Hlavní navigace

Internet mobilní, nebo přenositelný?

20. 10. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

T-Mobile včera spustil svoji síť UMTS pro vysokorychlostní mobilní připojení. Představené parametry sítě však byly pro mnohé spíše zklamáním, a celá událost tak u mnohého konferenčního stolku vyústila v diskuse o dostupnosti mobilního Internetu v České republice. Budeme jednou skutečně mobilní?

Technické a finanční detaily o Internetu „4G“ od T-Mobilu si můžete přečíst v dnešním článku Jiřího Peterky, takže vás jimi nebudu zbytečně zatěžovat. Pominu i probíhající debaty odborníků na značení sítí o smysluplnosti onoho „4G“ – chápu, že sítě nových generací mají svoje pravidla pro symbolické odlišování, avšak pokud se T-Mobile rozhodl svoji verzi UMTS označit jako 4G, mnoho s tím nenaděláme a nezbude nám než toto označení převzít, pokud se s ostatními budeme chtít vůbec domluvit.

O tom, jak je pro T-Mobile jeho nová síť důležitá, svědčila i důkladnost netradičního aranžmá včerejší tiskové konference. Ta totiž byla prokládána výstupy herců, kteří novinářům předváděli scénky plné zastaralých pevných linek a pomalých mobilů, které s přehledem „převálcuje“ zázrak jménem UMTS TDD. „Jů-em-tý-sí-tý-dý-dý,“ zpívali si herci do kroku, až jste doufali, že to vše je součástí programu a pořadatelé tiskovky mají stále vše pod kontrolou.

Netrvalo však dlouho a mnozí přítomní začali uvažovat, co vše z představované služby je ještě součástí divadla a co už nikoliv. Některé parametry nové vysokorychlostní mobilní sítě totiž vypadaly poněkud zvláštně: modemy, které budou použitelné jen na území Prahy, síť UMTS, ve které vám váš UMTS mobil nebude fungovat, a budete-li chtít využívat i GPRS/EDGE a WiFi v místech, kde UMTS zatím není, neobejdete se bez žonglování s modemy a SIM kartami v notebooku.

Abych však nebyl k T-Mobilu nespravedlivý, musím dodat, že ani mobilní varianty jeho konkurentů neoplývají dokonalostí. Oskar nabízí jen GPRS a místy EDGE, Eurotel má svoje poměrně dobré CDMA, které by z mého pohledu bylo výtečným nomádským nástrojem, kdyby pokrytí stále nemělo některé díry mimo civilizační body. Navíc vyžaduje podobně jako UMTS od T-Mobilu speciální modem. Univerzální rychlá mobilní kancelář v jednom mobilu tu zkrátka ještě není. T-Mobile ve svých prezentačních materiálech doufá, že se tu objeví v roce 2007 s nástupem UMTS HSDPA/HSUPA. Jaké v té době bude asi pokrytí jeho „staré“ 4G sítě? Jeho EDGE si na trase Praha – Česká Třebová – Brno stále vychutnávám nanejvýš – doslova – letmo.

BRAND24

Nyní mi jistě namítnete, že je přece lepší alespoň něco než nic, že je tu GPRS s téměř stoprocentním pokrytím, a vůbec, když se mi služba nelíbí, nemusím si ji pořizovat. Přiznávám, na to nemám odpověď. Tedy snad kromě té, že GPRS je přece jen už poněkud za zenitem a pro plnohodnotné využití Internetu (nejen) na cestách už nestačí. Mobilní připojení se tu zkrátka stále situuje do role náhrady pevné linky (což jistě není chyba jen mobilních operátorů), aniž by se preferovaly právě jeho mobilní vlastnosti a výhody. T-Mobile by si například přál, aby se jeho UMTS stalo „bezdrátovým ADSL“. Jeho typickým využitím mají být (podle tiskových materiálů) online hry, multimedia streaming, zasílání fotek do minilabu a ve firmách zasílání objemných příloh (kteroužto představu poněkud nabourávají nízké datové limity). Něco mi však říká, že velký provoz z domu či firmy by měl chodit po „velké lince“ a mobilní připojení by zase mělo být pokud možno všude…

Dnešní mobilní připojení tak má spíše přenosný charakter – popadnete notebook a modem/kartu (pro CDMA, UMTS či WiFi) a přenesete je jinam. Máte-li štěstí, bude tam i signál. Pokud ne, bude tam snad GPRS. A pokud ani to ne, nezbude vám než se rozhlédnout po… ryze drátové internetové kavárně. Některé body internetové infrastruktury zkrátka zůstanou ještě dlouho pro své uživatele nenahraditelné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).