Hlavní navigace

Dvoutunerový set-top-box Homecast T3102

15. 1. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 118483
Digitální přijímač vybavený modulátorem a dvěma ladicími obvody, to je za cenu kolem tří tisíc slušná nabídka. Homecast T3102 může svojí výbavou a zvládnutou češtinou přilákat nejednoho zákazníka. Několik lidí ale už stihnul zklamat, když mu tuner určený pro video přestal fungovat. Distributor uvádí, že takové případy byly vloni jen čtyři, já bohužel letos získal stejnou zkušenost.

Homecast T3102 se vzhledem ani softwarem prakticky neliší od dříve představeného modelu T3000. Výrobce do stejné krabice vsadil jen druhý ladicí obvod, aby si majitelé přístroje mohli jeden pořad nahrávat a na další se dívat na televizi. Pokud třítisícovou řadu od firmy Homecast znáte a zajímají vás pouze informace spojené s druhým tunerem, můžete přejít k nadpisu Jak (ne)funguje druhý ladicí obvod. Pro ostatní tu máme kompletní popis.

Homecast T3102 panel

Set-top-box patří svými rozměry do střední třídy. Na šířku má 28, na výšku 5,5 a do hloubky 26 centimetrů, váží 3,4 kilogramu. Šedý obal uprostřed předního panelu tříští lesklá černá linka. Pro uživatele je tu připravený čtyřmístný segmentový displej, snímač dálkového ovládání a tři tlačítka na levé straně. Krajní spínač slouží pro zapnutí přístroje a jeho uspání, dvojice tlačítek blíže středu pak umožňuje ruční přepínání programů. Na pravé straně panelu je část, která působí odklopitelným dojmem. Doporučuji ale dát prsty pryč a raději nezkoušet nic vyklápět, protože na to výrobek není stavěný.

Homecast T3102 zezadu

Poloprázdný zadní panel s návodnou grafikou

Odvrácená část přijímače Homecast T3102 se od modelu bez druhého tuneru výrazně liší uspořádáním konektorů, ačkoli jejich nabídka je velmi podobná. Set-top-box se dvěma ladicími obvody má zadní panel vzdušný a na první pohled skoro poloprázdný. Přesto jeho sestava konektorů není chudá. Dvě zdířky SCART jsou dobrým základem, stejně jako dvojice vstupů a výstupů pro anténu.

Autoři designu se snažili být co nejvstřícnější k lidem, kteří manuál k novému stroji otevřou jen zřídka. Schématický náčrtek proto názorně spojuje jeden anténní výstup s druhým vstupem, které má uživatel propojit dodaným kabelem. Každá ze dvojice konektorů pro anténu totiž vede k jinému ladicímu obvodu a zájemci je mohou zásobovat různým signálem. Většina lidí si ale přeje dovést na oba vstupy signál digitálního vysílání z jednoho zdroje. Nicméně pokud někdo nechá druhý tuner bez „potravy“, připraví se o možnost cokoli si nahrát – alespoň při běžném zapojení rekordéru do zdířky  VCR SCART.

Homecast T3102 kabel

Dalšími konektory set-top-boxu T3102 jsou výstupy dvou zvukových kanálu analogové sterea a digitální zvuk přes optické rozhraní S/P-DIF. Aktualizaci softwaru umožňuje sériová přípojka RS-232. Oproti přístroji s jedním tunerem chybí na zadním panelu vypínač přívodu elektrického proudu a kompozitní videovýstup. Přijímač spotřebuje nejvýš 10 wattů za provozu a sedm wattů v pohotovostním režimu. Citlivost ladicích obvodů je podle manuálu –90 až –20 dBm. Set-top-box má UHF modulátor, takže zkrátka nepřijdou ani majitelé starších televizorů. Digitální vysílání mohou naladit podle svojí volby na 21. až 69. kanále.

Homecast T3102 ovladac

Instalace a provoz set-top-boxu

Uvést Homecast T3102 do provozu není ani napoprvé nic těžkého. Instalační průvodce ušetří diváka hledání v menu, nejdůležitější kroky mu nabídne sám. Nejdřív je to výběr jazyka. Soupiska je pestrá a obsahuje jak češtinu, tak slovenštinu. Dále je na řadě zapnutí nebo odmítnutí pětivoltového napájení antény a pak už může začít lov digitálních programů. Přijímač umožňuje ruční i automatické hledání. Já jsem tradičně zvolil automatiku, která mi přinesla spolehlivý výsledek všech tří dostupných multiplexů. Hledání trvalo zhruba pět minut.

Kvalita obrazu digitálního vysílání je dobrá, výhrady bych měl jen k většímu ořezu. I přes část chybějících okrajů zůstala ale loga všech programů kompletní, a tak divákům uniknou nanejvýš postranní detaily. Informační panel ukazuje jméno vysílaného pořadu, čas jeho začátku i konce, včetně aktuální pozice. Na pruhu je také název a číslo naladěné stanice, stejně jako ukazatel síly a kvality signálu. Sedm ikon vlevo nahoře informuje o přítomnosti teletextu, titulků, vícejazyčném zvukovém doprovodu nebo standardu Dolby. Další symboly jsou vyhrazené pro zamknuté a zakódované programy, poslední ukazuje věkovou přístupnost. Další stisknutí tlačítka Info na příjemně tvarovaném dálkovém ovládání přinese podrobnosti o vysílání.

Homecast T3000 info
Homecast T3000 info II

Programový průvodce (EPG) zobrazuje nabídku sedmi stanic nad sebou, a to v rozsahu dvou hodin. Dolistovat na další stanice není žádný problém, stejně jako pohyb po časové ose vstříc dalším pořadům. Za chybu ale považuji nemožnost skákat v EPG po celých dnech. Než se člověk v pondělí dokliká šipkami na nedělní program, může si přivodit mozoly na palci, případně jiném ovládacím prstu. Tlačítkem Info si člověk zobrazí detailnější nabídku jen pro jeden program, ve které se dočte i kompletní popis jednotlivých pořadů. EPG podporuje spolupráci s časovačem a není problém odeslat mu údaje pro nahrávání.

Homecast T3000 EPG

Přijímač má teletext, který se zobrazuje vkládaný do obrazu. Jeho paměť pojme 50 stran, přepínání mezi sousedy proto funguje bez čekání.

Jak (ne)funguje druhý ladicí obvod

Časovač nabízí osm pozic pro záznam pořadů. Pro někoho bude nezvyklý formát zadávání, ve kterém je základem startovací čas, ale po něm následuje délka nahrávky – nikoli doba konce. Akce se může udát buď jedenkrát, nebo opakovaně. Na výběr jsou opakování každý všední den, jen o sobotách a nedělích, jednou týdně nebo denně. Set-top-box se umí nastavit kromě televize i na rozhlasové stanice. Zapínání a vypínání do pohotovostního režimu funguje bez problémů.

Homecast T3000 rezervace

Při nahrávání do hry konečně vstupuje druhý tuner, který zatím čekal v záloze. Důležitá pro práci s ním je především klávesa Func na dálkovém ovládání. Zatímco programy prvního ladicího obvodu si můžete volit hned několika způsoby, signál na druhém konektoru SCART změníte ručně jedinou cestou. Vede přes seznam stanic, který vyvoláte tlačítkem OK. Pak právě klávesou Func změníte záhlaví nabídky na VCR SCART. Jakmile vyberete a potvrdíte některý z programů, ukáže set-top-box na displeji nápis rEC. Na obrazovce vás přístroj ještě upozorní, abyste nezapomněli zapnout i videorekordér. Odlišné vysílání pro druhý SCART ukončíte opětovným stiskem tlačítka  Func.

Zmíněný popis je doufám srozumitelný a většině uživatelů asi i funguje. Nebyl bych to ale já, abych se nedočkal nějakých potíží. Tentokrát jsem na ně byl však předem připravený. Prodavač v kamenné obchodě našeho e-shopu mě upozornil na fakt, že mu zákazníci poslední dobou často nosí Homecast T3102 zpět. Reklamace má vždy společný důvod – druhý tuner se odporoučel a přestal fungovat. Také mně se do rukou dostal kus, který má místo ladicího obvodu pro nahrávání jen mrtvolu. Ačkoli jsem měl všechno zapojené správně, nahrál jsem si na video pouze hezkou černou. Signál se objevil teprve v momentě, kdy jsem tlačítkem Func ukončil odlišné vysílání pro druhý tuner a set-top-box začal pouštět shodný program i přes SCART pro video.

Homecast T3000 programy

Nechtěl jsem být ale k přijímači nespravedlivý, proto jsem kontaktoval jeho distributora. Obchodní zástupce firmy Allcom Libor Čížek mi řekl: Reklamací na Homecast T3102 jsme přijali minimum, nejvýš jednu na sto kusů. Nedalo mi to, abych nechtěl znát více podrobností. Libor Čížek mi proto dohledal čísla za rok 2006. Set-top-boxu Homecast se dvěma tunery se vloni prodalo 783 kusů, Allcom na něj měl za stejnou dobu pět reklamací. Až na jeden ulomený kryt předního panelu to byl právě vadný druhý tuner. Relativně jde tedy o půl procenta případů, ve kterých si zákazník už nic nenahrál. Uvidíme, jak moc budou lidé dvoutunerový model reklamovat letos.

Závěrečné shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Homecast T3102 je za cenu pod tři a půl tisíce dobře vybaveným digitálním přijímačem. Dva ladicí obvody, modulátor a nízká spotřeba mohou být hlavním lákadlem pro zákazníky. K nim se přidává také sympatické provedení softwaru, hlavně přehledná grafika informačního panelu a programového průvodce. V EPG schází ale jednoduchá týdenní navigace. Rozhlasové posluchače potěší šetřič obrazovky, který se při reprodukci rádia zapne po pěti až 120 minutách. Přístroj má český manuál, správně ukazuje českou diakritiku v teletextu a EPG, získal proto pečeť „Umí dobře česky“. Jeho majitelům současným i budoucím tak jen přeji, aby ho nemuseli reklamovat kvůli druhému tuneru.

Homecast T3102
Homecast T3102
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Homecast T3102

cif 24 - early cena - média

Orientační cena: 3090 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Reklamovali jste už nějaký set-top-box?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).