Hlavní navigace

Intel má konečně nového šéfa, Kreml má zadní vrátka do IT systémů, velké propouštění v SAPu

1. 2. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Značné propady prodejů iPhonů. Microsoft opět posiluje v open source. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

ZDNet přišel se zprávou, že ruská vláda využívá backdoor pro vstup do databází lokálních i zahraničních firem, které v Rusku působí. White hat hacker Victor Gevers to zjistil na základě analýzy tisícovek MongoDB databází. Používá se přímo účet admin@kremlin.ru. Týká se to bank, operátorů a třeba také ruské pobočky Disneyho.

Tržby z prodeje iPhonů v prvním kvartálu fiskálního roku 2019 meziročně spadly o 15 procent. Celkové tržby spadly o pět procent na 84,3 miliardy dolarů. Další sekce ale rostly: Macy o devět procent, hodinky a spol. o 33 procent, iPady o 17 procent a služby o 19 procent. Očekává se, že Apple na jaře představí vlastní alternativu k Netflixu a že obecně bude chtít ve službách posilovat. Apple přestal zveřejňovat čísla prodaných iPhonů, Canalys ale přichází s vlastními odhady.

Intel půl roku po rezignaci Briana Krzaniche konečně našel nového výkonného řediteleStal se jím dosavadní finanční ředitel Robert Swan, který zároveň působil po Krzanichově odchodu jako dočasný šéf. Intel zároveň oznámil výsledky za loňský rok. Tržby dosáhly rekordu, když meziročně narostly o 13 procent na 70,8 miliardy dolarů. Rostou jak PC a datacentra, tak sekce Mobileye zaměřená na chytrá auta. V posledním kvartálu si připsala 48 procent.

Robert Swan, Intel
Autor: Intel

Robert Swan, Intel

SAP společně s novými finančními výsledky oznámil, že propustí až čtyři tisíce lidí. Děje se tak v rámci restrukturalizace, kdy se SAP chce orientovat na více trendy věci jako AI, deep learning, IoT, blockchain nebo quantum computing. Dosáhnout se má také úspor ve výši 750 až 800 milionů eur. Zní to podobně, jako když propouštění a restrukturalizace rozjížděla IBM.

Kvartální výsledky ohlásil také Microsoft. Druhé čtvrtletí 2019 přineslo meziroční růst tržeb o 12 procent na 32,5 miliardy dolarů. Roste v podstatě všechno, kromě prodeje Windows OEM, které spadly o pět procent. Sekce Commercial Cloud už dala devět miliard dolarů, tahounem je zejména Office 365. Do budoucna se očekává, že cloud bude tvořit majoritní část tržeb firmy.

Office 365 od Microsoftu je nyní k dispozici v obchodě Mac App Store pro počítače s macOS. Dostupné jsou aplikace Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote a OneDrive. Stahovat je je možné samostatně a samotné stažení je zdarma. Pro využívání je ale samozřejmě nutné předplatné Office 365.

Microsoft koupil firmu Citus Data, je to jeho další významný krok směrem k open source. Citus nabízí vlastní instalaci PostgreSQL, která je zaměřená na velká škálovatelná nasazení. Microsoft už PostgreSQL nabízí v rámci Azure a Citus mu umožní s touto populární open source databází pracovat ještě více.

Skupina Naspers za investici 1,16 miliardy dolarů plně ovládla ruský inzertní web Avito. Ten má denně 10,3 milionu unikátních návštěvníků. Naspers vidí v ruském e-commerce velký potenciál pro růst. Země má vysokou penetraci internetu, ale velikost e-commerce trhu prozatím ani zdaleka nedosáhla velikosti ve srovnatelně velkých zemích.

Za co se bude v IT utrácet v roce 2019
Autor: Gartner

Za co se bude v IT utrácet v roce 2019

Unity kupuje firmu Vivox, která pohání zvukové i textové chaty ve hrách jako Fortnite, League of Legends nebo PUBG. Unity tak chce tyto možnosti více integrovat do svého cross-platform enginu.

Čínský Alibaba Cloud (Aliyun) v posledním kvartálu vygeneroval tržby ve výši 962 milionů dolarů, což je meziroční růst o 84 procent. Aliyun je tedy na dobré cestě za rok překročit čtyři miliardy dolarů. Cloud už nyní tvoří šest procent tržeb Alibaby, je to skok z loňských čtyř procent. Roste i Alibaba jako celek, která ve čtvrtém čtvrtletí meziročně poskočila o 41 procent na tržby 17 miliard dolarů.

V roce 2019 se po celém světě za IT utratí 3,8 bilionu dolarůodhaduje Gartner. I přes nejistou situaci kolem brexitu a obchodními válkami mezi Čínou a Spojenými státy se očekává dobrý rok a meziroční růst 3,2 procenta. Nejvíce mají růst sekce enterprise software, IT služby a vybavení datacenter.

Nvidia spouští kolokační program pro své „osobní superpočítače“ DGX. Jde o stroje napěchované grafickými kartami, což slouží k náročným výpočtům jako je strojové učení. Kolokační program spočívá v tom, že je možné DGX provozovat z datacenter partnerů Nvidie. Prozatím jich je devět ve Spojených státech, letos se ale počítá s expanzí také do Evropy a dalších částí světa.

Nvidia také začala nabízet své virtuální počítače Quadro Virtual Machine Workstation (vWS) v Azure. Tyto stroje umožňují na dálku používat výkonné grafické karty a na nich provozovat náročné desktopové aplikace. Využít lze modely Tesla s až 24 GB frame bufferu na jedno GPU. Microsoft sám na Azure nabízí Windows Virtual Desktop s podporou karet Nvidia.

Foxconn ruší velkolepé plány na výstavbu továrny ve Wisconsinu. Projekt za 10 miliard dolarů na výrobu LCD displejů slavnostně představoval Donald Trump. Reuters ale nyní přišlo s informací, že vysoká cena práce v USA nedává při výrobě LCD smysl. Firma místo toho plánuje najmout lidi do výzkumu a vývoje.

Google vydal betaverzi nástroje Kubernetes Operator for Apache Spark. Ten umožňuje nativní běh Sparku na Kubernetes clusterech. Spark Operator je vedle GitHubu dostupný také v obchodu na Google Cloud Platform.

BRAND24

Firmy jako Amazon nebo Huawei se svými vlastními čipy do datových center začínají ukazovat velice dobré výsledkyrozebírá ZDNet. Trhu obecně vadí naprostá dominance Intelu v této oblasti a snaží se přijít s vlastními řešeními. Custom čipy se používají především pro AI operace.

Airbnb kupuje společnost Gaest. Dánský startup umožňuje firmám pronájem prostor pro schůzky a podobně. Airbnb tak rozšíří svůj program Airbnb for Work.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).