Hlavní navigace

Historie a plány: RTA

12. 1. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Logo Regionální televizní agentury (RTA) Autor: 115393
Vzhledem k vývoji situace na bojovém poli Prima versus RTA (chcete-li, tak obráceně) by se mohlo zdát, že jsme na DigiZone.cz čekali s představením Regionální televizní agentury až do chvíle, kdy na sebe strhne největší mediální pozornost. V redakci ale žádnou věštící koulí nedisponujeme a RTA jednoduše přišla v našem seriálu o digitálních televizích na řadu dnes. Jaké jsou regionální vize digitalizace?

Místo detektivky trochu muziky

Jaroslav Berka

Majitelem Regionální televizní agentury (RTA) je Jaroslav Berka, který vlastní také internetový deník Česká média a stejnojmennou agenturu. Jeho jméno se před časem hojně skloňovalo v souvislosti s otázkou, zda je, nebo není mediálním lobbyistou. On se proti tomuto označení ohradil např. v reakci na článek v Britských listech. Názor si udělejte sami, Berka je však za lobbyistu – alespoň v mediálních kruzích – považovaný.

Přímo strategický tah se mu povedlo udělat, když skoupil šest regionálních televizí, a vypálil tak rybník televizi Prima. Ta totiž chtěla do regionálních studií vlastnicky vstoupit, a vyhnout se tak povinnému odpojovanému vysílání. Ke sdílení kmitočtů s regionálními studii Primu zavazují licenční podmínky z roku 1994.

Od této chvíle se táhnou spory s Primou, které vyvrcholily začátkem letošního roku. RTA totiž poté, co se nedohodla s vedením Primy na odkoupení studií, začala vysílat tak, jak jí to podmínky licence umožňují, a to v plném rozsahu. To znamená hodinu od sedmi ráno a odpoledne v čase od šestnácti do osmnácti hodin. Středeční rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) potvrdilo oprávněnost takového jednání a nařídilo televizi Prima přizpůsobit vysílání nové skutečnosti. Celoplošné vysílá se skutečně Berkovým regionům přizpůsobí, a to od 3. února.

Komerční dvojka předtím rozhodnutí RTA využít plný vysílací čas nechtěla akceptovat. Diváci Primy v šesti regionech proto byli ve čtyři odpoledne odstřihnuti od běžícího seriálu a na obrazovce se jim objevilo vysílání regionálního studia. Rada však nedala RTA zapravdu úplně. Jelikož regionální studia nejsou pořadem Minuty regionu schopna pokrýt celé tři hodiny vlastním vysíláním, vstoupila do koprodukce s TV Óčko. Tím se podle RRTV odchylují od licenčních podmínek.

Digitální plány: breaking news z regionů

Regionální televizní agentura sdružuje českobudějovickou televizi Gimi, zlínský Emurfilm, ostravskou TV Polar, východočeskou TV Puls a jihomoravskou TV Fatem (všechny dodávají regionální příspěvky do Televizních novin na Nově). Loni v dubnu získala RTA pro svoje vysílání digitální licenci, v září 2006 o ni ale přišla díky rozhodnutí Městského soudu v Praze. Proti jeho verdiktu podala RTA kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, na jejíž vyřízení stále čeká.

RTA logo

V licenčních podmínkách se RTA zavázala vysílat minimálně 90 minut denně původní nereprizovaný regionální program. Tím je myšleno odpojované vysílání krajských studií. Jinak se RTA chce zaměřit na zpravodajství a informační servis, publicistiku, zábavné pořady, kulturní pořady, sportovní pořady, filmy, společenské, soutěžní a vzdělávací pořady. Vše samozřejmě s důrazem na regiony. Profilovat by se chtěla jako televize pro všechny divácké skupiny v České republice, bez rozdílu pohlaví, věku či vzdělání.

Součásti programových plánů RTA jsou tzv. breaking news. Jedná se živé regionální vstupy do vysílání, s možností přerušit standardní programové schéma přímým přenosem nějaké zajímavé události. Evropskou tvorbu plánuje RTA přebírat zejména ze zemí Evropské unie ve spolupráci s podobně zaměřenými televizními stanicemi v příhraničních regionech sousedních zemí. Zprávy a pořady z evropských regionů mají tvořit alespoň desetinu programu.

Ve všední dny se bude RTA soustředit především na zpravodajství, o víkendu se více zaměří na publicistické, kulturní a zábavní pořady. Každá relace bude mít maximálně dvě reprízy. Licenční podmínky RTA počítají také s poskytováním prostoru projektům zájmových sdružení, místních souborů zájmové a umělecké činnosti a také menšinám v jednotlivých regionech. Příslušníci národnostních menšin by měli dostat prostor i přímo při přípravě vysílání. Tím je myšlena nejen výroba pořadů, ale také například zapojení příslušníků menšin jako moderátorů.

Avizované programové schéma

Studia ve všech krajích by měla být spuštěna tak, aby jednotlivě pokrývala všechny vyšší územně-správní celky. Nebude se vysílat celodenně, ale od šesti hodin ráno do půlnoci. Zpravodajství je plánováno čtyřikrát až pětkrát denně, přičemž ve všední den vysílání zahájí dvouhodinový Ranní servis RTA a o víkendu to bude Víkendový servis RTA.

Od osmi hodin ráno poběží ranní zprávy, počasí, sport a dopravní servis. Poté Studio RTA s různými specializovanými magazíny zaměřenými na divadlo, film, dům a byt, hobby a volný čas atd. Podobně to bude vypadat i o víkendu. Od šesti hodin večer se připravuje ve všední dny půlhodinový regionální blok. Hlavní zpravodajský pořad bude nasazený od 18:30 se stopáží půl hodiny. Od sedmé večer pak půjde Večerní blok. Zde bude dán prostor regionálním klubům, zábavě, kultuře, soutěžím a kvízům. Půl hodiny před půlnocí RTA zopakuje hlavní zprávy a o půlnoci ukončí vysílání.

ebf - partner 1

Deníky Bohemia v elektronické verzi

Majitel RTA Jaroslav Berka má o fungování své digitální televize následující vizi: Chceme vytvořit něco jako Deníky Bohemia v elektronické verzi. Věříme, že ten projekt má šanci umístit se na českém televizním trhu a na digitalizaci jsme už dnes technicky i personálně připraveni.

Podle RRTV by přínosem Regionální televizní agentury jako vysílatele v digitálním multiplexu byl zejména regionální akcent a informační, publicistická a vzdělávací hodnota. Vyplývá to z kompletního hodnocení všech uchazečů, které Rada zveřejnila. Zde dále vyzdvihla vysoký potenciál rozvoje původní tvorby, který zaručuje každodenní devadesátiminutový původní nereprizovaný regionální program. Ekonomickou, organizační a technickou připravenost podle RRTV Regionální televizní agentura splňuje „částečně“. Co přesně to znamená, bude mít divák možnost zjistit až poté, co se podaří rozseknout momentální patovou situaci a obnovit vysílací licence.

Kolik ze svých plánů podle vás RTA splní?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).