Hlavní navigace

Google chystá spuštění cloudového regionu v Česku. Už získal Rohlik nebo státní pokladnu

11. 10. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Google Autor: Jan Sedlák
Google v České republice chystá region pro Google Cloud. Americký gigant má ambice být dodavatelem tuzemského státního cloudu.

Jeden ze tří největších cloudů světa se chystá posílit v Česku. Google Cloud na našem trhu plánuje zprovoznit takzvaný cloudový region. Společně s tím chce podobně expandovat v Rakousku, Řecku, Norsku, Švédsku a Jižní Africe. Celkově se tak Google s cloudem dostane do 41 regionů.

Český Google Cloud region ještě nemá finální obrysy a nejsou k dispozici jasné termíny. Internetový obr prozatím pouze mluví o záměru něco takového postavit a oficiální oznámení odložil.

Není zatím jasné, zda na našem území vybuduje datové centrum. To součástí cloudových regionů být může, ale také nemusí. Pravděpodobnější je varianta, že Google umístí serverovou hardwarovou infrastrukturu do některého z partnerských datacenter. S těmi už má zkušenosti, hostuje v nich třeba CDN pro rychlejší doručování lokálního obsahu.

Motivací pro větší zájem Googlu o český trh je postupné budování státního cloudu. Důležitou roli rovněž hrají evropské regulace v ochraně dat, kdy zákazníci chtějí mít informace uloženy lokálně a mít o nich přehled. Roste i zájem firemních zákazníků. Do Google Cloud Platform například migruje online supermarket Rohlik.cz, který v Googlu považují za významný „úlovek“.

První vlaštovka pro státní pokladnu

Stát už začal Google Cloud Platform používat, a to v rámci podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SPCSS). Ten spadá pod Ministerstvo financí, provozuje dvě státní datová centra a má na starost resortní cloud.

Zakázku na dodávku služeb Googlu pro SPCSS vyhrála česká společnost Revolgy, která je aktuálně společně s AppSatori (automatizace kontroly videí v České televizi a další projekty) zřejmě nejvýraznějším partnerem Google Cloudu u nás. SPCSS a Revolgy zatím podepsaly smlouvy za 4,4 milionu korun. Revolgy rovněž začala dodávat státnímu IT podniku NAKIT spadajícímu pod Ministerstvo vnitra, který si Google Cloud Platform objednal za 1,9 milionu.

Cloud v obci za ostnatými dráty. Podívejte se, jak vypadá nové státní datacentrum v Zelenči Přečtěte si také:

Cloud v obci za ostnatými dráty. Podívejte se, jak vypadá nové státní datacentrum v Zelenči

Google se na zvýšení aktivity na českém trhu nějakou dobu připravoval. Postavil lokální tým, který se Google Cloudu věnuje. Začal také najímat lidi, kteří dokáží dělat byznys se státní správou a firmami. O veřejný sektor se například stará Bedřich Luft, jenž dříve působil jako ředitel v české pobočce Hewlett-Packard a následně čtyři roky vedl DXC Technology, která se od HP odštěpila a která je velkým IT dodavatelem státu.

Google Cloud rozjel expanzi v našem regionu v loňském roce, když otevřel první lokální datové centrum. Funguje ve Varšavě s tím, že obsluhuje také Česko a Slovensko. Jde o první cloudové datové centrum velkého veřejného providera ve střední a východní Evropě. Google už dříve s polskou vládou zformoval společný podnik Chmura Krajowa pro provoz státního cloudu.

Zbrojení Microsoftu a Amazonu

Cloudové aktivity v Česku zesilují také Microsoft a Amazon. Mluví se o tom, že by Microsoft mohl v Praze postavit datové centrum, firma si totiž koupila šestihektarový pozemek. Na cloudu Azure se také rozběhly pilotní projekty státního cloudu. V katalogu eGovernment Cloudu jsou dnes desítky nabídek na cloudové služby, mezi kterými naprosto dominuje Microsoft Azure.

Amazon Web Services už má nějakou dobu v Česku pobočku a části infrastruktury, jako jsou CDN nebo Direct Connect. AWS také před necelým rokem ohlásilo tuzemskou lokalitu pro Local Zones, tedy lokální serverové infrastruktury.

Amazon, Microsoft a Google už Evropa nemůže porazit. Musíme si ale udržet kontrolu, říká majitel českého T-Mobilu Přečtěte si také:

Amazon, Microsoft a Google už Evropa nemůže porazit. Musíme si ale udržet kontrolu, říká majitel českého T-Mobilu

Velké americké trio Microsoft, Amazon a Google ovládá cloudový trh v Evropě, patří mu přes sedmdesát procent. Na jednotlivých trzích je doplňují lokální hráči bodující zejména podporou v češtině, možností fyzicky chodit do datacentra a podobně.

Největším evropským cloudem je Deutsche Telekom, což je vlastník českého T-Mobilu. Vedení DT Lupě řeklo, že s americkými giganty už nemá cenu bojovat, protože to nejde a je pozdě. DT tak například prozatím v Německu rozjel T-Systems Sovereign Cloud powered by Google Cloud, což je Google Cloud provozovaný z německých datacenter, kolem kterého Němci obalují své služby, jako jsou ochrana a umístění dat.

Revolgy popisuje projekt Google Cloudu u SPCSS takto:

Naše interní týmy začaly projekt realizovat přesunutím jedné ze služeb SPCSS do Google Cloud Platform. Tento projekt byl přímo připojen k jejich lokálnímu datovému centru prostřednictvím Highly Available Cloud VPN tunelu. Tradičněji orientovaná instance webového serveru Compute Engine byla chráněna před okolím pomocí Cloud Load Balancer a Cloud Armor.

Dbali jsme na zachování efektivity nákladů a vytvořili jsme takzvaný „síťový uzel“, který je sám připojen prostřednictvím VPC Peeringu. Volba VPC Peering místo sdíleného VPC zvyšuje zabezpečení, protože umožňuje izolovat propojené projekty od ostatních. Přepojení VPN na síťový uzel nezpůsobilo žádný výpadek a zákazník od té doby migroval za zlomek času i další projekty. Snažíme se vždy pro zákazníka připravit návrhové šablony, kterým rozumí a jejich užití vylepší provoz (například prostřednictvím automatického sběru protokolů, nastavení monitorování a upozornění). Po úspěšném doručení služeb jsme zmigrovali i další projekty.

ebf - tip - debata

Nová architektura SPCSS je udržována v kódu (IaC), konkrétně v systému Terraform, což urychluje proces přidávání nové infrastruktury. Dále využívá modulů Terraform od Google Cloud, které seskupují společné funkce a odstraňují potíže s odkazováním na každou dílčí komponentu jednotlivé služby.

Státní datové centrum v Zelenči u Prahy:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).