která ze dvou uvedených společností se vydá tou lepší cestou (programová nabídka – cena – uživatelský komfort).

Lukáš Polák: Osobně bych vám doporučil společnost Trade and Technology. Její politika vůči vlastníkům karet je mi sympatická. Navíc mám dobrou zkušenost se zákaznickou podporou nejen na call centru. Konkurenční společnost Gital nedávno přidala do svého balíčku Géčko kanály film+, DoQ a Eurosport. O kvalitě prvních dvou jmenovaných jako nezávislý novinář nechci polemizovat, ale mnozí diváci je označují jako tzv. béčkové. Eurosport rozhodně potěší, společnost T&T ho v nabídce nemá, ale jedná se pouze o dočasný stav. Zařadí ho a dle informací, které zatím není možné prezentovat jako oficiální, bude dodán do nabídky také program Eurosport 2. Navíc chystá další dokumentární kanál.

Anglické stanice s titulky

Karel Fiala: Chtěl bych se zeptat, zda v ČR existuje možnost příjmu satelitních stanic v anglickém jazyce, avšak s možností zobrazení anglických titulků (tak jak je to běžné u řady TV stanic v USA).

TV2 Sky News perex

Lukáš Polák: Jak je to u britských kanálů, které vysílají pouze pro Spojené království, vám bohužel neřeknu, protože na domě zatím dvoumetrovou parabolu, která umožňuje jejich příjem také v České republice, bohužel nemám. Ze zkušenosti s programy, které však dostupné pro evropského diváka na této pozici jsou, musím konstatovat, že to není žádná sláva. Pro proscanování pozice 28.2 st. vých. jsem zjistil, že titulky nabízely tyto čtyři televize – Teachers TV, S4C2, Sky News a Information TV. Pouze u dvou, S4C2 a Sky News, jsem však zaznamenal titulky skutečně aktivní, a to v té podobě, že byl praktikován přepis řeči do textové podoby, takže se jednalo o zpoždění v řádu několika sekund. Jde-li vám tedy např. o trénink angličtiny a kontrolu pomocí textu, je to bohužel naprosto nepoužitelné.

Pozemní digitální příjem

Jaroslav Jiruš: Zajímalo by mě, zda v rámci uvolňování kmitočtů pro veřejnoprávní multiplex bude zrušeno v Praze analogové vysílání ČT2 na 41. kanálu z vysílače Praha-Mahlerovy sady, jako tomu bude u vysílače Praha-Cukrák na 53. kanálu. Pokud ano, tak kdy? Dostávám mnoho otázek tohoto druhu od různých majitelů STA.

Lukáš Polák: Analogové vysílání v Praze-městě na 41. kanálu se bude skutečně rušit, a to v září 2008. Alespoň to je termín, který je uvedený v Technickém plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální vysílání, zkráceně TPP. Ten vyšel ve Sbírce zákonů č. 161/2008. Stáhnout si ho můžete např. na stránkách Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Česká televize byla některé termíny nucena posunout, takže už v tuto chvíli neplatí pro Cukrák červenec 2008, stejně tak i pro Kleť. Co se týká vypínání analogu/zapínání digitálu u komerčních subjektů, tam vám bohužel nejsme schopni garantovat termíny, protože jak televize Nova, tak i televize Prima zatím na TPP nepřistoupily a nechávají si dělat jeho právní rozbor.

HD ready televizor

Problém s televizním příjmem

Jan Procházka: Pořídili jsme si nový Full HD LCD televizor s vestavěným digitálním tunerem. Bydlíme v Horních Měcholupech (Praha). Televizor jsme připojili do společné antény, kterým bytové družstvo dodává televizní vysílání přes satelit umístěný na střeše do 130 bytů a devíti vchodů. Obraz je bohužel neostrý, horší než při analogovém vysílání, a to zejména na TV Prima, kde probíhá Euro. V čem je prosím problém? Při digitálním ladění pomocí ovladače se zobrazuje, že není dostupný digitální vysílač.

Lukáš Polák: Jak píšete, na střeše máte umístěný satelit, který je rozveden do všech bytů, tzn. tedy přes STA. V podstatě jste si tedy sám odpověděl na svůj dotaz/dotazy. Pokud je do vaší společné televizní antény přiveden signál ze satelitní paraboly nebo jiného zdroje signálu a není tedy uzpůsobena pro příjem pozemní digitální televize, máte bohužel smůlu. Zbývají vám v podstatě dvě možnosti – Buď si pořídíte anténu vlastní, a to ať už externí (venkovní) nebo interní (vnitřní do bytu), nebo budete muset požádat majitele domu, aby rozvody STA uzpůsobil pro příjem pozemní digitální televize (DVB-T). Každopádně jsem trošku neporozuměl tomu, že obraz máte neostrý. Myslíte tím zřejmě fakt, že ho máte neostrý při příjmu DVB-T během fotbalového Eura. Je to tím, že vaše televize je v tomto případě bohužel Full HD, a protože není „krmena“ dostatečně kvalitním signálem (HDTV, Blu-ray disk), odhalí se veškeré kazy v obraze. Dá se říci, že v podstatě platí skutečnost, že čím máte kvalitnější televizor a horší signál, tím je obraz nekvalitnější. Zatímco na klasické obrazovce, které mnozí s oblibou říkali „skleněnky“, se jeví obraz bez problémů, na HD nebo dokonce Full HD obrazovce je vidět opravdu každá chybička. Pokud chcete svůj Full HD televizor plně využít, doporučuji vám pořídit si televizi přes internetový protokol (IPTV), která ve své nabídce má HDTV kanály, popř. zvolit jednodušší řešení – digitální kabelovou televizi od UPC, která v současné době nabízí čtyři programy ve vysokém rozlišení. Veškeré informace naleznete v našich speciálech http://iptv.di­gizone.cz/ a http://kabel.di­gizone.cz/.

Když jsem si váš dotaz však přečetl ještě jednou, mám takový pocit, že se domníváte, že na vašem televizoru sledujete digitální vysílání, ale není to pravda. U pozemní digitální televize buď signál je, nebo není. Pokud klesne úroveň signálu pod určitou kvalitu, signál začne tzv. kostičkovat, nikdy se však nestane, že by byl neostrý v tom smyslu, že by měl např. duchy apod.

DI-WAY T-2200

Jak na set-top-box s televizí bez scart přípojky

Miloslav Holoubek: Co byste mně doporučili koupit za set-top-box/boxy v případě, že mám dva televizory? Jeden je starší a nemá scart zásuvku a druhý je opatřen dvěma přípojkami. Na tomto druhém televizoru bych chtěl nahrávat na videorekordér nebo na DVD, a to tak, abych mohl současně sledovat jiný program.

Lukáš Polák: K prvnímu televizoru, který nemá přípojku scart, bych doporučil nějaký set-top-box s tzv. RF modulátorem, kdy si budete moci v přijímači navolit výstupní kanál pro váš televizor. Pro druhý televizor doporučuji pořízení tzv. dvoutunerového set-top-boxu, který umožní jeden kanál sledovat a jiný nahrávat. Vybrat si můžete např. v našem e-shopu na adrese http://obchod­.digizone.cz/.

Nahrávání ze set-top-boxu v době nepřítomnosti

aonDigital TV set-top-box

Karol Wild: Mám klasickou 4 roky starou analogovou televizi a k tomu analogový DVD-rekordér s HDD stejně starý. Často si předem naprogramuji, že dopoledne chci nahrát něco z Primy, odpoledne něco z ČT1, na druhý den něco z Novy a tak dále až na 14 dní dopředu když někam jedu mimo domov. Po přečtení vašich článků mám dojem, že to nebude možné se set-top-boxem, a to ani v případě, že bude dvoutunerový. Vy ve svých článcích píšete o problematice tak, jako kdyby lidé nahrávali jen to, co se právě vysílá a na něco jiného se chtějí dívat. U mne jde o to, že nejsem doma a chci, aby se v mé nepřítomnosti nahrály různé pořady od různých poskytovatelů. Co si mám koupit za set-top-box, abych mohl nadále programovat nahrání pořadů, jak jsem to dělal dosud? Budu muset programovat totéž na DVD-rekordéru a set-top-boxu současně a který STB to umožňuje?

Lukáš Polák: Rozhodně se nemusíte bát, že pokud někam pojedete, tak svůj oblíbený film, seriál, či zpravodajství promeškáte. V praxi to bude tak, že naprogramujete svůj set-top-box, ať už bude jednotunerový nebo dvoutunerový, na čas vámi zvoleného pořadu a ten se nahraje. Zapotřebí pak bude ještě naprogramovat DVD rekordér. Znamená to tedy, že budete muset nastavit dvě zařízení na stejný čas – set-top-box a DVD rekordér. Některé set-top-boxy sice umožňuji naprogramovat nahrávání stiskem jediného tlačítka přes elektronického programového průvodce (elektronická varianta televizního programu), ale v praxi toto nedoporučuji, zvláště pokud se jedná o kanály jako je Nova nebo Prima. Ty moc vysílací časy nedodržují a mohl byste tak přijít jak o začátek, tak i o konec svého oblíbeného pořadu. Takže nemusíte mít strach, v nahrávání vám opravdu nic nebrání…

Rušení T-DABNěmecka analogovou TV Nova z Bukové hory

Nick Bumbik333: Jak to dopadlo s rušením digitálního rozhlasu T-DAB z Německa analogovým vysíláním TV Nova? Nějak to utichlo. Vzpomínám si, že se psalo, že tam musí skončit analogové vysílání co nejdříve.

Jan Potůček: Televizní kanál 12, který využívá televize Nova pro analogové vysílání na Bukové hoře, skutečně vadí vysílání zemského digitálního rozhlasu T-DAB v sousedním Německu a měl být vypnut, ale Českému telekomunikačnímu úřadu se podařilo s německou stranou dohodnout odklad. Podle schváleného Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání by Nova měla ukončit analogové vysílání na Bukové hoře/K12 nejpozději v srpnu 2010.

Legislativa

Ilustrační legislativa televize

David Křížka: Poslal jsem e-mail na město, které vlastní kabelovou televizi, zda v nabídce zařadí televizi Z1, která by měla být ve všech nabídkách kabelových operátorů podle nového zákona RRTV. Je pravda, že tohle se netýká kabelovek vlastněných městem? Protože odpověď byla následující: To prozatím nevím, město je vlastníkem KBTV, to znamená sítě, avšak nemá ze zákona právo být operátorem, pro nás tuto službu vykonán KBTV Přerov, o skladbě programů se domlouváme. Všechno je také otázka financí, protože město při zavedení nového kanálu musí koupit zařízení pro příjem a vysílání..

Jan Potůček: Povinnost zařadit Z1 do nejnižší programové nabídky má vždy operátor, který je držitelem registrace pro převzaté vysílání v kabelových rozvodech. V tomto případě, pokud je držitelem registrace KT Přerov, je to tato společnost. Platí však, že všechny kabelové společnosti ze zákona musí zařadit Z1 do nejnižší programové nabídky. Signál Z1 všechny kabelové společnosti získají zdarma ze satelitu a je pouze na nich, jak si zajistí jeho transport do kabelových rozvodů. Pokud však nabízejí i další programy šířené přes satelit, neznamená to pro ně téměř žádné náklady navíc. Pokud Z 1 nenabídnou, porušují zákon a RRTV je může pokutovat, nebo v horším případě jim odebere oprávnění pro provozování kabelové televize. Stejná povinnost se týká i zařazení TV Barrandov a Febio TV, pokud tyto televize požádají o kompenzační licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání a začnou takto vysílat. A stejná povinnost se týká rovněž veřejnoprávních programů ČT 4 Sport a ČT 24.

BRAND24

Kam na Eurosport HD

Patrik Gazo: Bohužel se mi nikde nepodařilo najít informace o vysílání Eurosportu HD. Mohu ho někde naladit? Nemám možnost digitální kabelové TV pouze satelitu případně IPTV.

Lukáš Polák: Jedinou legální možností, jak do svého televizoru v současné době dostat Eurosport HD, je pořízení IPTV od společnosti Mattes AD.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).