Hlavní navigace

eClub: budete svůj mobil přes noc pronajímat jako součást superpočítače?

19. 4. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Projekty přihlášené do soutěže eClubu se včera předvedly nanečisto.

Včera, ve čtvrtek 18. dubna, pořádal eClub (podnikatelský klub ČVUT) „přehlídku soutěžních projektů nanečisto“; ostrý „Demo Day“ se koná 9. května. Soutěží se o peněžité ceny čtyřicet, třicet a dvacet tisíc korun, a navíc půjde o možnost zaujmout investory. Projekty šlo přihlásit i těsně před včerejší přehlídkou.

Složení celkem devíti projektů (nebo vlastně deseti projektů devíti týmů) bylo velmi různorodé — od pouhých nápadů po projekty, na kterých se vážně pracuje. Podmínky soutěže stanovují, že alespoň jeden z týmu musí být řádným studentem české vysoké školy, ale to dovoluje účast i tehdy, když se student připojil k projektu rozjetému někým jiným.

Superpočítač poskládaný ze zahálejících mobilů?

Přítomné dosti zaujal „Android Grid“ — dosud pouhý nápad představený Lukášem Hrubým; nápad smělý: využít výpočetní kapacity androidích mobilů v době, kdy jsou v noci na nabíječce. Poskládat z nich „superpočítač“. Lukáš odhaduje, že jeden chytrý mobil představuje výkon asi 0,5 Mflops. Kdyby se sečetlo všech asi 500 milionů droidů nyní údajně užívaných celosvětově, dalo by to obrovských 250 Exaflops.

Lukáš je přesvědčen, že po technické stránce by se problém dal vcelku řešit, spíše si není jist stránkou obchodní. Naprogramování tržně uplatnitelného systému mu sice připadá jako úkol pro mnoho lidí, ale ořezaný prototyp, jen na prokázání pojetí, by se patrně dal vyvinout v několika lidech. Jde na jedné straně vlastně o API na rozkouskování výpočtu a rozeslání mobilům v „síti“ (gridu); na nich musí být aplikace, která výpočet provede.

Nápad uvedl tak, že by mobil svému majiteli „v noci na nabíječce“ vydělával „kredity“. Napadlo mu, že kredity by se daly směnit třeba za placené aplikace z Google Play. To ovšem není jádro záměru, jistě by se dal najít jiný model: přístup k výpočetní schopnosti „Android gridu“ by se dal možná i průběžně dražit, hodnota získaných kreditů by se dala převádět do nějakého mikroplatebního systému, a tak podobně. Na počátku je hlavně potřeba prototypu, „gridu“ v omezeném rozsahu, kterého na zkoušku využije třeba jediná vysoká škola.

K čemu je dotykáč nevidomým?

Už v plném vývoji je BlindShell — rozhraní pro dotykové telefony pro nevidomé. Abychom pochopili smysl, musíme se oprostit od toho, jak slouží displej nám ostatním. Pro nevidomého se „displej“ může změnit prostě na jednolitou dotykovou plochou ovládánou gesty. Zpětnou vazbu mobil poskytuje hlasem, zvuky.

A proč to vůbec řešit? Tvůrci Petr Svobodník a Michal Cerman předjímají, že mobily s klávesnicí z trhu časem vymizí.

Podle svých slov spolupracují se sdružením SONS a se střediskem Dědina; ty jejich záměr prý vítají. Veřejnou betu by rádi měli venku už v červenci, a hotovou, už placenou aplikaci na počátku roku příštího.

U ostatních z celkem devíti představených si těžko představit výraznější úspěch. Obstojně zapůsobila aplikace, která formou hry učí malé děti na tabletu nebo mobilu psát písmena abecedy: ABC pro děti od Dušana Jenčíka. Ve světe je ovšem takových vícero (a nejen ve světě). Na dotaz od přítomných Dušan připustil, že nezískal zatím dostatečnou zpětnou vazbu od uživatelů aplikace, kolik dětí se s její pomocí skutečně naučilo abecedě.

BRAND24

Poslední tři měsíce si na sebe prý už vydělají videokursy VIME.cz, ale to nemusí znamenat, že mají blízko k zajímavému zisku. Podle zkušenosti jiných z publika je obor videokursů velice tvrdý.

Opravdu bych se pak zděsil, kdyby si větší množství uživatelů našel projekt „The Next Big Generation“, který chce „motivovat děti, aby prožily kvalitní život“ například tím, že bude bezdrátovým kartáčkem měřit, jak dlouho si čistily zuby. Z plnění této a jiných povinností jim pak vystaví „vysvědčení“. Čím více vstupů půjde řešit technologicky, a ne prostřednictvím hodnocení rodiči, tím lépe, protože „s technologií nelze vyjednávat“, zaznělo z úst jednoho z tvůrců, který se představil jako sociálně pedagogický asistent!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).