Hlavní navigace

Brusel si chce posvítit na smlouvy Applu a hudebních labelů

3. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Brusel se tentokrát zajímá o to, jak se americká firma chová k vydavatelství a konkurenci v rychle rostoucím byznysu, kde Apple nechytil první vlnu.

Na Google se připravuje oficiální obvinění ze zneužívání dominantního postavení a pozornosti evropských úřadů neuniká ani Apple. Krok Evropské komise přichází v době, kdy se Apple postupně rozkoukává na rychle rostoucím trhu streamované hudby. 

Streamovací služba Applu nese jméno sluchátek Beats, která firma i s jejich otcem, rapperem Dr. Dre, loni koupila za tři miliardy dolarů. Zároveň se na trh, kde zatím vládne Spotify nebo Deezer, chystá po Googlu i Amazon. Spotify už dokonce v Evropě vydělává autorům hudby víc než iTunes

Celá scéna je teď sledována nejen úředníky, ale i vydavateli, kteří začínají hledat na novém kanálu mouchy. Podle Financial Times tlačí Universal Music je v rámci vyjednávání o licenčních podmínkách na Spotify, aby se snažilo od uživatelů vybírat více peněz na předplatném a omezilo své služby zdarma. Doslova trnem v oku je pro ně freemium model švédské firmy. 

BRAND24

Bruselští úředníci poslali podle zdrojů agentury Reuters minulý týden své dotazy streamovacím službám a odpovědi chtějí od Applu do sedmnáctého dubna. „Dotazník je zaměřený hlavně na podmínky licencování obsahu vydavatelů a streamovacích platforem,“ tvrdí zdroje zpravodajské agentury.

Komise by, v případě, že něco hmatatelného objeví, mohla otevřít podobnou kauzu, která se pravděpodobně chystá na Google. Ve hře by pak mohlo být deset procent ročních tržeb firmy. Každopádně by šlo o akci, která by se táhla roky. Komise třeba Google už totiž vyšetřuje pět let a zatím se k soudu nedostala. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).