Hlavní navigace

ICANN: Nové domény nebudou... (?)

6. 3. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Když už to konečně pomalu vypadalo, že by nové domény nejvyšší úrovně mohly brzy spatřit světlo světa, přišlo, jako již ostatně několikrát předtím, trpké zklamání. Vše se údajně zpozdí nejméně o několik měsíců, podle nejpesimističtějších odhadů dokonce mnohem více. Někdo si dokonce myslí, že nebudou vůbec.

Problémům s novými doménami nejvyšší úrovně (gTLD) jsme se na Lupě věnovali již několikrát. Celá akce začala nabírat na obrátkách po 16. listopadu loňského roku, kdy bylo schváleno sedm nových domén. O tom, že je to však pouze první krok, tehdy nepochyboval téměř nikdo. Optimistické odhady předpovídaly, že bychom se s novými doménami mohli v praxi setkat nejdříve v půli tohoto roku – dnes si již takový názor dovolí otevřeně vyslovit málokdo, vše bude pravděpodobně trvat déle, mnohem déle.

Doslova průvan do všech problémů kolem ICANN přinesla poslední doba. Zdá se však, že ICANN problémy doslova vyhledává. V dostatečně dusné atmosféře se totiž rozhodl ještě ukázat VeriSign (čti Network Solutions) zuby. Do křížku se tak dostaly dvě doménové komunity, jedna mající monopol a „snahu“ navrátit domény .org a .net do původně zamýšlených kolejí, tedy neziskovým organizacím a sítím, druhá, jež o monopol přišla a snaží se ze svého bývalého postavení vytěžit co nejvíce, naposledy například tím, že začala prodávat informace ze svých databází. Výsledkem tohoto sporu je další téma pro setkání ICANN, které se koná v Melbourne.

Hlavním tématem tohoto setkání však nadále zůstávají nové gTLD. Právě pro tyto účely byly ostatně rozeslány podoby dohod mezi ICANN a čtyřmi registrátory nesponzorovaných domén – jednání na dohodách kolem tří sponzorovaných domén je pak ve formální fázi. Záměrem zcela určitě bude dospět při zasedání v Melbourne, které se koná mezi 9. a 13. březnem, zase o kousek dál, pokud možno ke konečným dohodám. To hlavní, co v současné době novým gTLD chybí, jsou totiž přesné termíny spuštění a jejich ceny. Významnou trhlinu tomuto záměru dala včera zpráva Reuters (nalezne např. zde), která veřejně oznámila to, co již mnozí delší dobu tuší.

Objevují se tak další problémy s novými gTLD, pro ICANN to zatím rozhodně procházka růžovým sadem není, přesto se mu doposud dařilo poměrně dobře všem nástrahám odolávat a nikdo z oponentů výraznějšího úspěchu nedosáhl. Jak se včera ukázalo, všechno je možná úplně jinak, hlavní problémy totiž mohou nastat „uvnitř“. K podobám smluv a dalším podrobnostem totiž začínají projevovat výhrady nejen vybrané společnosti, ale kritické hlasy se objevují i z řad samotného ICANN. Přestože celá zpráva Reuters je do jisté míry překvapením, nelze říci, že by se něco podobného nedalo částečně předpokládat. Právě dohadování podrobností je totiž tím největším problémem. Stojí proti sobě totiž zájmy řady skupin, kdy ani jedna zatím nechce příliš ustupovat. Více než cokoliv jiného se projevují obchodní tlaky zainteresovaných společností, některé mají problémy s nedočkavými investory, další hrozí naprostý krach. Předvídat, jak to všechno dopadne, je spíše věštecký úkol hodný Pýthie než seriózně podležený odhad.

Minimálně to zatím vypadá u některých domén na několikaměsíční zpoždění, což by však nebylo nic tak hrozného. Jiní, jako např. správce domény .info Afilias LLC, doufají ve start již v květnu. Všechno však může být úplně jinak, hodně napoví již několikrát zmiňované setkání v Melbourne. Stále se také objevují hlasy, které volají po uplném zrušení nových domén. Vzhledem k tomu, že společnosti jsou již vybrány, je však tento krok velmi nepravděpodobný, ve hře je totiž příliš mnoho peněz a vítězové jsou si toho vědomi.

Další zdržení by mohlo přinést také registrování domén podléhajících ochraným známkám, ty jsou totiž rezervovány jejich vlastníkům. Nebude to však jediné omezení platící pro registraci nových domén. Zakázány budou také jednopísmenné domény a registrace dvoupísmenných bude podléhat tvrdým podmínkám. Stejné tak nepůjde registrovat některé další výrazy, jejich podrobný výpis je uveden zde. Jde např. o všechny gTLD, jména jako icann, dnso atd.

Se svoji troškou do mlýna přispěchali také v Idealabs. Spustili totiž možnost registrace dvaceti nových gTLD na New.net. Přestože nejde zdaleka o první ani poslední podobnou službu, podařilo se jim získat značnou publicitu. V našich podmínkách např. Zbyněk Pospíchal provozuje svoji alternativní doménu .EXE, všechny tyto projekty však mají spíše punc rebelství než čehokoliv jiného a jejich praktická šance uspět je minimální, zda je to dobře či špatně je věc jiná. Stejné to pravděpodbně bude i u New.net, ačkoli ho podporuje několik významných ISP jako Earthlink, Excite.com či NetZero.

Z mezinárodního pole se přeneseme také do našich luhů a hájů, máme totiž, pokud jde o nové gTLD, jednu zajímavou vlašťovku, která však ve skutečnosti valný význam nemá. Společnost Globe Internet v rámci své služby Domeny.cz zprovoznila předregistraci tří nových gTLD a to .biz, .info a .name. Jde o to, že lidé se mohou zdarma přidat do virtuálního pořadníku a až budou známy definitivní podmínky registrace nových gTLD, budou o nich okamžitě informováni. Pokud těmto podmínkám vyhoví, pokusí se Globe Internet zajistit pro ně požadované domény tím, že hned, jak to bude možné, zašle požadavky na registraci. Předregistrace domény tedy vůbec neznamená, že zájemce doménu opravdu získá. Rozhodně nezajímavé v této souvislosti není, že podobnou služby již Domeny.cz nabízely v roce 1998, kdy bylo také plánováno spuštění nových gTLD, které se však nakonec nekonalo. Možnost předregistovat si doménu tehdy využilo 1.500 zájemců, největší poptávka pak byla o domény v TLD .web, která mezi novými gTLD v současné době chybí. Ty současné však mají proti svým předchůdcům mnohem větší šanci dostat se do skutečného provozu.

Pokud jde o ostatní české doménové registrátory, všichni situaci kolem nových gTLD bedlivě sledují, a až budou definitivně známy všechny podmínky, dá se očekávat, že se do registrace také velice rychle pustí. Z administračního hlediska to pro ně nepředstavuje žádný problém, pokud zareagují včas, budou mít stejné podmínky jako všichni ostatní a bude naprosto jedno, jak dlouho dopředu si jejich zákazníci mohli domény předregistrovávat…

BRAND24

Jinou otázkou zůstává, jakou budou mít nové domény úspěšnost v České republice. To je velmi problematické odhadnout, rozhodně se však nedá očekávat, že půjde o variantu pro ty, jejichž doména je v TLD .cz a .com obsazena. Nejde však ostatně pouze o problém České republiky, úspěšnost nových domén je totiž celosvětovou hádankou, kterou může rozřešit pouze budoucnost. Rozhodně o ní však nepochybuje sedm vítězných společností a různé lobbystické skupiny kolem nich.

Na to, jak to všechno nakonec dopadne, si budeme muset ještě nějakou tu chvíli počkat, po setkání v Melbourne však budeme rozhodně zase o něco moudřejší. Všechny strany do něj vstupují s jasným cílem, nechtějí pat. Zajímavé také bude, jak se podaří ICANN ustát současné boje na více frontách a kolik z nich dovede do úspěšného konce a kde bude muset naopak ustoupit. Pověst byrokratické instituce ji však již asi těžko někdo odpáře.

Zaregistrujete si doménu pod novými gTLD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Lupa. Jeho specializací jsou poskytovatelé připojení a technické aspekty Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).