Hlavní navigace

DVB-T ve střední Evropě: Maďarsko

18. 10. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Logo pozemní digitální platformy DVB-T Autor: 115393
Maďarsko začalo experimentovat s pozemním digitálním vysílání ve stejnou dobu jako Česká republika. První pilotní vysílání spustilo v roce 1999 a loni v říjnu zahájila telekomunikační společnost Antenna Hungaria řádné vysílání prvních tří multiplexů, které zatím pokrývají Budapešť a okolí jezera Balaton. Zavádění pozemní digitální televize napomáhá velká penetrace kabelových rozvodů: šedesát procent domácností má možnost přijímat kabelovou televizi, což je téměř trojnásobek oproti České republice.

Pilotní vysílání v Budapešti a Kahegy

První digitální experiment spustili Maďaři 9. července 1999 v Budapešti. Zkušební multiplex provozovala společnost Antenna Hungária a zaplnily jej programy veřejnoprávní televize MTV (M1, M2 a vysílání pro Maďary v zahraničí TV Duna) a testovací kanály pro doplňkové a interaktivní služby. Telekomunikační operátor získal pro zkušební vysílání finanční podporu od maďarského Úřadu pro rozhlas a televizi a Ministerstva informatiky. Díky ní mohl v květnu 2002 rozšířit experimentální vysílání také na lokalitu Kabhegy poblíž jezera Balaton a také na město Kekés v severním Maďarsku.

Stát nemusel řešit problém s tím, komu přidělí licenci pro experimentální a později řádné provozování digitálních sítí, protože jedinou firmou uzpůsobenou pro šíření signálu DVB-T je Antenna Hungária. Loni na jaře přijal maďarský parlament novou mediální legislativu, která řeší problematiku přechodu z analogového na digitální pozemní televizní vysílání, čímž otevřel cestu k zahájení řádného provozu DVB-T. Antenna Hungária je spustila 12. října 2004. Oproti experimentu se řádné vysílání omezuje pouze na Budapešť a Kahegy (župa Veszprém). V Budapešti vysílají dva multiplexy na kanálech 43 a 51, v Kahegy jediný, na kanále 64 (viz mapka pokrytí).

Maďarsko-mapa-experimenty

První řádný multiplex obsadí současné televize

Obsah pilotních multiplexů tvoří deset televizních programů doplněných o službu elektronického programového průvodce a superteletext. Antenna Hungária uzavřela smlouvu s finskou společností Sofia Digital o vytvoření interaktivních aplikací; jejich komerční provoz závisí na spuštění prvních celoplošných digitálních multiplexů (Sofia Digital nyní testuje zájem o služby na bázi platformy MHP také v České republice, nedávno proběhla veřejná prezentace na půdě společnosti Arbomedia a zástupci firmy obcházejí jednotlivé provozovatele televizního vysílání).

Podle Józsefa Barthy, předsedy maďarské vysílací rady, stát v první fázi digitalizace počítá se spuštěním tří celoplošných multiplexů, z nichž každý pokryje okolo osmdesáti procent populace. Jejich kmitočtový plán má předložit maďarský telekomunikační úřad do konce tohoto roku. První vysílací síť obsadí současné analogové programy: veřejnoprávní M1, M2 a TV Duna a komerční stanice RTL Klub a TV2. Na programové pozice v dalších dvou multiplexech vypíše rada příští rok výběrové řízení. Maďarsko počítá s kompresním standardem MPEG-2 a čtyřmi až pěti televizními programy v jednom multiplexu.

Přechodné období: tři celoplošné vysílací sítě

V březnu letošního roku schválila vláda strategii přechodu na pozemní digitální vysílání, jejíž součástí je harmonogram postupného nahrazování analogových kmitočtů digitálními frekvencemi. Po přechodné období – od roku 2007 do roku 2010 – bude probíhat souběžné analogové i digitální vysílání, na které v roce 2010 naváže postupné vypínání analogových kmitočtů. To by mělo podle optimistické varianty trvat dva roky, podle reálné tři a podle pesimistické čtyři roky, takže nejpozději v roce 2014 Maďarsko definitivně ukončí éru analogového televizního vysílání. Poté by mělo zprovoznit tři až šest celoplošných sítí s téměř stoprocentním pokrytím populace.

Digitální svět

Digitální televize v Evropě

Zajímá vás, jak se s digitálním vysíláním vypořádávají ostatní evropské země? Kde digitalizace začala nejdříve a které projekty zkrachovaly? Stručný přehled historie zavádění pozemního digitálního vysílání nabízíme v sekci Zahraničí. O situaci u našich sousedů už vyšly články DVB-T ve střední Evropě: Slovensko, DVB-T ve střední Evropě: Polsko a DVB-T ve střední Evropě: Rakousko.

Generální ředitel společnosti Antenna Hungária Géza Laszlo ovšem upozorňuje na úskalí, která mohou digitalizaci televizního vysílání v Maďarsku zbrzdit. Je to především nepřipravenost provozovatelů současných analogových televizních stanic, dlouholetá finanční krize veřejnoprávní Maďarské televize a roztříštění sil v parlamentu. Problémem pro média je především to, že v parlamentu neexistuje potřebná dvoutřetinová většina pro přijetí potřebných zákonů. Jsou tu dvě silné politické strany, které si navzájem bojkotují návrhy, říká Laszlo. Jak ale řekl v rozhovoru pro web www.dvb.org, osobně je optimista a předpokládá, že do tří až šesti let bude většina maďarských domácností přijímat DVB-T.

MMF24

Kabelové společnosti se brání konkurenci

Rychlému zavádění pozemní digitální televize se brání kabeloví operátoři, pro které volné vysílání DVB-T znamená nepříjemnou konkurenci. Největší maďarská kabelová společnost UPC a její konkurent Matáv proto oznámily plán digitalizace sítí a postupné zavádění systému DVB-C. Podobně jako v České republice je zatím rychlejší dvojka na trhu, firma Matáv. Na nedávné konferenci o broadbandových službách a kabelové televizi v severomaďarském Tihány oznámila, že komerční provoz DVB-C spustí již letos v listopadu. Reaguje tak na zvýšený zájem diváků o satelitní digitální vysílání a poptávku po DVB-T. Sesterská společnost T-Online nabídne od ledna 2006 službu IPTV.

Maďarská UPC se zatím k vlastním plánům s kabelovým digitálním vysíláním nevyjádřila, začátkem příštího roku ale hodlá nabídnout v rámci placené satelitní digitální platformy UPC Direct televizní kanály s vysokým rozlišením obrazu (HDTV). Stejnou službu zavede také UPC v České republice a na Slovensku, zatímco mateřská UPC v Holandsku už oznámila, že od ledna 2006 nabídne základní balík dvaačtyřiceti digitálních programů za 17,99 euro měsíčně, přičemž zákazník si k nim bude moci dokoupit další programy za jednotnou cenu dvě eura měsíčně za každý další kanál. Celkem bude v nabídce DVB-C dvaasedmdesát televizních stanic. Po odzkoušení služby v Holandsku se očekává její spuštění v dalších zemích včetně Maďarska, České republiky či Slovenska.

Ovlivní velká penetrace kabelové televize zavádění DVB-T v Maďarsku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).