Hlavní navigace

DVB-T2 v Česku nabírá zpoždění. Start zřejmě až v příštím roce

12. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Kdy by u nás mělo začít řádné TV vysílání v DVB-T2, pokud se původně deklarovaný červnový termín nestihne? V úvahu připadají i Vánoce.

DVB-T2/HEVC v Česku: zapomeňte na fotbalové Euro. Strategie rozvoje terestrické TV platformy ještě ani nedorazila na vládu

Původně to mělo být překvapení k letošnímu Mistrovství Evropy ve fotbale. Začátkem června měly v Česku začít vysílat dvě přechodné pozemní televizní sítě v novém standardu DVB-T2, nástupci dnešního DVB-T. Diváci by v nich naladili více televizních programů v HD rozlišení a to je mělo motivovat ke koupi nových televizorů s tunerem DVB-T2, nebo alespoň set-top-boxů, které by jim umožnily sledovat nové vysílání na „starých“ televizorech s integrovaným tunerem DVB-T. Červnový termín je stále součástí Strategie rozvoje terestrické televizní platformy v České republice, již měla už koncem února obdržet vláda. Dokument se ale „zasekl“ v meziresortním připomínkovém řízení a na Úřad vlády zatím nedoputoval.

V meziresortu dorazilo více jak 90 připomínek. Nyní pracuji s expertní skupinou na vypořádání, sdělil serveru DigiZone.cz Pavel Dvořák, předseda expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu, jež se zabývá přípravou tohoto strategického dokumentu. Počet připomínek je podle Dvořáka standardní, například ve srovnání s meziresortním připomínkovým řízením k Plánu sítí nové generace jde o pouhou pětinu připomínek. Nejvíce podnětů přišlo od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který bude přechod na vysílání ve standardu DVB-T2 řídit v praxi. Překvapivé je mlčení velkých komerčních televizí, které se první digitalizaci před osmi lety citelně bránily. Tentokrát však nepodaly žádnou připomínku.

Jan Potůček: DVB-T2 v Česku nabírá zpoždění, ke startu přechodných sítí v červnu nedojde

Skylink hodlá v Česku předběhnout Antik Sat a chce spustit vlastní VoD (Video on Demand)

Na bratislavské konferenci CERD 2016 oznámil zástupce satelitní platformy Skylink Jaromír Glisnik brzké spuštění OTT služeb po vzoru Rakouska a zemí Beneluxu. Nově zavedené OTT (Over The Top) služby Skylinku by měly využívat satelitní přijímače připojené k internetu. Stejnou technologii využívá provozovatel Skylinku, společnost M7 Group, i v Rakousku, Belgii, Nizozemí a Lucembursku.

Jaromír Glisnik (na fotografii), který je členem správní rady zmíněné M7 Group, také podle serveru BroadbandTVnews.com oznámil, že v příštím roce Skylink definitivně ukončí vysílání v MPEG-2 a přejde na standard DVB-S2/MPEG-4.

Jan Brychta: Skylink spustí během pár týdnů vlastní VoD knihovnu a umožní TimeShift

Detailnější pohled na parametry televizorů Panasonic 2016 a mj. i jejich ceny

Panasonic oznámil, že hodlá prodej spotřební elektroniky v Evropě zvednout o více než 25 procent, což není právě lehký úkol i přesto, že sem počítá i tzv. chytré bydlení. Nás ale zajímají především televizory. Jak už nejspíše víte, dalšího výrobku s obrazovkou OLED jsme se nedočkali, ale mám pocit, že se nejvyšší LCD model DX900 opravdu povedl a že se Panasonicu podařilo dotáhnout technologii na samý vrchol.

Při porovnání s OLED na měřicích, resp. kalibračních přístrojích, což bylo k vidění v rámci výtečné přednášky Erika Gemmera, ředitele skupiny Imaging Technology v THX, sice byly rozdíly patrné, a bylo by divné, kdyby nebyly, avšak v řadě ohledů televizor vysloveně překvapoval. Soudě z otrlých tváří dalších kolegů nejen mě.

Bohumil Herwig: Panasonic Convention 2016: spousta LCD, žádné OLED. Co dál?

Bohumil Herwig: Panasonic Convention 2016: parametry nových televizorů, ceny a uvedení na trh

Stručně

Mediazastupitelství Atmedia obchodně zastupuje 25 tématických televizních stanic, na kterých prodává reklamu jak formou GRPs, tak pomocí pásmových ceníků. A výkonná ředitelka Michaela Vasilová přiznává, že loňský rok nebyl snadný.

Jan Brychta: Michaela Vasilová – Atmedia nestagnuje, zájem inzerentů naopak roste

Po nedávném oznámení/neoznámení Samsungu a TP Vision, že končí s podporou pseudoprostorového obrazu, jsme se podívali i na situaci u dalších výrobců, resp. jejich televizorů pro rok 2016.

Bohumil Herwig: Tzv. 3D míří do důchodu aneb situace u televizorů pro rok 2016

Využil jsem nedávné návštěvy Frankfurtu a v krátkosti vyzkoušel nejrůznější IPTV a VoD služby. Těch je na českém trhu dostupných celá řada. Některé mají automaticky hlídanou tzv. geolokaci, a jakmile zjistí, že jste za hranicemi všedních dnů, buď se zcela odmítnou spustit, nebo se spustí a vydají hlášení, že nemohou fungovat, nebo jedou, ale v nějakém omezeném provozu.

Bohumil Herwig: Streamování v zahraničí. Co z českých a slovenských videoték chodí a co nikoli

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje druhou fázi digitalizace pozemního televizního vysílání. Důvodem pro ni je uvolnění pásma 700 MHz pro mobilní operátory. V tuto chvíli předpokládá, že k přechodu na nový televizní standard DVB-T2/HEVC, tj. k ukončení stávajícího vysílání v DVB-T, dojde kolem roku 2020.

Bohumil Herwig: MPO varuje: nespěchejte. Na přípravu na vysílání DVB-T2/HEVC máte dostatek času

Zajímá vás, které kanály zahájily nebo naopak ukončily vysílání? Přinášíme přehled změn v nabídce nejrůznějších satelitních operátorů.

Martin Hovorka: Nové hvězdy na satelitním nebi. Novinky ve vysílání od 5. do 7. března

MMF24

Rozhodli jsme se, že se nyní budeme více věnovat především televizorům a set-top boxům, které jsou s budoucím pozemním digitálním vysíláním v systému DVB-T2/HEVC kompatibilní, resp. by kompatibilní být měly, protože stoprocentní záruku vám bez úplné znalosti vysílacích parametrů pochopitelně nikdo nedá. A jejich finální verze se zatím ještě připravuje.

Bohumil Herwig: DVB-T2/HEVC se blíží. Nabídneme vám více kompatibilních přístrojů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).