Hlavní navigace

Helena Vondráčková chtěla na Radiožurnál a je z toho úlet týdne

28. 5. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Událost týdne? Bezpochyby ta středeční, kdy server iHNed.cz a později také Hospodářské noviny informovaly o tom, že Helena Vondráčková napsala stížnost na Radu Českého rozhlasu, aby se zabývala tím, proč ČRo 1 - Radiožurnál nehraje její písničky. Co na tom, že už je posluchači této stanice nechtějí slyšet. Skladby Heleny Vondráčkové jsou přece podle jejích slov národním bohatstvím. Tento úlet pochopitelně nezůstal bez odezvy. Patřičně ho „propraly“ i bulvární deníky. Helena ale stejně se svou stížností neuspěla.

Heleno, Heleno…

Legenda české, respektive spíše československé hudební scény, zpěvačka Helena Vondráčková, opět zčeřila mediální vody. Nelíbilo se jí, že Český rozhlas 1 – Radiožurnál nehraje její sklady a její manžel to dokonce považuje za cenzuru. Vondráčková kvůli této záležitosti poslala stížnost na Radu ČRo, aby se celou věcí zabývala. Informoval o tom deník Hospodářské noviny. Některé mé písně jsou natolik oblíbené, že se o nich dá říci, že téměř zlidověly. Tím spíše jsem přesvědčena o tom, že se moje tvorba dá zařadit k národnímu kulturnímu bohatství, na jehož využívání se má Český rozhlas podílet, citují ze stížnosti kontrolnímu orgánu ČRo Hospodářské noviny. Manžel Vondráčkové Martin Michal dodal: Chceme upozornit, že dochází k cenzuře, což je dvacet let po revoluci divné. Michal pro list dále uvedl, že nenávist k „Heleně“ trvá v Českém rozhlasu už od doby, co do něho nastoupila jako tehdejší šéfka Radiožurnálu Barbora Tachecí. Vondráčková ale nakonec měla smůlu. Rada ČRo její stížnost smetla ze stolu. Šéfka zpravodajských stanic Českého rozhlasu Hana Hikelová navíc uvedla: Za měsíc duben odehrál Český rozhlas 817 písní, které zpívá Helena Vondráčková. To znamená 27 písní denně, tedy přibližně hodinu a půl času.

Lukáš Polák: Hrajte mé písničky, požaduje po Radiožurnálu Vondráčková
Jan Potůček: Naladili jste ČRo Helena

Na Ostravsku je možné naladit v testu novou stanici Polsat Sport News

Podle informací čtenářů serveru DigiZone.cz je možné od středy naladit na Ostravsku v polském digitálním terestrickém multiplexu 2 novou televizní stanici Polsat Sport News. Ta se objevila na pozici, která byla původně určena pro kanál TV Puls 2. Sportovní zpravodajský kanál mediální skupiny Polsat tak odstartoval v době, kdy je očekáváno naopak zahájení jiné stanice – TV6. Vysílání je v současné době prozatím ve zkušebním režimu. Vedle dobře známého loga Polsat Sport je vysílán dodatek TEST. O Polsat Sport News nejsou doposud dostupné žádné informace. Skutečnost, že stanice je již v éteru, však vzbudila okamžitě zájem polských webů zabývajících se digitální televizí, například media2.pl, Satkurier.pl nebo DVBnews.pl. Programová pozice už je v současné době označená jako Polsat Sport News. Kanál vysílá v obrazovém formátu 16:9.

Lukáš Polák: Další program pro Ostravsko z Polska, zpravodajský Polsat Sport News

Polsat screenshot

Polsat už je neodmyslitelnou součástí polského multiplexu 2. Brzy ho doplní i sesterská stanice Polsat Sport News. (Screenshot: autor)

Nova vypnula 54 malých analogových vysílačů

Bez jakékoli veřejné informace vypnula televize Nova začátkem letošního dubna víc než pět desítek analogových převaděčů ve středních, severních, západních a jižních Čechách. Ve své měsíční monitorovací zprávě za letošní duben to uvádí Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Nova by přitom mohla tyto analogové dokrývače provozovat až do listopadu letošního roku, stejně jako řadu dalších, které dosud nevypnula. „Počátkem dubna byl ukončen provoz 54 analogových televizních převáděčů šířících program Nova. Provoz těchto zařízení byl ukončen především v územních oblastech Praha, Plzeň, Sušice, České Budějovice a Ústí nad Labem, ve kterých byl provoz analogových vysílačů velkého výkonu i většiny televizních převáděčů šířících programy České televize a program Prima ukončen již v roce 2009,“ píše ve zprávě ČTÚ. Seznam vypnutých převaděčů dokument neobsahuje.

Jan Potůček: ČTÚ: Nova ukončila analogové vysílání na 54 převaděčích v Čechách

Nova HD - repríza

Nova opustila některé analogové domácnosti bez varování. (Screenshot: autor)

Stručně

Společnost SES Astra, dominantní poskytovatel satelitních služeb v Evropě, v pondělí oznámila, že podepsala s Penthouse Digital Media Productions Inc. smlouvu na šíření dalšího 3D kanálu Penthouse, který bude distribuován prostřednictvím družice Astra 3B, tedy přesně z té, kterou využívají pro své stanice také tuzemské služby CS Link, Skylink a T-Mobile televize.

Lukáš Polák: Penthouse spouští další 3D kanál na pozici služeb CS Link a Skylink

Internetový archiv České televize je možné od čtvrtka sledovat také prostřednictvím tabletu iPad od společnosti Apple. Veřejnoprávní médium z Kavčích hor na to upozornilo nejprve prostřednictvím facebookové stránky zpravodajského kanálu ČT 24 a potom také oficiálně tiskovou zprávou. iVysílání je prvním speciálním projektem České televize pro iPady. Z hlediska nabízeného obsahu potom o největší českou aplikaci na iPadech nabízející téměř 1675 dnů videa.

Lukáš Polák: iVysílání České televize dorazilo do tabletů. První je pochopitelně iPad

Dva nové dokrývače multiplexu 1 a tři dokrývače multiplexu 2 spustí koncem května České Radiokomunikace. Digitální síť České televize dokryje východočeský Broumov a Strání na moravsko-slovenském pomezí, multiplex 2 s programy televizí Nova, Prima a Barrandov zase Ústeckoorlicko, Velké Karlovice v Beskydech a Valašské Meziříčí z Radhoště. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu www.digistranky.cz, který provozují České Radiokomunikace.

Jan Potůček: Multiplex 1 dokryje Broumov a Strání, multiplex 2 zase Ústí nad Orlicí

Mux 1 - pokrytí Broumov

Stále je co dokrývat. Na obrázku mapka pokrytí multiplexem 1 v Broumově. (Zdroj: České Radiokomunikace)

Po herním magazínu Re-play, který je určen milovníkům počítačových a konzolových her, míří na kanál Prima Cool další vlastní pořad. I Like Bike bude určen podle programového oddělení Primy milovníkům motorek. Magazín se na obrazovce objeví poprvé 10. června ve 23:15. Stanice Cool s ním přichází logicky v době blížící se letní sezóny, která je pro motoristy nejlákavější.

Lukáš Polák: Prima Cool chystá další vlastní pořad, magazín pro motorkáře I Like Bike

Nový rodinný seriál České televize s názvem 4teens, který je na ČT 1 určen především mladé generaci diváků, se přesune z pátečního večera na úterý. Vyplývá to z programových změn, jež zveřejnila ČT. Informaci potvrdil serveru DigiZone.cz mluvčí Ladislav Šticha. Ještě tento pátek, tedy 27. května, se budou 4teens vysílat od 20 hodin, ale o sedm dní později, 3. června, už ČT 1 odvysílá místo nich televizní povídky Trapasy z prosluněného Kokořínska.

Lukáš Polák: Seriál 4teens v pátek na Jedničce propadl. ČT ho přesouvá na úterý

BRAND24

Nový kanál Markíza Cinema s jehož spuštěním počítala slovenská sestra tuzemské Novy do dvou let, nabírá reálnější obrysy. Jak informoval server Mediálne.sk, Markíza už požádala o licenci pro tento kanál u Rady pro vysílání a retransmisi (RVR), obdoby tuzemské Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). S udělením licence se nepočítá s žádnými problémy, protože bude digitální. Stejně jako v České republice i na Slovensku musí zahájit kanál vysílání do 360 dní od tohoto kroku.

Lukáš Polák: Markíza už požádala o licenci pro svůj nový kanál s filmy a seriály

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

  • Úlet Heleny Vondráčkové v podobě touhy po hraní jejích skladeb na ČRo 1
    34 %
  • Zahájení zkušebního vysílání Polsat Sport News
    56 %
  • Zjištění, že TV Nova vypnula potají desítky dokrývačů
    4 %
  • Jiná
    4 %
  • Nevím
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).