Hlavní navigace

Google ničí noviny a zároveň pro ně zřizuje víc než čtyřmiliardový fond

28. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Až 150 milionů eur má poskytnout vyhledávač na rozvoj evropské kvalitní žurnalistice. Digital New Initiative spouští ve spolupráci s osmi evropskými deníky.

Les Echos, FAZ, The Financial Times, The Guardian, NRC Media,  El Pais, La Stampa a Die Zeit. Peníze z Digitel News Initiative ale nepůjdou přímo do rozpočtů redakcí, mají spíš pomáhat při podpoře projektů, které experimentují s novým myšlením v digitální žurnalistice. 

Google chce podporovat výzkum, a to hned ve třech evropských městech. V Londýně, Paříži a Hamburku bude školit digitální dovednosti. Program představil na konferenci Financial Times Digital Media 2015 Carlo D’Asaro Biondo z Googlu.

V době, kdy firma v Evropě čelí vyšetřování Evropské komise (EK) kvůli možnému zneužívání dominantního postavení na trhu, se krok dá těžko vykládat jinak, než jako snaha o zlepšení image, nebo i uplacení vydavatelů. 

Loni se do firmy ostře opřel například šéf německého vydavatelského kolosu Axel Springer Mathias Döpfner. Google přirovnal k biologickému viru, který se také tak rychle a agresivně šíří. A Španělsko nedávno zavedlo „daň z Googlu“, aby ochránilo své mediální domy

Tony Danker z Guardianu (je mezi médii zapojenými do projektu) teď ale firmu obhajuje s tím, že věří jejím dobrým úmyslům: „Důvod, proč se Guardian a dalších sedm evropských vydavatelů k iniciativě připojilo, je víra v to, že je v zájmu Googlu dělat důležitou věc: používat svou sílu k podpoře živého a udržitelného ekosystému pro zpravodajství a žurnalistiku.“ 

Protestujete? Zaplatíme

Google už podobnou „uklidňovací“ strategii jednou úspěšně vyzkoušel. V roce 2013 ve Francii umlčel protesty médií tak, že vložil 60 milionů eur do fondu Fonds pour l’Innovation Numérique de la Presse (FINP) na podporu tamních vydavatelů. Fond zatím podle svého šéfa Ludovica Blechera přispěl na desítky projektů tamních médií – peníze šly třeba na tvorbu mobilních aplikací, vztyčování paywallů nebo tvorbu webů.

Menší částku ostatně musel Google vynaložit i v Belgii, kde se mu tímto podařilo ukončit šest let trvající soudní spor. A dlouhodobě naráží i v Německu, kde ale v posledním kole spíš narazili sami vydavatelé.

MMF24

Největší komplikace zatím přišla před několika dny, kdy byla americká firma po pěti letech vyšetřování obviněna Evropskou komisí ze zneužívání dominantní pozice na trhu. 

Jde hlavně o problém ve srovnávači cen a pak i v operačním systému Android. U Androidu jde o to, že firma chce po výrobcích smartphonů a tabletů s Androidem exkluzivní předinstalování svých vlastních služeb, čímž poškozuje konkurenční aplikace. Podle Komise navíc Google poškozuje konkurenci i tím, že své aplikace na Android distribuuje v balíčcích s jinými službami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).